Hoppa till huvudinnehåll

Institutionen för växtförädling

Vår vision är att vårt arbete ska utgöra ett betydande bidrag till en effektiv och hållbar produktion av mat, foder och industriella produkter baserade på växter

Avdelningen för växtförädling

Vår avdelning utforskar grödors biologiska mångfald och arvsegenskap, och hjälper till med domesticering och genetisk förbättring av nya grödor med ökad avkastning, resistens och produktkvalitet.

Avdelningen för växtproduktkvalitet

Vår avdelning identifierar hur olika grödor, sorter, odlingsmetoder och hantering efter skörd påverkar och reglerar slutproduktens kvalitet—och hur denna kvalitet kan ökas.

Avdelningen för växtbioteknik

Vår avdelning reder ut de regulatoriska nätverken av lagringsämnen i växter och använder sedan denna kunskap för att skapa nya grödor med hjälp av moderna genteknologiska metoder.

Topp artiklar

Potatisblöjan

Varje dag används miljontals engångsblöjor i Europa gjorda av svart petroleumsolja. Men nu har några av våra forskare hittat ett nytt material, där man byter ut oljan mot potatis. [Video från UR med professor Eva Johansson]

potatis

Filmen om Campus Alnarp

Möt några av våra medarbetare och hör dem berätta om betydelsen av forskningsmiljöer och platsen de är verksamma på.

Alnarp slott

Grödor i ett varmare klimat

Korsning av växter med andra, mer resistenta sorter kan skapa hybrider som är mer motståndskraftiga mot torka. [Videointervju på STV Nyheter med Dr. Cecilia Hammenhag]

Majs

Bakteriecocktail

Några av våra forskare har hittat en kombination av goda bakterier i jorden som gör att potatisplantor klarar både torka och en vanlig svampsjukdom. [Video från TV4 med Dr. Ramesh Vetukuri]

Phytophthora infestans på potatis blad

Nyheter

Kalender

Publicerad: 12 oktober 2023 - Sidansvarig: bjorn.dueholm@slu.se
Loading…