Utbildning
Forskningsresultat

Följ oss på LinkedIn
Vi delar vår senaste forskning och presenterar forskare, studenter och projekt.
-
Här skördas sötpotatisen på jakt efter framtidens sorter
I långa rader ligger rotfrukter i en anmärkningsvärt stor variation av färger och former. Lila, röda, orangea, gula och vita. Knubbiga, tunna, långa, släta och krokiga. Odlingsförsöket med nya sorter av sötpotatis anpassade till svenskt klimat håller på att skördas. -
Anmäl dig till Nationella växtskyddskonferensen 12-13 november
Skog, trädgård och jordbruk i ett föränderligt klimat och nytänkande för en hållbar framtid – det är årets tema för Nationella växtskyddskonferensen som arrangeras 12–13 november i Alnarp. -
Konsumenter är positiva till nya sorters grödor
De flesta svenska konsumenter är positiva till nya grödor framtagna genom korsningar, det visar en enkätundersökning av forskare vid SLU. Resultaten går tvärt emot uppfattningen att konsumenter är skeptiska till växtförädling. -
Växter kan göra ost – ny metod ger hållbart enzym för mejeriproduktion
Ett forskarteam från SLU, Linnéuniversitetet och Örebro universitet har framgångsrikt producerat ett traditionellt osttillverkningsenzym i växter. Resultaten öppnar nya möjligheter för en mer hållbar mejeriproduktion.
-
Kostnadseffektiv genomisk selektion
Detta projekt handlar om metodutveckling av genomisk selektion i relation till befintliga kommersiella växtförädlingsprogram. Särskilt fokus ligger på att ta fram modeller för att kunna använda metoden på kostnadseffektiva sätt inom programmen. -
Jakten på de goda baljväxterna
Det finns en mängd olika baljväxter med olika egenskaper och smak, men det är fortfarande okänt vilka sorter som uppskattas av konsumenterna. Dessutom innehåller baljväxter antinutrienter som både kan smaka bittert och ge ont i magen. -
AgBio4SSA
AgBio4SSA utforskar jordbruksbiologiska medel som alternativ till farliga agrokemikalier genom levande laboratorier i Afrika söder om Sahara (SSA). -
inSALSA
Projektet inSALSA (Increasing Sustainability of Agribiologicals by Living Labs in sub-Saharan Africa) syftar till att öka användningen av jordbruksbiologiska produkter som alternativ till farliga agrokemikalier genom levande laboratorier i Afrika söder om Sahara.

Avdelningen för växtförädling
Vår avdelning utforskar grödors biologiska mångfald och arvsegenskap, och hjälper till med domesticering och genetisk förbättring av nya grödor med ökad avkastning, resistens och produktkvalitet.

Avdelningen för växtbioteknik
Vår avdelning reder ut de regulatoriska nätverken av lagringsämnen i växter och använder sedan denna kunskap för att skapa nya grödor med hjälp av moderna genteknologiska metoder.

Avdelningen för växtproduktkvalitet
Vår avdelning identifierar hur olika grödor, sorter, odlingsmetoder och hantering efter skörd påverkar och reglerar slutproduktens kvalitet—och hur denna kvalitet kan ökas.

SLU Food Lab
SLU Food Lab är en undervisnings- och forskningsnära mötesplats som bidrar till ökad kunskap om samspelet mellan råvara, process och produkt.

Växtproteinfabriken
På Växtproteinfabriken arbetar forskare med olika kompetens tillsammans för att utveckla framtidens kvalitetsproteiner – från växtförädling till produktion och konsumtion.