New search
HV0190

Market-oriented beef production

Denna distanskurs riktar sig till dig som är intresserad av svensk nötköttsproduktion med fokus på djur, utfodring, produktkvalitet och ekonomi.
Under träffarna besöker vi nötköttsföretagare som visar och berättar om sin produktion. Vid den obligatoriska träffen ordnar vi en köttprovsmakning.


Innehåll



  • Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet

  • Marknadens behov av nötköttets kvalitet och kvantitet

  • Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov

  • Ekonomi på företagsnivå

  • Nötkreaturens roll i natur- och landskapsvård

  • Produktionsförutsättningar beroende på tillgänglig areal, besättningsstruktur, EU-stöd m.m.

  • På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende

  • Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning


Praktisk information om kursen:



  • Kursen pågår under höstterminen (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska

  • Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara, en obligatorisk och en frivillig. Det obligatoriska tillfället är en tredagarsträff i anslutning till en helg. Den frivilliga träffen är en tvådagars helgträff som genomförs om tillräckligt många vill delta.

  • Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling eftersom huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform

  • Kostnader kan förekomma för studenten i samband med studiebesök och aktiviteter som köttprovsmakning


Information from the course leader

Information om kursträffarna:

Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara.

  • Den frivilliga träffen 15-16 oktober genomförs om tillräckligt många vill delta.
  • Det obligatoriska träffen är den 18-20 november.

Med vänlig hälsing

Annelie Carlsson

Course evaluation

The course evaluation is now closed

HV0190-10322 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for HV0190

Academic year 2024/2025

Market-oriented beef production (HV0190-10050)

2024-09-02 - 2025-01-19

Academic year 2020/2021

Market-oriented beef production (HV0190-10195)

2020-08-31 - 2021-01-17

Syllabus and other information

Grading criteria

Betygskriterier Marknadsinriktad nötköttsproduktion Kurskod HV0190

(2022-06-23)

Lärandemål

Godkänd

Examination av

läromålet

1

Förklara hur djurmaterial, utfodrings- och produktionssystem påverkar nötköttsproduktionen under olika förutsättningar.

Studenten beskriver hur olika faktorer som djurmaterial, utfodring, skötsel och produktionssystem påverkar nötköttsproduktionen under olika förutsättningar.

Projektarbete samt hemtentamen

2

Nämna faktorer som styr lönsamheten i nötköttsproduktionen i ett företag och förklara hur en hållbar nötköttsproduktion kan planeras för att möta marknadens krav på kvalitet och kvantitet.

Studenten beskriver faktorer som styr lönsamheten i företag med hållbar nötköttsproduktion.

Projektarbete, hemtentamen, quiz/inlämningsuppgifter

3

Utvärdera foderstater till dikor och växande nötkreatur.

Studenten redogör för olika fodermedel, dikors och växande ungnöts näringsbehov samt

foderbehov för dikor och växande ungnöt.

Projektarbete,

hemtentamen, quiz/inlämningsuppgifter

4

Beskriva nötkreaturens roll i landskapsvården.

Studenten beskriver nötkreaturens roll i landskapsvården.

Projektarbete samt

hemtentamen

5

Nämna faktorer som påverkar olika aspekter av köttkvalitet.

Studenten redogör för olika faktorer som påverkar köttkvalitet som slaktkroppskvalitet, mörhet, smak, saftighet m.m.

Projektarbete samt hemtentamen

6

Under handledning referera och analysera lämplig vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur om nötköttsproduktion.

Under handledning granskar och diskuterar studenten vetenskapliga artiklar om nötköttsproduktion.

Läsa och sammanfatta artikel, ställa frågor och besvara frågor

7

Beskriva nötköttsproduktionen i ett företag utifrån gårdens till viss del givna förutsättningar och marknadens krav.

Studenten beskriver och redovisar skriftligt en nötköttsproduktion med utgångspunkt från givna förutsättningar. I projektarbetet ska områden som foder, utfodring, köttkvalitet, ekonomi, djurvälfärd, beteende, avel, byggnader, djurhälsa m.m. beaktas.

Projektarbete

Genomförda moment för godkänd kurs

Godkänt

Godkänt deltagande på obligatoriska fysisk träff och diskussioner.

Godkänt resultat på obligatoriska moment som quizar, inlämningsuppgifter och övningar.

Godkänd hemtentamen

Godkänt projektarbete

Betygsmoduler

Kursen är uppdelad i tre betygsmoduler om 2,5 poäng vardera. För godkänd kurs krävs att samtliga moment i respektive modul är godkända

Betygsmodul och poäng

Delmoment

1

2,5 poäng

Grundläggande teori

Instuderingsuppgifter, hemtentamen

2

2,5 poäng

Seminarium och fördjupning

Förberedelser inför obligatorisk träff, obligatorisk träff, referat vetenskaplig artikel

3

2,5 poäng

Projektarbete

Projektarbete

Litterature list

  1. Nötkött Författare: Anna Hessle, Anna Jamieson ISBN: ISBN 978-91-519-5730-2 Kommentar: Den nya upplagan från 2020 är den som rekommenderas som kurslitteratur och alla sidhänvisningar utgår från den nya upplagan. Boken finns att köpa via bokhandeln eller direkt från förlaget, www.vulkanmedia.se/butik/.

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 19030 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1N)
Subject: Animal Science
Course code: HV0190 Application code: SLU-10322 Location: Location independent Distance course: Yes Language: Swedish Responsible department: Department of Animal Envrionment and Health Pace: 25%