New search
BI1374

Sustainability Ecology: Food, forests, cities and climate.

Teaching on basic ecological processes and concepts, ecological dimensions of sustainability goals, sustainable use of biological natural resources, land use and environmental impact in the form of lectures, exercises and discussions in seminars. The questions are highlighted from different interests and perspectives, both spatially (from local to global) and temporal (from history to the future).


Excursions to different habitats and production systems (forests, agriculture, urban green spaces) near the university will be used to highlight and facilitate understanding of basic ecological processes and to better understand land use conflicts in practice.


In introductory lectures, sustainability goals and basic ecological concepts, such as population, ecosystems, evolution, nutrients, ecosystem services and ecosystems are presented based on production systems. During lectures, seminars, exercises and case studies, synergies and trade-offs (goal conflicts) between food production, forest utilization, urbanization, biodiversity, ecosystem services and climate effects are discussed and explained based on different land use perspectives. Lectures, seminars and project work concerning conflicts between different societal goals, and how multifunctional production systems can be developed with due knowledge in ecological processes.


Compulsory parts of the course are excursions, exercises, projects and seminars.


Information from the course leader

Hej och välkomna till kursen Hållbarhetens Ekologi.

Kursen kommer att ges på plats i Uppsala och undervisningen kommer bedrivas som en blandning av traditionella föreläsningar, interaktiva övningar och exkursioner.

Jag har lagt ut ett preliminärt schema. Efter kurstart kommer vi att använda SLUs lärplattform Canvas.

Kirsen startat 29/8 då vi träffas för upprop och kursintroduktion i datosal 1 i det sk MVM-huset. Om du är ny på SLU eller har svårt att hitta på campus kan du kika på kartan var MVM-huset och andra viktiga byggnader finnshttps://www.slu.se/globalassets/ew/ew-centrala/om-slu/orter/uppsala/campus_uppsala_19.pdf

Kurslitteraturen utgörs dels av kursboken (se nedan) samt extra material i forma av vetaskapliga artiklar och kortare utdrag ur kompedier.

Ekologi - en introduktion

Länk: https://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789140681256/partner/smakprov/
Författare: Håkan Pleijel
ISBN: 9789140681256

Hoppas ni har en bra sommar, hälsar Joachim Strengbom

Course evaluation

The course evaluation is now closed

BI1374-10098 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for BI1374

Academic year 2023/2024

Sustainability Ecology: Food, forests, cities and climate. (BI1374-10448)

2023-08-28 - 2023-09-27

Academic year 2021/2022

Sustainability Ecology: Food, forests, cities and climate. (BI1374-10317)

2021-08-30 - 2021-09-29

Academic year 2020/2021

Sustainability Ecology: Food, forests, cities and climate. (BI1374-10292)

2020-08-31 - 2020-09-29

Syllabus and other information

Grading criteria

Betygskriterier Hållbarhetens ekologi (BI 1374)

Betygskriterierna utgår från de nedan listade kursmålen

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  1. Redogöra för de grundläggande ekologiska processerna som utgör förutsättningen för produktion av mat, bioråvaror och leverans av andra ekosystemtjänster, samt förstå kopplingarna mellan produktion, ekosystemtjänster, biodiversitet och klimat.
  2. Redogöra för och ge exempel på hur globala miljöförändringar påverkar ekologiska processer och vilken betydelse kunskaper om ekologiska processer har för att uppnå olika globala hållbarhetsmål och de nationella miljömålen.
  3. Visa insikt om och förstå konflikter mellan olika former av markanvändning som produktion av mat, bioenergi och timmer, bevarande av biologisk mångfald och att motverka klimatförändringar.
  4. Visa kunskap om ekologins roll för att förstå hur olika former av matproduktion, jord- och skogsbruk, och urbanisering påverkar biologisk mångfald, land- och vattenmiljö, långsiktig produktionsförmåga, ekosystemens resiliens samt människors hälsa.

Betygskriterier Hållbarhetens ekologi (BI 1374)

Betygskriterierna utgår från de fyra kursmålen (se ovan):

Kursen övergripande mål är att ge grundläggande kunskap om ekologins roll för att förstå och lösa de globala utmaningar som samhället står inför, speciellt rörande markanvändning, biologisk mångfald, matproduktion, jord- och skogsbruk.

Mål

Betyg

1

2

3

4

3

Beskriva grundläggande ekologiska processerna som utgör förutsättningen för produktion av mat, bioråvaror och leverans av andra ekosystemtjänster, samt redogöra för sambanden mellan produktion, ekosystemtjänster, biodiversitet och klimat.

Beskriva och ge exempel på hur globala miljöförändringar påverkar ekologiska processer och vilken betydelse kunskaper om ekologiska processer har för att uppnå olika globala hållbarhetsmål och de nationella miljömålen.

Beskriva konflikter mellan olika former av markanvändning, t ex produktion av mat, bioenergi och timmer, bevarande av biologisk mångfald och att motverka klimatförändringar.

Beskriva ekologins roll för att förstå hur olika former av matproduktion, jord- och skogsbruk, och urbanisering påverkar biologisk mångfald, land- och vattenmiljö, långsiktig produktionsförmåga, ekosystemens resiliens samt människors hälsa.

4

Utöver kraven för betyget 3 utförligt kunna förklara processerna som utgör förutsättningen för produktion av mat, bioråvaror och leverans av andra ekosystemtjänster.

Utöver kraven för betyget 3 ska studenten kunna förklara skillnader i hur olika ekologiska processer påverkas av globala miljöförändringar och dess koppling till miljömål.

Utöver kraven för betyget 3 ska studenten kunna förklara ekologiska konsekvenser av markanvändningskonflikter .

Utöver kraven för betyget 3 ska studenten kunna förklara den ekologiska grunden till hur matproduktion, jord- och skogsbruk, och urbanisering påverkar biologisk mångfald, långsiktig produktionsförmåga och ekosystemens resiliens.

5

Utöver kraven för betyg 3 och 4 skall studenten ha fått en mer välutvecklad helhetsbild av kopplingen mellan ekologiska processer och leverans av olika ekosystemtjänster, samt visa förståelse till varför leverans av en ekosystemtjänst påverkar leveransen av en annan.

-

Utöver kraven för betyg 3 och 4 skall studenten kunna jämföra påverkan och konsekvenser från olika markanvändningskonflikter.

Utöver kraven för betyg 3 och 4 skall studenten kunna jämföra och visa förståelse för skillnader och likheter i ekologisk påverkan mellan olika produktionssystem.

Examination

Examination och betygssättning baseras på 1) dugga och 2)inlämnad rapport av individuellt projektarbete (fallstudie). Förutom godkänt på dessa moment (minst betyg 3 för samtliga lärandemål redovisade ovan), krävs godkända redovisningar av obligatoriska övningsuppgifter, seminarier och exkursionsövningar.

Litterature list

Ekologi - en introduktion
**Länk: **https://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789140681256/partner/smakprov/
**Författare: **Håkan Pleijel
**ISBN: **9789140681256

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 19030 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1N)
Subject: Environmental Science Biology Biology Environmental science
Course code: BI1374 Application code: SLU-10098 Location: Uppsala Distance course: No Language: Swedish Responsible department: Department of Ecology Pace: 100%