Grönt kulturarv®: sortiment

Senast ändrad: 04 juli 2017
Perenner till salu.jpg

Under varumärket Grönt kulturarv® lanseras och saluförs växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom. Växterna har inventerats, provodlats och valts ut för bevarande i den Nationella genbanken. Sortimentet består av frukt och bär, fröer, krukväxter, köksväxter, lökar och knölar, perenner, rosor, träd och buskar. Sorterna är odlade i Sverige före 1940, 1950 eller 1960 beroende på växtslag. Alla bär på en historia och de har inspirerat till de nya sortnamn som växterna har fått.

Perenner

Våren 2017 kom den lila brittsommarastern 'Axel Tallner' i handeln. Det blir den elfte perennen som lanseras under varumärket Grönt kulturarv®.

Läs mer om perennerna här

Rosor

De senaste rosorna att lanseras under Grönt kulturarv® är den omtyckta bourbonrosen 'Blomsterhult' från Sörmland, den vita 'Poppius'-hybriden 'Vaplan' insamlad i Jämtland och den nyupptäckta 'Minette'-släktingen 'Svea', påträffad på en enda växtplats, en trädgård i Lidköping. 

Läs mer om rosorna här

Perenna köksväxter

'Korsta', 'Näs' och 'Hulla Norrgård' heter de tre humlesorter som introduceras våren 2016. Sorterna har lång odlingstradition och är insamlade i Medelpad, Södermanland respektive Uppland.

Läs mer om köksväxterna här

Krukväxter

Nu lanseras den tredje krukväxten under Grönt kulturarv®. Det blir pelargonen 'Knapa-trädet'.

Läs mer om krukväxterna här

Fröer

Gråärten 'Solberga', kokbönan 'Signe' och potatislök från Leksand är exempel på äldre köksväxtsorter som samlats in av Fröuppropet och säljs under varumärket Grönt kulturarv®. 

Läs mer om fröerna här

Lök- och knölväxter

Den allra första lökväxten kommer nu in i Grönt kulturarv®-sortimentet. Det är den dubbelblommande krollliljan 'Kallmora' från Dalarna.

Läs mer om lökväxterna här

Frukt och bär

Nu varumärks äldre certifierade fruktsorter med Grönt kulturarv®.

Läs mer om fruktsorterna här

Träd och buskar

Ornäsbjörken är första trädet under Grönt kulturarv®. Fler sorter ur Poms insamlingar kommer att introduceras efter hand.

Läs mer om träd och buskar här


Kontaktinformation

Eva Jansson, samordnare för Programmet för odlad mångfald
Pom, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU, eva.jansson@slu.se, 070-898 53 60

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se