Digital adventskalender
Vår institution har en digital adventskalender! Varje dag från 1 till 24 december öppnas en ny lucka, som innehåller en höjdpunkt från vår institution.
Utbildning
Forskningsresultat
Följ oss på LinkedIn
Vi delar vår senaste forskning och presenterar forskare, studenter och projekt.
-
Forskarutbildning möter AI-revolutionen: så påverkas doktoranden
Hur bör doktorander använda AI i sitt arbete? Generativ AI skapar nya möjligheter inom forskning men utvecklingen går snabbt och tydliga riktlinjer saknas. Frågan är därför angelägen för många doktorander som vill dra nytta av tekniken utan att kompromissa med forskningsetiken. -
Donation på 24 miljoner möjliggör satsning på växtförädling av svarta vinbär vid SLU
En ny donation möjliggör satsning på svensk växtförädling av svarta vinbär vid SLU. Medlen kommer från den nybildade Dagmar och Jan Hedlunds stiftelse för växtförädling av frukt- och bärväxter, vars avkastning ska användas för att utveckla ett långsiktigt sortutvecklingsprogram på Alnarp. -
Svampodlingens restprodukter kan ge renare vatten
Restmaterial från svampodling kan bli en miljövänlig lösning för att få renare och säkrare vatten till jordbruket. Det visar en ny pilotstudie från SLU. -
Statsministern besökte SLU i Alnarp – fokus på forskning för framtidens livsmedelsförsörjning
Statsminister Ulf Kristersson besökte den 8:de oktober SLU:s campus i Alnarp för att ta del av forskning som stärker Sveriges beredskap och bidrar till ett hållbart livsmedelssystem. Han fick se hur SLU utvecklar robusta grödor för framtidens matproduktion.
-
Utökning av verktygslådan för funktionell genomik
Torra, ätbara frön från baljväxter är en viktig del av den globala kosten. Baljväxter som ärt och böna måste kokas innan konsumtion, vilket gör kokkvaliteten till en avgörande aspekt.
-
till
Avdelningen för växtförädling
Vår avdelning utforskar grödors biologiska mångfald och arvsegenskap, och hjälper till med domesticering och genetisk förbättring av nya grödor med ökad avkastning, resistens och produktkvalitet.
Avdelningen för växtbioteknik
Vår avdelning reder ut de regulatoriska nätverken av lagringsämnen i växter och använder sedan denna kunskap för att skapa nya grödor med hjälp av moderna genteknologiska metoder.
Avdelningen för växtproduktkvalitet
Vår avdelning identifierar hur olika grödor, sorter, odlingsmetoder och hantering efter skörd påverkar och reglerar slutproduktens kvalitet—och hur denna kvalitet kan ökas.
SLU Food Lab
SLU Food Lab är en undervisnings- och forskningsnära mötesplats som bidrar till ökad kunskap om samspelet mellan råvara, process och produkt.
Växtproteinfabriken
På Växtproteinfabriken arbetar forskare med olika kompetens tillsammans för att utveckla framtidens kvalitetsproteiner – från växtförädling till produktion och konsumtion.