Höstflox 'Svea i Haga'

Senast ändrad: 27 mars 2024
En blommande planta av höstfloxen 'Svea i Haga'. Sorten är lågväxande och har rosa blommor med ett mörkare rosa öga.

Uppland tidigt 1940-tal

Phlox paniculata 'Svea i Haga'

 

Beskrivning: Låg, tätvuxen höstflox med rosa blommor som bleknar mot vitt. Annorlunda bladverk med många mindre, ljusgröna blad med rundad bladspets. Frisk sort med svag doft.

Höjd: 70-80 cm

Blomtid: Vid provodlingen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i början av augusti och sträckt sig över cirka en månad.

Blomfärg: Rosa med ett mörkare rosa öga. Blommorna bleknar med åldern till blekt rosa och nästan vita. Blomdiameter 3 cm. 

Historia: Vilken syn det måste ha varit när den här floxen blommade hos Svea! Nära tio meter av den odlade hon på torpet Haga i Rasbo socken utanför Uppsala. Barnbarnet Ylva minns hur floxen stod planterad i två långa rabatter på ömse sidor av gången som ledde upp mot torpet. Rabatterna var nära fem meter långa var och en och fylldes nästan helt av floxen, undantaget två pioner som växte längst ut mot vägen i var sin rabatt och så prästkragarna som växte i andra änden, närmast huset. I den änden, närmast huset, brukade Svea också ställa ut krukväxter under sommaren. Både hon och hennes make var trädgårdsintresserade och Svea tyckte mycket om blommor. Ylva hörde aldrig sin mormor berätta om varifrån hon fått eller köpt floxen, men hon vet att Svea var förtjust i den och gärna använde den som snittblomma inomhus. Och det var inte tal om annat än att Ylva skulle få egna plantor av den. ”Ta med lite” brukade Svea säga när Ylva kom på besök.

Insamlad i: Almunge, Uppland.

Odlingsanvisning: Höstfloxen vill stå i näringsrik och fuktig, men väldränerad jord. Den trivs i full sol eller lätt skugga. Blomningen förlängs om överblommade blomställningar klipps bort.

Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2023. 


Kontaktinformation

Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU                   linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19