Program och kurser
Här tipsar vi om program och kurser med fokus på växtförädling och livsmedelsproduktion. Kurserna ges återkommande, därför listar vi även sådana som nyligen getts, för att ge en överblick över vad som kommer att ges framöver.
Program
SLU har flera tvååriga masterprogram som har en holistisk syn på livsmedelsproduktion såsom Agroecology, Food and Landscape och Sustainable Food Systems. Ett nytt ettårigt magisterprogram, Livsmedelstillsyn, började hösten 2024.
Inom masterprogrammen Plant Biology for Sustainable Production och Horticultural Science finns god möjlighet till fördjupning i växtförädling.
Dessutom ges introduktion till genetik och växtförädling på flera program på kandidatnivå såsom Trädgårdsingenjör - odling, Lantmästare, Agronomprogrammet livsmedel, Agronomprogrammet mark och växt och Biologi och miljövetenskap.
Ansökan för program med start hösten 2025 var öppen från 2025-03-17 till 2025-04-15 på www.antagning.se.
Kurser
Flera valbara kurser vid SLU innehåller genetik och växtförädling, eller handlar om hållbar matproduktion. Kurserna är öppna även för andra sökande än programstudenter. Anmälan till kurser sker genom www.antagning.se. Plats ges efter behörighet och platsantal.
Sommarkurser 2025
Anmälan var öppen 17 februari - 17 mars, 2025
De odlade växternas historia och framtid i Sverige 7,5 hp (distans)
Sommarkurs i agrarhistoria 10 hp (distans)
Maten idag och i morgon från olika perspektiv 7,5 hp (distans)
Experimentell odling 15 hp (Alnarp)
Kurser på grundnivå hösten 2025
Anmälan var öppen 17 mars - 15 april, 2025
Genetik, cellbiologi och mikrobiologi 15 hp (Ultuna)
Maten i dagens och morgondagens samhälle – en introduktion 15 hp (Alnarp och distans)
Pomologi – skörd, lagring och förädling 7,5 hp (Alnarp, halvdistans)
Växtförädling och växtfysiologi 15 hp (Alnarp)
Kurser på avancerad nivå hösten 2025
Anmälan var öppen 17 mars - 15 april, 2025
Tillämpad växtbioteknologi 15 hp (Alnarp)
Avancerad växtförädling och genetiska resurser 15 hp (Alnarp)
Matsvinn - dagens problem och framtidens möjligheter 7,5 hp (Ultuna)
Livsmedelsetik 7,5 hp (distans)
Genetic Diversity and Plant Breeding 15 hp (Ultuna)
Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem 15 hp (Ultuna)
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi 15 hp (distans)
Kurser på grundnivå våren 2025
Anmälan var öppen 16 september - 15 oktober, 2024
Hållbar matproduktion 7,5 hp (distans)
Pomologi – odling, förökning och växtskydd 7,5 hp (Alnarp, halvdistans)
Hållbar livsmedelsproduktion - utmaningar och odlingssystemlösningar 7,5 hp (Ultuna)
Postharvest – biologi och teknologi 15 hp (distans)
Kurser på avancerad nivå våren 2025
Anmälan var öppen 16 september - 15 oktober, 2024
Växtförädling och växtskydd 15 hp (Alnarp)
Växtförädling och växtskydd 15 hp (Ultuna)
Hållbar växtproduktion från molekylär- till beståndsnivå 15 hp (Alnarp)
Hållbar växtproduktion från molekylär- till beståndsnivå 15 hp (Ultuna)
Kontakt
-
PersonSalla Marttila, utbildningskoordinator för SLU GrogrundInstitutionen för växtskyddsbiologi