Institutionen för vatten och miljö

Vi utvecklar kunskap om miljöförändringar och deras orsaker genom forskning, utbildning och miljöanalys. Institutionen har ett brett och tvärvetenskapligt perspektiv på vattenfrågor, med fokus på att övervaka, förstå och bidra till en förbättrad kvalitet i Sveriges vattenmiljöer.

Data om miljötillstånd i vatten, mark och miljö

Utforska miljöövervakningsdata – se hur tillståndet i Sveriges mark, vatten och miljö förändras över tid.
Aktuellt

Nyheter

  • 2025-06-27

    Klimatförändringar påverkar svenska sjöar olika i norr och söder

    Under tre decennier har forskare följt 110 svenska sjöar och resultaten visar att det sker förändringar. Särskilt i norra Sverige ökar volymen plankton och nya arter tillkommer, medan förändringarna i söder döljs av återhämtning från försurning.
  • 2025-06-05

    Överraskande fynd: Floder och bäckar frigör forntida kol till atmosfären

    Vattendrag frigör markkol som kan vara tusentals år gammalt och släpper ut det i atmosfären. Resultaten går tvärtemot den rådande uppfattningen att det främst är kol från nyligen nedbrutet organiskt material som avges från vattendragen. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften Nature.
  • 2025-06-04

    Klimatförändringen hotar Mälarens ekosystem

    Mälarens miljötillstånd engagerar forskarna. Enligt den nya rapporten Fokus på Mälaren 2024 fortsätter sjöns ytvattentemperatur att stiga vilket riskerar förvärra övergödningsproblemen i sjön.

Kalendarium

Upptäck svaren i vetenskapen – sök bland våra publikationer!

Nyfiken på ny kunskap? Utforska våra vetenskapliga publikationer och hitta svaren bakom forskningen!

Kunskapsbanken

  • 2025-06-10

    Att jobba för säkert dricksvatten

    Jag stod på tågstationen. Allt var väldigt nytt. Ny i stan, ny på jobbet och ny som professor på SLU och ny ledamot i Toxikologiska Rådet. Därför väntade jag på min kollega Agneta som hade koll på hur vi skulle ta oss till Kemikalieinspektionen och vilka vi skulle träffa där.
  • 2025-03-25

    Covid-, influensa- och RS-virus i avloppsvatten

    Hur smittspridning av olika sorters influensa varierar, går att följa med hjälp av provtagning av avloppsvatten. På Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) arbetar flera personer med analyserna. Här har vi samlat vanliga frågor och svar gällande avloppsanalyserna.
  • 2025-03-25

    Stoppar mängden PFAS i omlopp

    PFAS är kemikalier som både är skadliga för hälsan och svåra att bryta ner. Människor kan exponeras för PFAS bland annat när vi dricker kranvatten. Vid SLU arbetare forskare för att hitta lösningar som hindrar att PFAS sprids i miljön och hamnar i vattnet.
  • 2023-09-19

    Vattnet svämmar över - vad händer?

    När för mycket vatten hamnar på fel plats och vid fel tidpunkt, kallar vi det för översvämning. Allt oftare kan vi se i media hur folk som bor i översvämmade områden blir drabbade. Vattenexperter berättar om översvämningar ur sitt perspektiv.
  • 2025-04-02

    Invasiv art tar vattenvägen norrut

    Vattenpest är en invasiv sötvattenväxt, som är vanligast i områden där det finns mycket mänsklig aktivitet. Med hjälp av ett nytt beräkningsverktyg kan man räkna ut när det är ekonomiskt optimalt att sätta in motåtgärder.