Market-oriented beef production
Under träffarna besöker vi nötköttsföretagare som visar och berättar om sin produktion. Är tillräckligt många intresserade ordnar vi middag med köttprovsmakning vid den obligatoriska träffen.
Innehåll
- Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet
- Marknadens behov av nötköttets kvalitet och kvantitet
- Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov
- Ekonomi på företagsnivå
- Nötkreaturens roll i natur- och landskapsvård
- Produktionsförutsättningar beroende på tillgänglig areal, besättningsstruktur, EU-stöd m.m.
- På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende
- Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning
Praktisk information om kursen:
- Kursen pågår under höstterminen (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska
- Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara, en obligatorisk och en frivillig. Det obligatoriska tillfället är en tredagarsträff i anslutning till en helg. Den frivilliga träffen är en tvådagars helgträff som genomförs om tillräckligt många vill delta.
- Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling eftersom huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform
- Kostnader kan förekomma för studenten i samband med studiebesök och aktiviteter som köttprovsmakning
Course evaluation
The course evaluation is now closed
HV0190-10195 - Course evaluation report
Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.
Additional course evaluations for HV0190
Academic year 2022/2023
Market-oriented beef production (HV0190-10322)
2022-08-29 - 2023-01-15
Syllabus and other information
Syllabus
HV0190 Market-oriented beef production, 7.5 Credits
Marknadsinriktad nötköttsproduktionSubjects
Animal ScienceEducation cycle
Bachelor’s levelModules
Title | Credits | Code |
---|---|---|
Single module | 7.5 | 0101 |
Advanced study in the main field
First cycle, has only upper-secondary level entry requirementsBachelor’s level (G1N)
Grading scale
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.
Language
SwedishPrior knowledge
.Objectives
.
Content
.
Grading form
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.Formats and requirements for examination
.
- If a student has failed an examination, the examiner has the right to issue supplementary assignments. This applies if it is possible and there are grounds to do so.
- The examiner can provide an adapted assessment to students entitled to study support for students with disabilities following a decision by the university. Examiners may also issue an adapted examination or provide an alternative way for the students to take the exam.
- If this syllabus is withdrawn, SLU may introduce transitional provisions for examining students admitted based on this syllabus and who have not yet passed the course.
- For the examination of a degree project (independent project), the examiner may also allow the student to add supplemental information after the deadline for submission. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Other information
The right to participate in teaching and/or supervision only applies for the course instance the student was admitted to and registered on.
If there are special reasons, students are entitled to participate in components with compulsory attendance when the course is given again. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Additional information
.Responsible department
Department of Animal Envrionment and Health
Further information
Litterature list
- Nötkött Författare: Anna Hessle, Anna Jamieson ISBN: ISBN 978-91-519-5730-2 Kommentar: Den tidigare upplagan från 2010 är slut på förlaget. En ny, omarbetat upplaga beräknas vara möjlig att köpa från mitten av augusti i bokhandeln eller direkt från förlaget, www.vulkanmedia.se/butik/. Den nya upplagan är den som rekommenderas som kurslitteratur och alla sidhänvisningar utgår från den nya upplagan.