Våra verksamheter
SLU Partnerskap Alnarp
SLU Tankesmedjan Movium
SLU Urban Futures
SLU och Sparbanken Skånes Centrum för hållbar primärproduktion
SLU på Borgeby fältdagar
Forsknings- kommunikation @LTV
Så arbetar vi med samverkan
Enheten för samverkan och utveckling finns vid LTV-fakulteten, men jobbar också med uppdrag för hela SLU. Läs mer om vår verksamhet och våra plattformar för samverkan och forskningskommunikation.
Samverkan vid SLU
Samverkan med näringsliv, myndigheter och organisationer är central i SLU:s verksamhet, som bygger på intern samverkan, exempelvis framtidsplattformar, centrumbildningar och samverkanslektorer.
Senaste nytt
-
Vägen mot en ökad baljväxtproduktion
Varför odlas det så lite baljväxter i Sverige – mindre än 2% – när vi vet att baljväxter är så bra? Den frågan födde projektet Bönan till bordet, som på sitt slutseminarium belyste baljväxten från olika perspektiv. -
Doften som kan rädda lökskörden
Lökflugan är ett gissel för odlare – en liten insekt som med stor kraft förstör löken med sitt gnagande. Nu hoppas forskaren Chaymae Fennine vid SLU hitta en doft som kan lura lökflugan bort från löken. -
Donation på 24 miljoner möjliggör satsning på växtförädling av svarta vinbär vid SLU
En ny donation möjliggör satsning på svensk växtförädling av svarta vinbär vid SLU. Medlen kommer från den nybildade Dagmar och Jan Hedlunds stiftelse för växtförädling av frukt- och bärväxter, vars avkastning ska användas för att utveckla ett långsiktigt sortutvecklingsprogram på Alnarp. -
Delar av Per Fribergs arkiv tillgängligt online
I LTV-fakultetens arkiv på SLU i Alnarp finns Per Fribergs omfattande arkiv med ritningar och skisser. 2025 påbörjades ett pilotprojekt där ett urval på cirka 40 projekt görs digitalt tillgängliga. -
Så säkrar vi maten i framtidens städer
Nya risker, ny lagstiftning och nya samarbeten väcker frågan: hur kan kommuner, regioner och livsmedelsaktörer agera för att Sverige ska stå starkare vid kriser? -
Koloniträdgårdarna är redo om krisen kommer
Varannan tugga är svensk, resten import. Sverige producerar bara hälften av maten vi äter. En störning kan tömma hyllorna på en vecka. Ändå hotas stadsnära odlingar när städer växer. Koloniträdgårdar är en viktig samhällsresurs. -
Vardagliga kriser styr kommunernas beredskap
Skogsbranden i Ljusdal kommun väckte frågor om beredskap. Hur redo är kommuner vid akut livsmedelsbrist? De är relativt förberedda för vardagskriser, men nationellt saknas resurser, kunskap och tydliga direktiv. Det visar Lina Berglunds examensarbete. -
Stadsodling svårt i praktiken
Karlstads kommun vill använda mer lokalproducerad mat i sina skolmåltider, men hur ser kommunen på att upplåta sin egen mark för odling, och på så sätt låta stadens ytor bidra med ätbara växter?