'Dala-Floda' NYHET 2024

Senast ändrad: 02 januari 2024
En blommande planta av spinosissima-rosen 'Dala-Floda'.

Dalarna 1930-talet

Rosa (Spinosissima-Gruppen) 'Dala-Floda'

'Dala-Floda' är en mycket odlingsvärd spinosissima-ros som känns igen på sitt låga växtsätt och de fyllda blommorna som länge är bollformade. Rosen återfanns på många platser i Sverige under Rosuppropet och har lokalt kallats ”Nyfäborosen” och ”Silvbergrosen”. Sitt sortnamn fick den av Pom 2021 efter platsen i Gagnefs kommun där den samlades in för bevarande. Sorten påminner om hur den gamla sorten ’Nana’ beskrivs, men då de inte kunnat jämföras introduceras den med sortnamnet ’Dala-Floda’.

Historia: Donatorn berättar att denna lågväxande fyllda pimpinellros med en lätt fin doft har vuxit vid Masergården, tidigare kallad Spikgården, i hela hans liv. Henrik föddes 1946. Gården ligger vackert mitt i den gamla byn i sluttningen mot Flosjön. Rosen växer idag i ett stort, närmast marktäckande bestånd. Gården har funnits i familjens ägo sedan 1700-talet. Då flyttade anmodern Lena till gården från Sibbo norr om Helsingfors, som hustru till soldat Flodin som varit i Finland och krigat. Paret gifte sig 1780. Släktsägnen berättar om hur Lena ofta satt på gårdstunet och lät sina finska sånger klinga ut över Flosjöns vatten, medan hon drömde om ungdomens hembygd. Kanske kom rosen….. ?

Beskrivning: Buskros. 0,6-1,2 meter hög. Tätt växtsätt, upprätta till bågböjda grenar med talrika taggar och gråaktigt gröna till mörkgröna blad. Riklig blomning i juni. Blommorna är 3-4 (-5) cm i diameter, fyllda med 20-40 kronblad. Först bollformade, senare skålformade. De vita blommorna har ibland rosa fläckar på kronbladens undersida. Starkt väldoftande av citrus. Nyponskaften är helt eller delvis köttiga och glandelborstiga. Nyponen få, plattrunda, 1,5-2 cm i diameter, glänsande kala och mörkt vinröda till svarta. Frisk och härdig till zon 7-8.


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79