Norrlandslök

Senast ändrad: 26 september 2023
Närbild av blommorna hos norrlandslök.

Sverige 1900-tal

Allium angulosum x nutans 'Norrland'

 

Historia: Norrlandslöken är en vacker och ätbar raritet med spännande historia. ”Fläckebolök”, ”bredbladig gräslök”, ”klosterlök” och ”vårpurjo” är några av synonymerna den samlat på sig längs sin resa mellan landets konnässörsträdgårdar. Namnet Norrlandslök fick den vid Botaniska trädgården i Lund där den dök upp efter en efterlysning av jättegräslök på 1970-talet. Tipsaren berättade att löken odlats och spridits i norra Sverige. Ytterligare nyfikenhet väcktes när trädgårdsjournalisten Lena Israelsson sedan skrev om den på 1990-talet. I Poms inventeringar visade det sig att löken haft spridning i Dalarna, Mellansverige och längs norrlandskusten. Den lök som först samlades in till uppropet hade vandrat från hand till hand, från ett soldattorp i Västmanland via Östanbäcks kloster vidare till Norrbotten och sedan också över gränsen till norska trädgårdsamatörer. Den norska lökfantasten Stephen Barstow bidrog till att popularisera den som en ätbar perenn, odlad både för sin vackra blomning och sina goda blad. Ett examensjobb på SLU kunde visa att löken troligtvis är en hybrid mellan Allium angulosum, rysslök, och A. nutans, Sibirisk kantlök. Här föreslogs också ett möjligt ursprung i det systematiska arbete med att korsa närbesläktade arter som genetikern Albert Levan bedrev under mellankrigstiden i Lund.

Sortnamn: Sortens historia finns att läsa i boken Kulturväxter för framtidens mångfald 2018 där ’Fläckebo’ och ’Norrland’ beskrivs som två sorter med olika sortnamn. Utvärdering i Nationella genbanken i Alnarp har sedan dess dock visat att dessa accessioner är identiska och ’Norrland’ är därför det sortnamn som ska användas. Det internationella regelverket gör gällande att namnet lök inte får användas i sortnamnet, men i dagligt tal kallas den Norrlandslök som kan användas som svenskt trivialnamn för sorten.  

Beskrivning: Norrlandslöken har platta, cirka en cm breda blad, med rundad spets. Den är mycket tidig om våren och har en kantig blomstängel som elegant ”böjer på nacken” på sin väg upp för blomning i juni/juli. Under goda förhållanden blir blomstängeln 65-70 cm hög och har vackra ljusrosa blommor. Till skillnad från den sibiriska kantlöken, Allium nutans, är blomman inte helt sfärisk rund och dess ståndare saknar knappar med pollen. Trots detta är den populär bland fjärilar under sin blomning.

Odlingsanvisning: Norrlandslök utvecklas bäst i full sol eller vandrande skugga. Den behöver en väldränerad växtplats och god näringsrik trädgårdsjord. Den har visat sig vara härdig längs hela Norrlandskusten och motståndskraftig mot lökrost och lökbladmögel, som ofta drabbar exempelvis gräslök och piplök. Löken är perenn och förökas genom delning av de med rhizom sammanvuxna lökarna. Till skillnad från Sibirisk kantlök, som ofta förökas med frö när den odlas som köksväxt, bör Norrlandslöken betraktas som en ätbar perenn. De klarar inte av att delas i allt för rask takt och bör först få tid att etablera sig ordentligt på växtplatsen. När löken etablerats kan de välsmakande bladen skördas varsamt. Den blir ett välkommet tillskott på våren, innan gräslöken går att skörda.

Tillgång: Säljs under 2023.


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79