Market-oriented beef production
Denna distanskurs riktar sig till dig som är intresserad av svensk nötköttsproduktion med fokus på djur, utfodring, produktkvalitet och ekonomi.
Under träffarna besöker vi nötköttsföretagare som visar och berättar om sin produktion. Vid den obligatoriska träffen ordnar vi en köttprovsmakning.
Innehåll
- Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet
- Marknadens behov av nötköttets kvalitet och kvantitet
- Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov
- Ekonomi på företagsnivå
- Nötkreaturens roll i natur- och landskapsvård
- Produktionsförutsättningar beroende på tillgänglig areal, besättningsstruktur, EU-stöd m.m.
- På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende
- Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning
Praktisk information om kursen:
- Kursen pågår under höstterminen (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska
- Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara, en obligatorisk och en frivillig. Det obligatoriska tillfället är en tredagarsträff i anslutning till en helg. Den frivilliga träffen är en tvådagars helgträff som genomförs om tillräckligt många vill delta.
- Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling eftersom huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform
- Kostnader kan förekomma för studenten i samband med studiebesök och aktiviteter som köttprovsmakning
Information from the course leader
Information om kursträffarna:
Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara.
- Den frivilliga träffen 15-16 oktober genomförs om tillräckligt många vill delta.
- Det obligatoriska träffen är den 18-20 november.
Med vänlig hälsing
Annelie Carlsson
Course evaluation
The course evaluation is now closed
HV0190-10322 - Course evaluation report
Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.
Additional course evaluations for HV0190
Academic year 2024/2025
Market-oriented beef production (HV0190-10050)
2024-09-02 - 2025-01-19
Academic year 2020/2021
Market-oriented beef production (HV0190-10195)
2020-08-31 - 2021-01-17
Syllabus and other information
Syllabus
HV0190 Market-oriented beef production, 7.5 Credits
Marknadsinriktad nötköttsproduktionSubjects
Animal ScienceEducation cycle
Bachelor’s levelModules
Title | Credits | Code |
---|---|---|
Basic theory | 2.5 | 0202 |
Seminars and specialisation | 2.5 | 0203 |
Project work | 2.5 | 0204 |
Advanced study in the main field
First cycle, has only upper-secondary level entry requirementsBachelor’s level (G1N)
Grading scale
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.
Language
SwedishPrior knowledge
.Objectives
.
Content
.
Grading form
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.Formats and requirements for examination
.
If a student has failed an examination, the examiner has the right to issue supplementary assignments. This applies if it is possible and there are grounds to do so.
The examiner can provide an adapted assessment to students entitled to study support for students with disabilities following a decision by the university. Examiners may also issue an adapted examination or provide an alternative way for the students to take the exam.
If this syllabus is withdrawn, SLU may introduce transitional provisions for examining students admitted based on this syllabus and who have not yet passed the course.
For the assessment of an independent project (degree project), the examiner may also allow a student to add supplemental information after the deadline for submission. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Other information
The right to participate in teaching and/or supervision only applies for the course instance the student was admitted to and registered on.
If there are special reasons, students are entitled to participate in components with compulsory attendance when the course is given again. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Additional information
.Responsible department
Department of Animal Envrionment and Health
Further information
Grading criteria
|
Betygskriterier Marknadsinriktad nötköttsproduktion Kurskod HV0190 (2022-06-23) |
|||
---|---|---|---|---|
Lärandemål |
Godkänd |
Examination av läromålet |
||
1 |
Förklara hur djurmaterial, utfodrings- och produktionssystem påverkar nötköttsproduktionen under olika förutsättningar. |
Studenten beskriver hur olika faktorer som djurmaterial, utfodring, skötsel och produktionssystem påverkar nötköttsproduktionen under olika förutsättningar. |
Projektarbete samt hemtentamen |
|
2 |
Nämna faktorer som styr lönsamheten i nötköttsproduktionen i ett företag och förklara hur en hållbar nötköttsproduktion kan planeras för att möta marknadens krav på kvalitet och kvantitet. |
Studenten beskriver faktorer som styr lönsamheten i företag med hållbar nötköttsproduktion. |
Projektarbete, hemtentamen, quiz/inlämningsuppgifter |
|
3 |
Utvärdera foderstater till dikor och växande nötkreatur. |
Studenten redogör för olika fodermedel, dikors och växande ungnöts näringsbehov samt foderbehov för dikor och växande ungnöt. |
Projektarbete, hemtentamen, quiz/inlämningsuppgifter |
|
4 |
Beskriva nötkreaturens roll i landskapsvården. |
Studenten beskriver nötkreaturens roll i landskapsvården. |
Projektarbete samt hemtentamen |
|
5 |
Nämna faktorer som påverkar olika aspekter av köttkvalitet. |
Studenten redogör för olika faktorer som påverkar köttkvalitet som slaktkroppskvalitet, mörhet, smak, saftighet m.m. |
Projektarbete samt hemtentamen |
|
6 |
Under handledning referera och analysera lämplig vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur om nötköttsproduktion. |
Under handledning granskar och diskuterar studenten vetenskapliga artiklar om nötköttsproduktion. |
Läsa och sammanfatta artikel, ställa frågor och besvara frågor |
|
7 |
Beskriva nötköttsproduktionen i ett företag utifrån gårdens till viss del givna förutsättningar och marknadens krav. |
Studenten beskriver och redovisar skriftligt en nötköttsproduktion med utgångspunkt från givna förutsättningar. I projektarbetet ska områden som foder, utfodring, köttkvalitet, ekonomi, djurvälfärd, beteende, avel, byggnader, djurhälsa m.m. beaktas. |
Projektarbete |
Genomförda moment för godkänd kurs |
Godkänt |
Godkänt deltagande på obligatoriska fysisk träff och diskussioner. |
Godkänt resultat på obligatoriska moment som quizar, inlämningsuppgifter och övningar. |
Godkänd hemtentamen |
Godkänt projektarbete |
Betygsmoduler |
||||
Kursen är uppdelad i tre betygsmoduler om 2,5 poäng vardera. För godkänd kurs krävs att samtliga moment i respektive modul är godkända |
||||
Betygsmodul och poäng |
Delmoment |
|
||
1 |
2,5 poäng |
Grundläggande teori |
Instuderingsuppgifter, hemtentamen |
|
2 |
2,5 poäng |
Seminarium och fördjupning |
Förberedelser inför obligatorisk träff, obligatorisk träff, referat vetenskaplig artikel |
|
3 |
2,5 poäng |
Projektarbete |
Projektarbete |
|
Litterature list
- Nötkött Författare: Anna Hessle, Anna Jamieson ISBN: ISBN 978-91-519-5730-2 Kommentar: Den nya upplagan från 2020 är den som rekommenderas som kurslitteratur och alla sidhänvisningar utgår från den nya upplagan.
Boken finns att köpa via bokhandeln eller direkt från förlaget, www.vulkanmedia.se/butik/.