
FORSKARGRUPP
Nöt- och lammköttsproduktion
Uppdaterad: maj 2025
Kontaktperson
Forskargruppens medlemmar
Relaterade forskningsämnen
Vi forskar och undervisar om nöt- och lammköttsproduktion för en miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar produktion.
Vårt mål är att utveckla kunskap för producenter och konsumenter och därmed bidra till en ökad livsmedelsberedskap och självförsörjning i Sverige. Kunskapen är tillämpbar och sträcker sig genom hela kedjan från foder och bete genom uppfödning fram till tallrik. Våra tre fokusområden är näringslära, företagsledning och köttvetenskap.
Nyckelområden:
- I nöt- och lammköttsproduktion samspelar många faktorer, fler än i annan animalieproduktion eftersom produktion av biologisk mångfald och ekosystemtjänster också spelar in. Därför månar vi om att täcka in hela kedjan i samma forskargrupp.
- Inom näringslära för idisslare arbetar vi främst med vallfoder och bete till köttproducerande djur. Frågeställningarna om djuren rör deras näringsmässiga behov och koppling till foderintag, tillväxt och slaktkroppsegenskaper. Frågorna kring vall rör val av grödor, foderkonservering och bioraffinering. Bete rör främst naturbetesmarker och hur markernas biologiska mångfald kan bevaras samtidigt som vi kan erhålla en acceptabel tillväxt på betesdjuren.
- Inom företagsledning söker vi lönsamma uppfödningsmodeller för främst betesbaserad nöt- och lammköttsproduktion. Detta görs genom jämförelser av olika djurmaterial, betesmarker, stallar, vinterfoder, mervärdeskoncept och stöd. Vi undersöker också olika sätt för att spara arbetstid och arbeta mer rationellt.
- Inom köttvetenskap undersöker vi möjligheterna till att erhålla en hög och jämn ätkvalitet på kött, främst från nötkreatur, får och gris, men även fisk, kyckling och vilt. Vi jämför såväl kött från djur som fötts upp på olika sätt som hantering av levande djur i samband med slakt och olika behandlingar av slaktkropp och kött efter slakt.
- Forskargruppen ansvarar för forskningsanläggningen SLU Götala nöt- och lammköttsforskning, där universitetets uppfödning av köttproducerande nötkreatur och får sker.
Exempel på projekt som representerar ämnets tre ben
- Cirkulära system för nöt- och lammköttsproduktion
- Foder- och metaneffektiva mjölkkor och deras kalvar
- Från teori till praktik – kostnadseffektiv företagsanalys
- Smaksensation både till vardag och fest - köttprodukter från mule till svans
- Forskningsanläggningen SLU Götala nöt- och lammköttsforskning
Kontakt
Vill du samarbeta med oss? Har du frågor? Kontakta gärna professor Anders Karlsson som leder forskargruppen Nöt- och lammköttsproduktion.