Microbiology
Denna kurs ger dig grundläggande kunskap om mikroorganismernas fascinerande biologi samt en introduktion till deras tillämpningar. Kursen består av teoretiska moment och praktiska övningar som ger de mikrobiologiska färdigheter som krävs inom framtidens hållbara samhälle.
Mikroorganismer (bakterier, arkéer, virus, jäst, mögel, protozoer och alger) finns överallt omkring oss. Utan mikroorganismer skulle inte djur och växter kunna överleva på vår planet. Samtidigt ställer mikroorganismer till det för oss.
Vi kan bli sjuka och riskera att dö av infektioner. Antibiotikaresistens hos bakterier är ett växande problem samtidigt som mikroorganismerna är kanske vårt största hopp att upptäcka nya effektiva läkemedel. Mikroorganismer används i livsmedelsproduktion men våra livsmedel riskerar också att förskämmas eller t.o.m. förgiftas p.g.a. mikroorganismer. Mikroorganismernas förmåga att producera biogas och etanol nyttjas i omställningen till klimatvänliga drivmedel. I kursen diskuteras positiva och negativa miljöeffekter orsakade av mikroorganismer. Mikrobiologisk kunskap är därför ett oumbärligt verktyg för att kunna säkra vår hälsa, livsmedelsförsörjning och miljö i framtiden.
Kursens teoretiska moment består av föreläsningar med gruppövningar där du får tillämpa dina kunskaper för att kritiskt utvärdera olika frågeställningar kring mikrobiologi. Under de praktiska momenten får du lära dig grunderna i att identifiera och karaktärisera olika typer av mikroorganismer.
Information from the course leader
Med anledning av coronavirusets fortsatta spridning så kommer kursen att ges helt på distans via mötesplattformen Zoom. Kursens samtliga praktiska moment ersätts med teoretiska uppgifter. För mer information om hur Zoom fungerar samt hur man som student får tillgång till mjukvaran, se "Digitala verktyg för studier och distansundervisning" under denna länk:
https://student.slu.se/studieservice/vid-sjukdom-och-kris/information-om-corona/studera/
Allt kursmaterial kommer att vara tillgängligt i digital form via kursens hemsida inom undervisningsplattformen Canvas. För mer information om hur Canvas fungerar, se denna länk:
https://student.slu.se/studier/utbildningssystem/canvas-larplattform/
För att kunna genomföra kursen måste alla studenter ha tillgång till licensbelagd elektronisk litteratur som SLU prenumererar på. Därför är det ytterst viktigt att de studenter som inte kan (eller vill) ta sig till campus Ultuna ser till att skaffa sig en fungerande VPN-uppkoppling till SLUs nätverk. För mer information om VPN, se denna länk: https://student.slu.se/studieservice/it-stod1/support/databaser-och-e-tidskrifter/
Kursens upprop sker måndagen den 3e maj med start kl 9:15 via Zoom. (Länk och lösenord till kursens Zoom-rum kommer att publiceras i Canvas några dagar innan kursen startar.) Det är ytterst viktigt att de studenter som inte kan närvara vid uppropet den 3e maj så snart som möjligt kontaktar kursledaren för att bekräfta att de fortfarande planerar att gå kursen. Annars är det risk att studenter som inte hör av sig blir avregistrerade eftersom det har varit ovanligt högt söktryck på kursen och ett flertal reserver nu står på kö.
Course evaluation
The course evaluation is now closed
BI1337-40121 - Course evaluation report
Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.
Additional course evaluations for BI1337
Academic year 2021/2022
2022-05-02 - 2022-06-05
Academic year 2019/2020
2020-05-01 - 2020-06-07
Syllabus and other information
Syllabus
BI1337 Microbiology, 7.5 Credits
MikrobiologiSubjects
BiologyEducation cycle
Bachelor’s levelModules
Title | Credits | Code |
---|---|---|
Biology of microorganisms | 3.0 | 0202 |
Interactions between microorganisms and humans | 2.0 | 0203 |
Laboratory exercises | 2.5 | 0204 |
Advanced study in the main field
First cycle, has less than 60 credits in first-cycle course/s as entry requirementsBachelor’s level (G1F)
Grading scale
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.
Language
SwedishPrior knowledge
Basic knowledge in biochemistry or cell biology equivalent to 7.5 credits.Objectives
The course shall provide understanding how microorganisms, primarily bacteria and fungi, are structured, grow and interact with the environment. The aim of the course is to provide basic knowledge and laboratory training in microbiology.
After completing the course the students should be able to:
describe the function and structure of the prokaryotic cell
explain the specific cell structure, physiology and genetics of fungi
describe the procedure for isolation and characterisation of microorganisms
briefly describe the classification of bacteria and fungi
describe the microbial background to the social problems related to use of antibiotics
use fundamental microbiological laboratory techniques
Content
The course mainly focuses on bacteria and fungi, but also protozoa and algae are presented. The course also gives fundamental knowledge concerning microbial metabolism. Laboratory exercises are an important course element.
In lectures and compulsory practicals the following topics are covered:
methods for isolation and studies of micro-organisms
the structure, physiology, energy metabolism, basic genetics and growth of bacterial cells
the structure, physiology, genetics, metabolism and growth of fungi
bacterial and fungal systematics and taxonomy
an overview of algae and protozoa
methods for control and disinfection of microorganisms
antimicrobial substances and development of resistance
Grading form
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.Formats and requirements for examination
Passed written exams and approved oral and written presentations of laboratory excersices. Approved participation in compulsory parts of the course.
- If a student has failed an examination, the examiner has the right to issue supplementary assignments. This applies if it is possible and there are grounds to do so.
- The examiner can provide an adapted assessment to students entitled to study support for students with disabilities following a decision by the university. Examiners may also issue an adapted examination or provide an alternative way for the students to take the exam.
- If this syllabus is withdrawn, SLU may introduce transitional provisions for examining students admitted based on this syllabus and who have not yet passed the course.
- For the examination of a degree project (independent project), the examiner may also allow the student to add supplemental information after the deadline for submission. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Other information
The right to participate in teaching and/or supervision only applies for the course instance the student was admitted to and registered on.
If there are special reasons, students are entitled to participate in components with compulsory attendance when the course is given again. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Additional information
The courses Microbiology 7,5 credits and Microbiology and Immune Defense Mechanisms 10 credits cannot, due to overlapping course content, both be included in the degree.Responsible department
Department of Molecular Sciences
Further information
Grading criteria
Betygskriterier för kursen BI1337 Mikrobiologi (7,5 hp), VT2021
Betygskriterierna har fastställts av examinator Tomas Linder.
Kurs BI1337 består av två teoretiska moduler (“Mikroorganismernas biologi”, 3 hp, och “Samspelet mellan mikroorganismer och människan”, 2 hp) samt en laborativ modul (2,5 hp). De teoretiska modulerna kommer att examineras i form av skriftliga tentamina med följande betygsättning:
- För betyg 3 krävs att man uppnått ca 55 % av möjliga poäng.
- För betyg 4 krävs att man uppnått ca 70 % av möjliga poäng.
- För betyg 5 krävs att man uppnått ca 85 % av möjliga poäng.
Slutbetygen för modul I och II reflekterar således detaljnivån på studentens kunskap inom ämnet mikrobiologi enligt betygskriterierna i tabellen nedan.
|
Modul I (3 hp) |
Modul II (2 hp) |
Betyg |
“Mikroorganismernas biologi” |
“Samspelet mellan mikroorganismer och människan” |
5 |
Studenten kan redogöra i detalj för mikroorganismernas biologi med avseende på cellulär struktur, fysiologi, metabolism, genetik, systematik och ekologi. |
Studenten kan redogöra i detalj för mikroorganismernas samspel med människan med avseende på patogena mikroorganismer, antimikrobiella terapier och andra kontrollmetoder, mikroorganismernas roll inom livsmedelsproduktion och bioteknologiska tillämpningar av mikroorganismer. |
4 |
Studenten kan redogöra för grunderna inom mikroorganismernas biologi med fördjupning inom några av områdena cellulär struktur, fysiologi, metabolism, genetik, systematik och ekologi. |
Studenten kan redogöra för grunderna inom mikroorganismernas samspel med människan med fördjupning inom några av områdena patogena mikroorganismer, antimikrobiella terapier och andra kontrollmetoder, mikroorganismernas roll inom livsmedelsproduktion och bioteknologiska tillämpningar av mikroorganismer. |
3 |
Studenten kan redogöra för grunderna inom mikroorganismernas biologi med avseende på cellulär struktur, fysiologi, metabolism, genetik, systematik och ekologi. |
Studenten kan redogöra för grunderna inom mikroorganismernas samspel med människan med avseende på patogena mikroorganismer, antimikrobiella terapier och andra kontrollmetoder, mikroorganismernas roll inom livsmedelsproduktion och bioteknologiska tillämpningar av mikroorganismer. |
Den laborativa modulen (2,5 hp) kommer att examineras i form av två kortare skriftliga inlämningsuppgifter (betygskala U/G) samt en något mer detaljerad labbrapport (betygskala U/3/4/5). Labbrapporten utgör 100 % av betyget för den laborativa modulen och kommer att bedömas enligt följande kriterier:
1. Ämneskunskap (betygskala U/3/4/5). Här bedöms den kunskap studenten uppvisar i ämnet mikrobiologi. För betyg över 3 krävs det att studenten demonstrerar kunskap utöver vad som tagits upp inom laborationens skriftliga instruktioner samt under kursens föreläsningar.
2. Analytisk förmåga och kritiskt tänkande (betygskala U/3/4/5). Här bedöms studentens förmåga att tolka era egna resultat, dra slutsatser samt tillämpa dessa slutsatser för att formulera nya frågor och hypoteser.
3. Stil och struktur (betygskala U/3/4/5). Här bedöms studentens förmåga uttrycka sig på ett strukturerat och korrekt akademiskt sätt. Detta innebär t.ex. att använda en formell och opersonlig ton, tydlig och logisk argumentation, rätt användning av tempusformerna preteritum (dåtid) och presens (nutid), undvikande av vaga påståenden, undvikande av talspråk, undvikande av upprepningar eller annan onödig text samt att rätt text finns på rätt plats i rapporten.
4. Användning av källmaterial (betygskala U/3/4/5). Här bedöms studentens förmåga att både använda och referera till lämpliga och relevanta källor. För betyg över 3 krävs det att studenter använder relevanta och lämpliga referenser utöver de som anges i laborationens skriftliga beskrivning, att merparten av faktuella påståenden i studentens text är underbyggda med lämpliga och relevanta citat samt att referenslistan följer ett konsekvent format.
5. Språk och presentation (betygskala U/G). Här bedöms studentens förmåga att kommunicera tydligt i skrift och med hjälp av figurer.
Samtliga kriterier måste vara godkända för att rapporten som helhet ska vara godkänd. Slutbetyget för rapporten motsvarar det aritmetiska medelvärdet för de fyra första kriterierna med avrundning. För sammanvägt betyg 4 krävs alltså åtminstone två 4or och två 3or alternativt en 5a och tre 3or. För sammanvägt betyg 5 krävs åtminstone två 5or och två 4or.
Slutbetyget för hela kursen motsvarar det viktade aritmetiska medelvärdet för modulernas individuella betyg.
Litterature list
- Brock Biology of Microorganisms – Global Edition (15e upplagan) Författare: Michael T Madigan, Kelly S Bender, Daniel H Buckley, W. Matthew Sattley, David A. Stahl ISBN: 9781292235103 Kommentar: Detta är den rekommenderade kursboken för denna kurs.
- Microbiology Författare: Nina Parker, Mark Schneegurt, Anh-Hue Thi Tu, Philip Lister, Brian M. Forster ISBN: 9781947172234 [Microbiology] (https://openstax.org/details/books/microbiology) Kommentar: Denna bok är ett möjligt alternativ till "Brock Biology of Microorganisms". Boken är helt gratis att läsa och ladda ner i pdf-format och har tagits fram av den ideella föreningen OpenStax vid Rice University i USA i samarbete med American Society for Microbiology. Boken håller hög kvalité men är dock inte lika heltäckande som “Brock Biology of Microorganisms".
- Principles of Molecular Virology (6e upplagan) Författare: Alan J. Cann ISBN: 9780128019467 [Principles of Molecular Virology (6e upplagan)] (https://www.sciencedirect.com/book/9780128019467/principles-of-molecular-virology) Kommentar: Studenter kommer att hänvisas till utvalda kapitel i denna bok, som är tillgänglig utan kostnad i digital form inom SLUs nätverk eller via VPN-uppkoppling som SLU student.
- Processes in Microbial Ecology Författare: David L. Kirchman ISBN: 9780198789406 [Processes in Microbial Ecology] (https://oxford.universitypressscholarship.com/view/10.1093/oso/9780198789406.001.0001/oso-9780198789406) Kommentar: Studenter kommer att hänvisas till utvalda kapitel i denna bok, som är tillgänglig utan kostnad i digital form inom SLUs nätverk eller via VPN-uppkoppling som SLU student.
- Environmental Microbiology (3e upplagan) Författare: Ian L. Pepper, Charles P. Gerba, Terry J. Gentry ISBN: 9780123946263 [Environmental Microbiology (3e upplagan)] (https://www.sciencedirect.com/book/9780123946263/environmental-microbiology) Kommentar: Studenter kommer att hänvisas till utvalda kapitel i denna bok, som är tillgänglig utan kostnad i digital form inom SLUs nätverk eller via VPN-uppkoppling som SLU student.
- The Fungi (3e upplagan) Författare: Sarah C. Watkinson, Lynne Boddy, Nicholas P. Money ISBN: 9780123820341 [The Fungi (3e upplagan)] (https://www.sciencedirect.com/book/9780123820341/the-fungi) Kommentar: Studenter kommer att hänvisas till utvalda kapitel i denna bok, som är tillgänglig utan kostnad i digital form inom SLUs nätverk eller via VPN-uppkoppling som SLU student.