Institutionen för skogens ekologi och skötsel

Vi forskar på skogliga ekosystem; Från atmosfären till långt ner under marken. Från det stora landskapsperspektivet, till de små kemiska processerna. På institutionen för skogens ekologi och skötsel bygger vi kunskap om hur skogen påverkas i ett förändrat klimat och hur den bäst kan förvaltas i framtiden.

Vårt uppdrag

Vårt uppdrag är att verka för ökad förståelse av skogliga ekosystem och de processer som driver dessa, samt att utveckla principerna för hur skogsekosystem bäst kan förvaltas.

Om oss

Aktuellt

Nyheter

  • Fler antagna till SLU:s grundutbildningar

    Antalet antagna till SLU:s grundutbildningar har ökat med 14 procent i år. Ett ökat intresse för skogliga utbildningar syns tydligt, men även för exempelvis lantmästar- och landskapsingenjörsutbildningarna. Dessutom fortsätter djurutbildningarna att locka många sökande.
  • Högre halter av metylkvicksilver efter återvätning

    Ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet visar att halterna av det skadliga ämnet metylkvicksilver ökade i myrar som blivit restaurerade, jämfört med de naturliga myrar som forskarna haft som referens.
  • Molekylära markörer ska identifiera skadlig rostsvamp

    Forskare har tagit fram nya metoder som ska göra det enklare, snabbare och mer exakt att avgöra vilken form av törskate som drabbat ett träd. Något som är viktigt för att kunna välja rätt skötselmetod, minska spridning av skador och bidra till resistensförädling.
  • Movium Fakta nr 3, 2025: Med naturen som förebild

    Högre upplevelsevärden i kombination med lägre kostnader för skötsel och underhåll kan låta som en utopi. Men det finns sätt att anlägga och sköta stora ytor med blommande perenner på ett mer hållbart sätt som potentiellt kan bidra med både visuell njutning och minskad skötsel.
  • Minskande älgstam i Europa trots ikonisk status

    Älgens ikoniska status är ingen garanti för dess överlevnad och framgång. Medan populationen av denna största hjortart i världen är stabil i Nordamerika, minskar älgstammen i Europa.

Kalendarium