Institutionen för biosystem och teknologi

Vi utforskar samspelet mellan mark, växter, djur, miljö, klimat och människor i system för hållbar produktion av mat och förnyelsebara råvaror. Frågeställningarna inom undervisning och forskning kretsar kring hållbart och effektivt utnyttjande av begränsade resurser vid produktion i växthus, på åkrar och i stallar.

Om oss

Vi utforskar interaktionerna mellan mark, växter, djur, miljö, klimat och människor i system för hållbar produktion av mat och förnyelsebara råvaror.

Utbildning

Kurser inom agrar och hortikulturell växtproduktion, animalieproduktion, byggnader, energi, hydroponiska system, hållbara produktionssystem samt teknologi för animalie- och växtproduktion.

Forskning

Forskningen kombinerar detaljerade studier av produktionssystemens biologi och teknologi med systemanalyser och ämnesövergripande synteser.

Nyheter

  • 2025-06-16

    Efter köldknäppen: Risk för jordgubbskris till midsommar

    Midsommarfestens kanske mest uppskattade gäst – den svenska jordgubben – riskerar att utebli från årets firande. Eller åtminstone bli väldigt dyr att få på bordet. Allt beror på några kalla vårnätter, som nu har lett till att stora delar av jordgubbsskörden uteblivit.
  • 2025-05-13

    Lera som byggnadsmaterial väcker nyfikenhet

    På konferensen JordBygg 2025 blev det tydligt att intresset för jordbaserade material ökar. Med demonstrationsprojekt, öppna kunskapsplattformar och samverkan mellan aktörer, finns alla möjligheter att dessa material blir en del av framtidens hållbara byggande.
  • 2025-04-07

    Annie tar täten för en hållbar matproduktion

    Nu tillträder Annie Drottberger som verksamhetsledare för det nystartade SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion.
  • 2025-04-04

    Smartare skydd mot bönsmyg i åkerböna

    Åkerböna har potential att ersätta importerade sojabönor i djurfoder och livsmedelproduktion. De är dock hotade av skadedjuret bönsmyg. Nu presenterar SLU-forskare nya hållbara metoder för att bekämpa bönsmygen.
  • 2025-04-02

    Baljväxter – med stor potential som framtidens mat

    Baljväxter är klimatsmarta, näringsrika, ekologiskt hållbara och lätta att transportera och lagra. Ändå är det bara några enstaka procent av svensk odlingsmark som producerar baljväxter idag. Men kanske är tider av beredskapstänk och krismedvetenhet baljväxternas tid?
  • 2025-03-25

    Nytt forskningsprojekt ska minska risken för legionellasmitta i jordprodukter

    Problemen med legionellasmitta i jord och odlingsubstrat ökar, förra året insjuknade 46 personer i Sverige. Nu startar ett projekt som ska undersöka hur sjukdomen enklare kan upptäckas och förhindras.
  • 2025-02-24

    Olika våglängder av ljus kan ge bättre växtskydd

    Växtytor är inte alltid en gästvänlig miljö för nyttiga bakterier som hjälper till att skydda växter mot skadegörare. I en ny doktorsavhandling har Maria Hellström undersökt hur olika våglängder av ljus kan hjälpa bakterierna, både i lab- och växthusmiljö.
  • 2025-02-03

    Chloë främjar biologisk bekämpning genom diversifiering av grödor

    Chloë Raderschall är en av SLU Centrum för biologisk bekämpnings nya forskare.En entusiastisk vandrare, trädgårdsodlare och fotograf. Det var genom sitt intresse för jordbruksekologi som hon först kom i kontakt med biologiska bekämpningsmetoder.
  • 2024-11-25

    Ingefärsdoft i svinstian: Forskare undersöker grisars doftminnen

    Dofter påverkar våra känslor och minnen – men hur fungerar det hos djur med känsligare luktsinne? För första gången ska forskare undersöka kopplingen mellan dofter, luktsinne och djurs välfärd. Målet är ladugårdar som luktar bättre – för djuren.

Kalendarium