Utvalda poddavsnitt
Alla poddavsnitt
-
Från boskapspest till antibiotikaresistens
Det började med en boskapspest på 1700-talet som bara måste stoppas. År 2025, när svensk veterinärmedicin firar sitt 250-årsjubileum, är den kanske största utmaningen den obevekligt växande antibiotikaresistensen. -
Baljväxter – med stor potential som framtidens mat
Baljväxter är klimatsmarta, näringsrika, ekologiskt hållbara och lätta att transportera och lagra. Ändå är det bara några enstaka procent av svensk odlingsmark som producerar baljväxter idag. Men kanske är tider av beredskapstänk och krismedvetenhet baljväxternas tid? -
Markhälsan – en grund för vår civilisation
Vi använder mark för att odla vår mat och för att bygga våra vägar och städer, och länge har vi tagit marken för given. Men hur förvaltar vi egentligen det som faktiskt bokstavligen utgör grunden för vår civilisation? -
Forskare och entreprenör samtidigt – en viktig balanskonst
Samhället väntar ständigt på nya innovationer från forskning för att hantera världens enorma hållbarhetsutmaningar. Men det är en balansgång att både forska och ha företag. -
Våra komplexa matval - därför äter vi som vi gör
Avsnitt 36 av podden Feeding your mind från SLU Future Food handlar om ny forskning om konsumenters matval. Varför äter vi som vi gör? Och vem har ansvar för att styra om om kursen mot mer hållbarhet? -
För mycket och för lite vatten i våra matlandskap
Vårt jordbruk är väldigt sårbart för både för lite och för mycket vatten. Sommaren 2023 ruttnade skördar bort på åkrar som blivit sjöar, medan 2018 års låga skörd berodde på hetta och torka. Det här poddavsnittet handlar om vatten i matlandskapet. -
Skörd av både grödor och solel – ett poddavsnitt om agrivoltaiska system
När vi satsar på att bli mer självförsörjande både på mat och hållbar energi finns en ny skörd att hämta på svensk åkermark – solel. Agrivoltaiska system som sambrukar jorden är en utveckling i tiden, med både stora möjligheter och stora hinder. -
Inför Europaparlamentsvalet: Toppkandidaterna om grön omställning, byråkrati och beredskap
Inför valet till Europaparlamentet tar podden Feeding your mind från SLU Future Food pulsen på livsmedels- och jordbruksområdet. Vilka frågor vill EU-partiernas toppkandidater prioritera? -
Vem vill bli framtidens bonde?
Förr i tiden kände alla en bonde. För nittio år sedan fanns nästan 430 000 jordbruksföretag i Sverige, jämfört med 59 000 företag idag. Men vilka kan och vill blir framtidens bönder, som måste hantera många, både stora och små, mjuka och hårda hinder? -
Morotsbollar och blodbiff – om mindre matsvinn och mer innovationer
Arton procent av alla nötdjur, varannan jordgubbe och var tredje morot lämnar inte sin åker eller gård, utan blir livsmedelsförluster redan i primärproduktionen. Lyssna på ett avsnitt om matsvinn i livsmedelsproduktionen och om att mer av det som produceras borde kunna bli mat. -
Fyra framtidsscenarier för köttet på våra tallrikar
Genom evolutionen har vi människor ätit kött. Vi är allätare, anpassade för att tillgodogöra oss näring från bland annat kött. Men betyder det att vi för alltid kommer att fortsätta att äta det? Och om inte, vad finns det för likvärdiga alternativ? -
Akvakulturens möjligheter och utmaningar
Vattenbruk, eller akvakultur, där vi människor odlar djur och växter i vatten, har stor potential att ge oss framtidens mat. Men akvakultur omgärdas också av många utmaningar. Lyssna på ett avsnitt av podden Feeding your mind från SLU Future Food som handlar om akvakulturens möjligheter och problem. -
Elsmart mat?
Klimatsmart mat har vi pratat om länge. Men i dagens verklighet, med elpriser som oroar de flesta för det mesta, funderar nog många också på vilken mat som är elsmart. Är klimatsmart mat och elsmart mat samma sak? Lyssna på ett avsnitt av SLU Future Foods podd Feeding your mind om ämnet. -
Fem frågor om framtidens mat till riksdagspartierna
SLU Future Food ställde fem frågor om framtidens mat till riksdagspartierna inför valet 2022. Du hör svaren med kommentarer från SLU:s forskare i ett avsnitt av podden Feeding your mind. -
Stockholm+50 – hur har vi förvaltat de femtio år som gått?
FN:s toppmöte ”Stockholm+50”, uppmärksammade FN:s första miljökonferens 1972. Ambitionen är att bidra till att öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen. Om detta handlar ett nytt avsnitt av podden Feeding your mind från SLU, där bland annat rektor medverkar. -
Ett historiskt vägval - krisen är ett gyllene tillfälle att ställa om
Några av följderna av två års global pandemi och kriget i Ukraina är att bränslepriserna, matpriserna och inflationen stiger. Är krisläget något som kommer att snabba på eller bromsa den nödvändiga omställningen mot hållbara livsmedelssystem? -
Kan agroekologi mätta världen?
Agroekologi beskrivs som ett lokalt förankrat, ofta småskaligt sätt att bedriva lantbruk, i samklang och i samarbete med själva naturen, med kretsloppstänkande, biologisk mångfald och hållbarhet som ledstjärnor. Men kan vi mätta världens alla munnar med ett sådant lantbruk? -
Vad kommer framtidens mat att kosta?
Media rapporterar om stigande kostnader för råvaror, transporter, energi och förpackningsmaterial, något som snart kommer att synas på matpriserna i våra livsmedelsbutiker. -
Hur kan Food Systems Summit påverka världens livsmedelssystem?
Food Systems Summit i New York var ett virtuellt toppmöte för världens statsöverhuvuden kring hur livsmedelssystemen måste förändras. Allt handlar om hur vi producerar, processar, transporterar och konsumerar mat – i en värld där Agenda 2030-målet ”ingen hunger” ännu är avlägset. -
Utbildning och innovation som game changer för hållbara livsmedelssystem
Framtidens mat måste vara hållbar, men för att nå det målet behövs många fler innovationer. Vilken potential för det finns i hållbart nytänk från krafter på väg in i livsmedelsbranschen? -
Lantbrukslogik – nu och i framtiden
Det svenska lantbruket är fullt av utmaningar. I det här avsnittet av podden Feeding your mind från SLU Future Food intervjuar Ylva Carlqvist Warnborg tre forskare från SLU och FOI om en ny studie för att bättre förstå svenska bönders drivkrafter och visioner i en föränderlig tid. -
Ett glas mjölk? Eller kanske inte?
Mjölk har gått från att vara ett självklart, omhuldat och subventionerat livsmedel, till att diskuteras och ifrågasättas både vad gäller hållbarhet, hälsoaspekter och djurvälfärd. Mjölkens plats på framtidens bord diskuteras i det här avsnittet av podden Feeding your mind från SLU Future Food. -
Mat och fred hör ihop
Krig, naturkatastrofer, klimatförändringar – och ovanpå det den globala coronapandemin. 2020 års mottagare av Nobels fredspris, World Food Programme, når omkring 19 miljoner människor i akut behov av mat under 2020 – och verksamheten ligger nära centrala forskarfrågor på SLU. -
"Utan växter ingen mat"
Uppskattningsvis 40% av planetens skördar går årligen till spillo på grund av växtsjukdomar och skadeinsektsangrepp. Det här avsnittet av podden Feeding your mind från SLU Future Food handlar om växthälsans betydelse för vår livsmedelsförsörjning. -
Fyra vetenskapliga perspektiv på coronapandemin och framtidens mat
Hur påverkar coronapandemin framtidens mat? Mycket pekar mot förändringar kring såväl matproduktion som matkonsumtion. I det här avsnittet av podden Feeding your mind från SLU Future Food ger fyra SLU-forskare sina perspektiv på frågan. -
Jord, kor och klimat
Vem vill inte äta klimatsmart? Jordbruksmark är en stor potentiell kolsänka, men hur brukar man marken bäst, ur klimatsynpunkt? Och hur är det egentligen med kors klimatpåverkan? Det här avsnittetet av SLU Future Foods podd Feeding your mind handlar om jord, kor och klimat. -
Vad har viltkött för plats på framtidens tallrikar?
Det här avsnittetet av podden Feeding your mind från SLU Future Food handlar om viltkött. Vad har viltkött för plats på framtidens tallrikar? -
Hur ser framtidens grönsaksdisk ut?
Vi äter allt mer grönsaker och rotfrukter i Sverige. Men hur ser framtidens grönsaksdisk ut? Lyssna på ett program om detta i podden Feeding your mind från SLU Future Food. -
Produceras framtidens mat i städerna?
Vilka hinder och möjligheter finns för stadsodling? Hur självförsörjande kan vi bli? Lyssna på ett avsnitt om det i SLU Future Food:s podd Feeding your Mind. -
Hur hotat är vårt dricksvatten?
Har vi nått "peak kemikalier" i vattnet än - och hur ser försörjningen av rent dricksvatten ut om femtio år? Lyssna på ett avsnitt om det i SLU Future Food:s podd Feeding your Mind. -
Slakt av odlad fisk och välfärd i vattnet
Lyssna på ett avsnitt om välfärd och slakt av odlad fisk i en livepodd-inspelning av podden Feeding your Mind. -
För mycket eller för lite vatten - hur klarar lantbruket det?
Vem ska betala för ett hållbart lantbruk med hög självförsärjningsgrad och var har vi för framtidstro? Lyssna på ett avsnitt om det i SLU Future Food:s podd Feeding your Mind. -
Smart sjömat eller fishy food?
Hur använder ci havets begränsade resurser klokare och mer innovativt för att inte rubba ekosystembalansen? Lyssna på ett avsnitt om det i SLU Future Food:s podd Feeding your Mind. -
Överproduktion, överkonsumtion och matsvinn
Vårt mönster för matkonsumtion måste brytas; för att nå framtidens hållbara matsystem måste vi bort från den överproduktion som ger överkonsumtion som ger svinn. Lyssna på ett avsnitt om det i SLU Future Food:s podd Feeding your Mind. -
Hur smakar framtidens mat?
Hur kommer framtidens mat smaka? Lyssna på ett avsnitt om det i SLU Future Food:s podd Feeding your Mind. -
Insekter - kittlar dödsskönt i kistan!
Kan insekter bli framtidens mat i Sverige? Lyssna på ett avsnitt om det i SLU Future Food:s podd Feeding your Mind. -
Kött - hur hållbart är det egentligen?
Hur kan vi fira hållbart nu när köttet är vardagsmat, måste vi välja bort skinka, korv och pastejer? Lyssna på ett avsnitt om det i SLU Future Food:s podd Feeding your Mind. -
Matsvinn – ett världsproblem eller en outnyttjad resurs?
Hur ska vi lösa problemen med matsvinn? Lyssna på ett avsnitt om det i SLU Future Food:s podd Feeding your Mind. -
Livsmedelsberedskap i krig, kris eller extremväder
Hur står det till med Sveriges livsmedelsberedskap? Lyssna på ett avsnitt om det i SLU Future Food:s podd Feeding your Mind. -
Vad blir framtidens mat?
Vad kommer vi äta i framtiden? Lyssna på ett avsnitt om det i SLU Future Food:s podd Feeding your Mind.