Sheep production and landscape management
Kursen ger kunskaper om fårproduktionens villkor från djurets fysiologi, produktionsteknik och modeller samt marknaden för de olika produkterna. Det är viktigt att man lär sig utnyttja gårdens resurser och hur man effektivt hanterar produktion och marknad. Fårproduktionen har idag en stor potential att med ökad professionalisering genom hela kedjan skapa mervärden och marknadsnischer.
Information from the course leader
2020-12-07
OBS - beklagar schemamissen - föreläsningar idag kl 13-16 och i morgon tisdag 9-12 - Föreläsningarna spelas in och ni kan titta på dem i efterhand!
2020-12-06
Fårens hälsa – Föreläsare Karin Lindkvist-Frisk
Zoom-länkar i Canvas!
Program Måndag 1300-1600
- Fruktsamher
- Lamning inkl. ämnesomsättningssjukdomar runt lamning
- Lammöverlevnad
Program Tisdag 0900 – 1200
- Parasiter hos får
- Klövvård och klövsjukdomar
- Några hälsonyckeltal
2020-11-03
Zoom länk onsdag - tar det denna vägen också
Meeting URL: https://slu-se.zoom.us/j/61229171131 Passcode: 915857
2020-11-03
Schemaändring december -
Detta gäller 7 december 13-16 9 december 9-12 Beklagar förändningen
2020-11-03
Gårdagens material finns utlagt på Canvas
Och vidare instruktioner om vad ni skall göra! Nu hoppas vi på att vi slipper strul vid uppkopplingen på onsdag. Ny Zoom-länk finns på Canvas. Vi ses då!
2020-11-01
Zoom-länk Måndag 1300 - anslut gärna lite tidigare
zoom länk och ringa in kod Phone one-tap: Sweden: +46850163827,,68046379721# or +46850500828,,68046379721# Kopiera denna och klistra in i webläsare https://slu-se.zoom.us/j/68046379721 Meeting ID: 680 4637 9721 Ange denna Passcode: 047303 MVH Anders Herlin
2020-10-01
Schema finns upplagt
2020-09-03
Välkomna till kursen - nytt upplägg
Upplägget kommer i år förändras så att lektionerna som ges första och tredje träffen kommer ges via Zoom. Det blir max 3 h schemalagt dessa dagar med 2-3 lektioner per tillfälle. Det blir då förlagt över flera dagar än vid tidigare tillfällen då det var heldagsträffar. Andra träffen brukar vara studiebesök. Det är ännu inte bestämt om besöken kommer ske på plats eller om de genomförs "virtuellt". Senast i slutet på september kommer besked om detta. (Hela schemat kommer publiceras då också men så fort tillfällen är bestämda kommer dessa läggas ut.
Course evaluation
The course evaluation is now closed
LB0093-20092 - Course evaluation report
Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.
Additional course evaluations for LB0093
Academic year 2024/2025
Sheep production and landscape management (LB0093-20035)
2024-11-01 - 2025-01-19
Academic year 2023/2024
Sheep production and landscape management (LB0093-20107)
2023-10-31 - 2024-01-14
Academic year 2022/2023
Sheep production and landscape management (LB0093-20139)
2022-11-01 - 2023-01-15
Academic year 2021/2022
Sheep production and landscape management (LB0093-20163)
2021-11-02 - 2022-01-16
Academic year 2019/2020
Sheep production and landscape management (LB0093-20148)
2019-11-01 - 2020-01-19
Academic year 2018/2019
Sheep production and landscape management (LB0093-20038)
2018-11-05 - 2019-01-20
Academic year 2017/2018
Sheep production and landscape management (LB0093-20098)
2017-10-30 - 2018-01-14
Syllabus and other information
Syllabus
LB0093 Sheep production and landscape management, 7.5 Credits
Fårproduktion och landskapsvårdSubjects
Agricultural Science Animal ScienceEducation cycle
Bachelor’s levelModules
Title | Credits | Code |
---|---|---|
Biology and production of sheep | 3.0 | 0202 |
Deepening assignment | 2.0 | 0203 |
Project work | 2.5 | 0204 |
Advanced study in the main field
First cycle, has only upper-secondary level entry requirementsBachelor’s level (G1N)
Grading scale
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.
Language
SwedishPrior knowledge
The equivalent of basic entry requirements for higher education studies and Biology 1 or Natural Sciences 2.Objectives
The course provides the participants with the knowledge to be able to advice in sheep production.
On completion of the course, the student will be able to:
plan, implement, analyse and evaluate different models of sheep production in terms of fixed biological, technical and business economics conditions
describe and explain the basics of sheep production, and
describe, explain and plan the use of sheep in landscape preservation.
Content
The course uses different forms of teaching, adjusted to distance learning, with three full days of lectures in Alnarp. There are lectures, seminars, written assignments and project work, as well as cooperation with the sheep production sector through business contacts and study visits. The course is provided as a half-time distance learning course, and is run accordingly to a fixed plan where each component is dealt with, treated and reported to the course management. A large project is included. Communication takes place mainly via the Internet.
The course deals with:
nutrition physiology and diet regime calculations (nutrient requirements, feeds, diets)
housing (buildings, internal fittings, feeding systems and fencing)
animal health (diseases, diagnostics and preventive measures)
rearing (feed management, grazing plans, breeding plans and production management)
economics (farm economics, breeding, markets, marketing, EU subsidies), and
landscape preservation (the part of sheep in landscape preservation, promotion of biodiversity, and environmental impact).
The course is divided into three sections which are examined separately. These three sections are:
Biology and production of sheep 3 credits,
Deepening assignment 2 credits,
Project work 2.5 credits.
In the project work, students will employ a holistic perspective to plan production on a sheep farm, including relations with the market. The course has three assemblies of which two are compulsory.
Grading form
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.Formats and requirements for examination
Written assignments, project work and written examination. Requirements for examination: pass grade in examination, assignment work, project work, plus active participation in compulsory components.
- If a student has failed an examination, the examiner has the right to issue supplementary assignments. This applies if it is possible and there are grounds to do so.
- The examiner can provide an adapted assessment to students entitled to study support for students with disabilities following a decision by the university. Examiners may also issue an adapted examination or provide an alternative way for the students to take the exam.
- If this syllabus is withdrawn, SLU may introduce transitional provisions for examining students admitted based on this syllabus and who have not yet passed the course.
- For the examination of a degree project (independent project), the examiner may also allow the student to add supplemental information after the deadline for submission. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Other information
The right to participate in teaching and/or supervision only applies for the course instance the student was admitted to and registered on.
If there are special reasons, students are entitled to participate in components with compulsory attendance when the course is given again. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Additional information
As regards restricting the number of examination events, see the combined regulations for education at SLU.Responsible department
Department of Biosystems and Technology
Cooperating departments:
Further information
Grading criteria
Lärandemål |
|
Ingående delmoment |
1 |
vara bekant med olika produktionsformer inom den svenska lammproduktionen |
Delmoment: 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7 |
2 |
kunna fårens näringsfysiologi och foderstatsberäkning, inhysning och inomgårdsmekanisering och stängsel samt om fårproduktionens ekonomi och företagande |
Delmoment: 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7 |
3 |
djurhälsa, förekommande sjukdomar och förebyggande åtgärder, olika skötselfaktorer som foderstyrning, betesplanering, avelsplanering och produktionsstyrning |
Delmoment: 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7 |
4 |
kunna bedöma vilken produktionsform som lämpar sig bäst för aktuella förhållanden på olika driftsenheter. |
Delmoment: 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7 |
5 |
kunna identifiera, analysera och bedöma problem inom lammproduktionen, samt ge konkreta förslag på lösningar av dessa. |
Delmoment: 4, 5, 6 och 7 |
6 |
kunna bedöma effekter av förändringar i produktionen både med avseende på påverkan på djuren, arbetsbehov och -miljö och ekonomi. |
Delmoment: 6, 7 |
7 |
kunna hantera frågor om fårproduktionens ekonomi och företagande |
Delmoment: 6, 7 |
8 |
landskapsvård: fårens roll i landskapsvård, främjande av biologisk mångfald och miljöpåverkan. |
Delmoment: 1/2/3, 4, 5, 6 och 7 |
|
Kurs Bi 1104 Fårproduktion och företagande |
||||||
|
Delmoment 1 |
Delmoment 2 |
Delmoment 3 |
Delmoment 4 Reflektioner på föreläsningar |
Delmoment 5 Fördjupningsuppgift |
Delmoment 6 Projektarbete |
Delmoment 7 Tentamen |
Betyg |
Lärandemål: 1, 2, 3 |
Lärandemål: 1, 2, 3 |
Lärandemål: 1, 2, 3 |
Lärandemål: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 |
Lärandemål: 1, 2, 3, 4, 5, 7 |
Lärandemål: 1,2, 3, 4, 5, 6, 7 |
Lärandemål: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 |
5 |
|
|
|
|
Studenten visar i uppgiften på goda insikter i ämnet, självständigt tänkade och reflekterande, texten är lättläst och felfri samt att det inte behövs några kompletteringar eller ändringar i texten. Uppgiften är inlämnad före angiven sluttid |
|
Minst 80 % rätt på den skriftliga tentamen (visar kunskaper på en mycket god nivå) |
4 |
|
|
|
|
Studenten visar på viss grad av fördjupad kunskap i ämnet och på en godtagbar nivå, studenten visar hur kunskapen kan tillämpas i praktiskt samt att det kan behövas mindre kompletteringar och ändringar i texten. Uppgiften är inlämnad före angiven sluttid. |
Studenten visar goda kunskaper och integrerar kunskaper från olika delområden och relaterar dessa kunskaper till en optimering av lammproduktionens ekonomiska, tekniska, djuromsorgs-och arbetsmiljömässiga förhållanden. Studenten presenterar och formulerar sina kunskaper på ett tydligt sätt för relevanta avnämare. Arbetet kännetecknas också av en god |
Minst 70 % rätt på den skriftliga tentamen (visar kunskaper på en god nivå) |
3 |
Uppgiften godkänd. |
Uppgiften godkänd. |
Uppgiften godkänd. |
Skrivit reflektioner på föreläsningarna |
Studenten visar i uppgiften på en godtagbar fördjupning i ämnet, texten är nästan felfri men det kan behövas en del kompletteringar. |
Uppgiften godkänd på en godtagbar nivå och uppfyller de krav som gavs i uppgiften. |
Minst 60 % rätt på den skriftliga tentamen (visar kunskaper på en godtagbar nivå) |
U |
Ej fått uppgiften godkänd. |
Ej fått uppgiften godkänd. |
Ej fått uppgiften godkänd. |
Ej skrivit någon reflektion. |
Ej fått uppgiften godkänd. |
Ej fått uppgiften godkänd. |
Mindre än 60 % rätt på den skriftliga tentamen. (visar ej kunskaper på en godtagbar nivå) |
|
Kurs Bi0890 Hästhållning i landsbygdsföretag |
|
hel kurs/ helt moment |
5 |
Minst betyg 5 på delmoment 5, 7, betyg 4 på moment 6 och betyg 3 på delmoment 1, 2, 3, 4 |
4 |
Minst betyg 4 på delmoment 5, 6 och 7 och betyg 3 på delmoment 1, 2, 3, 4 |
3 |
Minst betyg 3 på samtliga delmoment. |
U |
Betyg U på något delmoment. |
Litterature list
- Får Författare: Sjödin, E. Eggertsen, J., Hammarberg K.-E., Danell, Ö., Näsholm, A., Barck, S., Green, D. Waller, A., Hansson, I. & Persson, S. ISBN: 9789127117860