New search
HV0173

Reindeer biology and reindeer husbandry

The aim of the course is to provide knowledge about the reindeer’s biology and adaptation to the subarctic and arctic environment and to provide basic knowledge of reindeer husbandry as a pastoral system with a focus on the system in Sweden.

Information from the course leader

Välkomstbrev
Renens biologi och renskötsel – HV0173, 7,5hp

Hej,

Du har blivit antagen till kursen Renens biologi och renskötsel (HV0173) med kursstart 30 augusti 2021. Kursen är en distanskurs och går på 1/4-fart under hela hösten. Vi har två obligatoriska träffar, den första träffen i Jokkmokk är nu bestämd till den 11–13 september och träffen i Uppsala 20–21 november, före, mellan och efter träffarna förväntas du göra uppgifter via vår kurshemsida i web-portalen Canvas. Kurshelgerna i Jokkmokk och i Uppsala är obligatoriska att delta på för att bli godkänd på kursen.

Vi förutsätter att alla deltagare på kursen är fullvaccinerade mot Covid-19. Detta för att vi ska kunna säkerställa allas säkerhet på kursen i relation till smittspridningen av Covid-19. Under kurshelgen i Jokkmokk kommer vi fortsatt att vidta försiktighetsåtgärder för att ytterligare minska risken för eventuell smittspridning. Om du har frågor kring detta hör av dig till oss i kursledningen.

Kurshelg i Jokkmokk

Datum: Kursträffen startar kl 10.15 på lördag 11 september på Samernas utbildningscentrum och slutar på måndag 13 september. Se schemat för tider och aktiviteter under helgen. Om du reser med tåg till Jokkmokk söderifrån boka tåget som går till Murjek och ansluter med buss som anländer till Jokkmokk kl 10.

Du måste själv boka och betala resa till och från Jokkmokk.

Måndag den 13 september åker vi på exkursion till någon av samebyarna i området och hoppas att få delta på en sarvslakt och/eller kalvmärkning. Det är dock väderberoende och planeringen kan ändras i sista stund, i så fall gör vi en exkursion till en skiljningsanläggning tillsammans med en renskötare som berättar om hur arbetet går till. Vi kommer oavsett att resa med abonnerad buss som avgår från Jokkmokk kl. 08.00 mot destinationen med hemfärd ca 16. Kursträffen avslutas i och med exkursionen. Bussen kör via Jokkmokk till Boden och beräknas ankomma till Boden före kl 20. Tåg från Boden söderut avgår kl 20.09.

Matsäck, vattenflaska, kåsa, regnkläder och bra vandringsskor/stövlar medtages. Det finns möjlighet att beställa baguettemacka till exkursionen (görs av Citykonditoriet i Jokkmokk) för ca 80 kr styck, kaffe kommer vi koka över elden. Meddela anna.skarin@slu.se senast den 6 september om du vill beställa en smörgås.

För att täcka en del av kostnaderna för resan med buss, samt inträde till Ájtte museum tar vi ut en avgift à 250 kr per student. Detta betalas via Swishnummer 123 690 63 90 till Husdjurens utfodring och vård, SLU senast den 11 september. Om du inte vill resa med bussen (om du exempelvis har egen bil) meddela det till kursledningen senast den 6 september.

I Jokkmokk kommer du även få tillfälle att köpa boken Renen av Berit Inga mot en kostnad av ca 110 kr. Betalas via Swish när du får boken.

Boende Jokkmokk
Boende är förbokat för den 11–13 september på vandrarhemmet Åsgård i Jokkmokk, https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-jokkmokk-vandrarhem/. Det finns olika typer av rum (2-, 3-, 4- och 6-bäddsrum) och de kostar ca 400 kr/person och natt. Du måste själv bekräfta detta boende direkt till vandrarhemmet på telefon 070-366 46 45 alternativt via mail jokkmokksvandrarhem@gmail.com före den 3 september men helst så snart som möjligt, efter detta datum kan vi inte garantera att det finns plats. Meddela om du vill ha frukost eller inte vid bokningen. Om du önskar annat boende finns Hotel Jokkmokk eller Hotell Åkerlund, eller sök efter privat uthyrning på Airbnb.

Mat Jokkmokk
Under vistelsen i Jokkmokk står du själv för dina matkostnader, det finns några olika restauranger i Jokkmokk att äta på, alternativt kan du bereda maten själv om du bor på vandrarhemmet. ICA Rajden i Jokkmokk har öppet 8–22 varje dag (enligt hemsidan).

Instuderingsuppgifter och föreläsningar att titta på inför kurshelgen kommer att finnas tillgängligt i Canvas från den 30/8.

Viktiga datum att komma ihåg innan träffen i Jokkmokk:

30/8 – registrera dig på kursen

3/9 – boka ditt boende på vandrarhemmet Åsgård

6/9 – lämna in uppgifter i Canvas

6/9 – beställ baguette till exkursionen

Kom ihåg att boka ev tågbiljetter i god tid!

Vi ser fram emot att ses i Jokkmokk!

Varmt välkomna,

Anna, Heidi & Birgitta

Course evaluation

The course evaluation is now closed

HV0173-10299 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for HV0173

Academic year 2022/2023

Reindeer biology and reindeer husbandry (HV0173-10323)

2022-08-29 - 2023-01-15

Academic year 2020/2021

Reindeer biology and reindeer husbandry (HV0173-10144)

2020-08-31 - 2021-01-17

Academic year 2019/2020

Reindeer biology and reindeer husbandry (HV0173-10231)

2019-09-02 - 2020-01-19

Syllabus and other information

Grading criteria

Renens biologi och renskötsel – HV0173 (7,5 hp, grundnivå)

Kursens mål (enligt kursplanen):

Kursens syfte är att ge kunskaper om renens biologi och anpassning till den subarktiska och arktiska miljön samt ge grundläggande kunskaper i renskötseln som pastoralt system med fokus på systemet i Sverige.

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:?

- övergripande beskriva var i världen renen förekommer och vad som kännetecknar miljön i dessa områden,
- beskriva renens anpassning till miljön och hur renen därmed skiljer från andra vilda och tama djur,
- beskriva renens betesmönster och näringsförsörjning under olika tider på året,
- redogöra för hur rennäringen bedrivs i Sverige och diskutera hur olika faktorer kan påverka produktionen,
- övergripande beskriva hur politik, myndigheter och industri påverkar renskötselns förutsättningar och dess plats i den samiska kulturen,
- beskriva renskötselns betydelse för den samiska kulturen och det övriga samhället.

Kursen är indelad i 4 block med inlämningsuppgifter till varje block. Under kursen ska studenterna delta i kursträffar där de olika delarna behandlas. Studenterna ska dessutom skriva ett fördjupningsarbete över ett valt ämne samt läsa och kommentera en preliminär version av fördjupningsarbete för en annan student. Kursen avslutas med en hemtentamen. Samtliga moment bedöms i relation till målen för kursen.

Betygskriterier

Betyg

A: Inlämningsuppgifter

B: Diskussion

C: Fördjupningsuppgift

D: Tentamen

G

Studenten ska ha lämnat relevanta och till större del korrekta svar på samtliga utdelade uppgifter och visat förmåga att koppla ihop fakta från olika informationskällor.

Studenten ska ha läst de arbeten som anvisats och deltagit i diskussionerna under kursträffarna.

Studenten ska ha inhämtat relevanta fakta om det valda ämnet och diskuterat dessa fakta i relation till valda frågeställningar.

Uppgiften ska vara skriven enligt givna anvisningar.

Studenten ska ha svarat korrekt på 75% av frågorna i tentamen

För godkänt på kursen krävs godkänt i alla delmoment och närvaro vid obligatoriska träffar.

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 19027 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1F)
Subject: Animal Science Biology Animal science Biology
Course code: HV0173 Application code: SLU-10299 Location: Location independent Distance course: Yes Language: Swedish Responsible department: Department of Animal Nutrition and Management Pace: 25%