Krollilja 'Kallmora'

Senast ändrad: 23 oktober 2022
Krollilja 'Kallmora', foto av blomman.

Dalarna 1940-talet

Lilium martagon f. fl. pl. 'Kallmora'

Historik:

Enkel krollilja kom till Sverige under den första halvan av 1600-talet. Första belägget för odling är från 1650-talet då Rudbeck d.ä. odlade den i Uppsala botaniska trädgård. Det är desto svårare att hitta information om när den fyllda krolliljan dök upp i Sverige.

Poms lök- och knölupprop har endast fått in ett tips om en fylld krollilja, från Kallmora i norra Dalarna. I Norge har de också funnit fylld krollilja som påminner mycket om den från Kallmora. Den norska krolliljan kommer från Grytøya i Troms där den har vuxit under en lång tid. Dessa lökar bevaras också i Botanisk hage i Tromsø under namnet Lilium martagon 'Flore Pleno'.

Historien om 'Kallmora':

Gården där liljan växer på heter Elingspersgård. Den byggdes 1907 av Elingspers Hans Ersson och hans fru Karin Ersson, mormor och morfar till nuvarande ägare Karin. Hon var ofta på besök hos sin mormor under sin uppväxt och det är av henne hon har ärvt trädgårdsintresset. Karin tror att hennes mormor hade med sig den fyllda krolliljan när hon gift sig från sitt föräldrahem i grannbyn Mässbacken, men hon är inte helt säker. Krolliljorna har dock alltid funnits på gården så länge Karin kan minnas som är född på 1940-talet. Hennes mormor berättade för henne om den vackra och speciella blomman. Karin har under många år letat i granngårdar och grannbyar men hon har inte hittat den fyllda krolliljan någon annanstans. Var krolliljan ursprungligen kommer ifrån vet inte Karin säkert men en gissning är att en avlägsen släktning var i Frankrike i början av 1800-talet och kanske hade han med sig lökar hem till Dalarna och Kallmora.

Beskrivning:

Knopparna är små och håriga i jämförelse med enkla krolliljor. När blommorna slår ut är de gammeldags rosa med prickar och har dubbla lager med kalkblad. Den har ett stabilt växtsätt och plantan blir mellan 80-100 cm hög. Blommorna är sterila och bildar inga frön. Härdig i stora delar av landet och trivs bäst i kalkhaltig och näringsrik jord.


Kontaktinformation

Karin Persson, genbankskurator för prydnadslökar, prydnadsknölar och krukväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
karin.persson@slu.se, 040-41 55 46, 0702-64 63 56