Institutionen för växtförädling

Vår vision är att vårt arbete ska utgöra ett betydande bidrag till en effektiv och hållbar produktion av mat, foder och industriella produkter baserade på växter.

  • Vår forskning underlättar förbättringen av nya grödor
  • Vi identifierar vilka faktorer påverkar slutproduktens kvalitet
  • Vi reder ut de regulatoriska nätverken av lagringsföreningar i växter

Utbildning

Är du ivrig att bidra till hållbart jordbruk, global livsmedelssäkerhet och bättre hälsa?

Forskningsresultat

Vi publicerar varje år drygt 100 vetenskapliga artiklar och 5-10 doktorsavhandlingar.
Aktuellt

Nyheter

  • 2025-06-12

    Grattis LTV-fakultetens nya docenter

    Fem docenter har utnämnts vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap (LTV). För att bli docent krävs fördjupad och breddad ämneskompetens efter doktorsexamen och titeln docent är en kvalitetsmarkör.
  • 2025-05-07

    Det är dags att inkludera mikrober i växtförädlingen

    I framtidens jordbruk räcker det inte att bara titta på själva växten – vi måste också tänka på de osynliga mikrober som lever kring rötterna. Forskare visar nu att samarbetet mellan växter och mikroorganismer kan bli avgörande för framtidens växtförädling.
  • 2025-05-02

    Hur grödor formar sina mikrobiella samhällen

    Med hjälp av mikrober kan växter växa bättre, hålla sig friska och tåla stress bättre. I en ny studie på korakan, en slags hirs, visar forskare att växter själva spelar en aktiv roll i att välja vilka mikrober som får leva i och omkring dem.
  • 2025-04-28

    Vem gör Sveriges bästa äppelmust?

    En bra must ska se fin ut, dofta av frukt och smaka på ett bra sätt. Dessa kvalitetsegenskaper utgör grunden för den bedömning juryn gör av inte mindre än 86 olika mustdrycker inför Must-SM den 9 maj.
  • 2025-04-16

    Har lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter av åkerböna

    Förädling av nya sorter av åkerböna kan bidra till en ökad odling av proteingrödor i Sverige, och samtidigt främja användningen som livsmedel. Nu har Hannah Ohm från SLU undersökt 220 sorter från hela världen, och kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper såsom ...

Forskningsprojekt

  • 2022-12-01 - 2025-12-31

    Jakten på de goda baljväxterna

    Det finns en mängd olika baljväxter med olika egenskaper och smak, men det är fortfarande okänt vilka sorter som uppskattas av konsumenterna. Dessutom innehåller baljväxter antinutrienter som både kan smaka bittert och ge ont i magen.
  • 2024-10-01 - 2027-09-30

    AgBio4SSA

    AgBio4SSA utforskar jordbruksbiologiska medel som alternativ till farliga agrokemikalier genom levande laboratorier i Afrika söder om Sahara (SSA).
  • 2025-04-01 - 2028-03-31

    inSALSA

    InSALSA (Increasing Sustainability of Agribiologicals by Living Labs in sub-Saharan Africa) syftar till att öka användningen av jordbruksbiologiska produkter som alternativ till farliga agrokemikalier genom levande laboratorier i Afrika söder om Sahara.
  • 2023-12-01 - 2026-12-31

    Fältkrassing - en ny oljegröda för nordiska förhållanden

    Vi utvecklar en ny, biobaserad värdekedja för förnybara bränslen och protein i Sverige där fältkrassingen – en helt ny oljegröda står i centrum.
  • 2025-05-01 - 2029-04-30

    Utökning av verktygslådan för funktionell genomik

    Torra, ätbara frön från baljväxter är en viktig del av den globala kosten. Baljväxter som ärt och böna måste kokas innan konsumtion, vilket gör kokkvaliteten till en avgörande aspekt. Tyvärr är kokkvalitetsdefekter vanliga hos dessa baljväxter, vilket allvarligt påverkar deras slutkvalitet.

Kalendarium