Institutionen för biosystem och teknologi

Vi utforskar samspelet mellan mark, växter, djur, miljö, klimat och människor i system för hållbar produktion av mat och förnyelsebara råvaror. Frågeställningarna inom undervisning och forskning kretsar kring hållbart och effektivt utnyttjande av begränsade resurser vid produktion i växthus, på åkrar och i stallar.

Om oss

Vi utforskar interaktionerna mellan mark, växter, djur, miljö, klimat och människor i system för hållbar produktion av mat och förnyelsebara råvaror.

Utbildning

Kurser inom agrar och hortikulturell växtproduktion, animalieproduktion, byggnader, energi, hydroponiska system, hållbara produktionssystem samt teknologi för animalie- och växtproduktion.

Forskning

Forskningen kombinerar detaljerade studier av produktionssystemens biologi och teknologi med systemanalyser och ämnesövergripande synteser.

Nyheter

  • 2025-12-01

    Vägen mot en ökad baljväxtproduktion

    Varför odlas det så lite baljväxter i Sverige – mindre än 2% – när vi vet att baljväxter är så bra? Den frågan födde projektet Bönan till bordet, som på sitt slutseminarium belyste baljväxten från olika perspektiv.
  • 2025-11-28

    Samodling av traditionella ärtsorter med åkerböna i ekologisk odling

    Samodling av åkerböna och ärt är en odlingsmetod som historiskt använts i Sverige. Trots det finns ingen tidigare forskning på metoden i Sverige, och mycket få studier internationellt.
  • 2025-11-18

    Pollinatörer och samodling hjälper åkerbönor att fixera mer kväve

    Åkerbönor som odlas i mer varierade fält med flera grödor utvecklar fler kvävefixerande rotknölar och ger högre skördar. Det beror delvis på pollinatörer och positiva effekter i fältkanterna. Smarta odlingssystem kan stärka de naturliga processer som förbättrar samspelet mellan växter och jord.
  • 2025-11-17

    Minskat löksvinn med elektroniska näsor

    Lök är en av världens mest odlade grönsaker, men mycket hinner bli dåligt under lagringen. Kontroll av lökens sockerhalt och elektroniska näsor som känner mögellukt kan hindra matsvinn.
  • 2025-11-05

    Små temperaturhöjningar ökar risken för listeria i fruktcocktails

    En ny studie från SLU visar att även små avvikelser i kylkedjan kan göra färdigskuren fruktcocktail till en hälsorisk. Forskare varnar nu för att energibesparande åtgärder genom att höja temperaturen under distribution och i butikskylarna – kan få allvarliga konsekvenser för livsmedelssäkerheten.
  • 2025-10-24

    Svampodlingens restprodukter kan ge renare vatten

    Restmaterial från svampodling kan bli en miljövänlig lösning för att få renare och säkrare vatten till jordbruket. Det visar en ny pilotstudie från SLU.
  • 2025-09-19

    Anna testar nya sätt att odla inomhus

    Anna Hallin Lundberg undersökte i sitt masterarbete sambandet mellan olika tillväxtvariabler och om det går att skapa ett lokalt mikroklimat i ett hydroponiskt system för att sänka energiförbrukningen.
  • 2025-06-19

    Kompensera kolförlust i jorden med mellangrödor

    Växtrester från jordbruket är intressanta för produktion av växtprotein, biogas och bioplast eftersom de inte konkurrerar med livsmedelsproduktion. Men hur säkerställs att jordhälsan inte försämras när växtresterna förs bort? I ett projekt vid SLU undersöks om mellangrödor kan vara en lösning.

Kalendarium