New search
LB0093

Sheep production and landscape management

Kursen ger kunskaper om fårproduktionens villkor från djurets fysiologi, produktionsteknik och modeller samt marknaden för de olika produkterna. Det är viktigt att man lär sig utnyttja gårdens resurser och hur man effektivt hanterar produktion och marknad. Fårproduktionen har idag en stor potential att med ökad professionalisering genom hela kedjan skapa mervärden och marknadsnischer.

Information from the course leader

2020-12-07

OBS - beklagar schemamissen - föreläsningar idag kl 13-16 och i morgon tisdag 9-12 - Föreläsningarna spelas in och ni kan titta på dem i efterhand!

2020-12-06

Fårens hälsa – Föreläsare Karin Lindkvist-Frisk

Zoom-länkar i Canvas!

Program Måndag 1300-1600

  • Fruktsamher
  • Lamning inkl. ämnesomsättningssjukdomar runt lamning
  • Lammöverlevnad

Program Tisdag 0900 – 1200

  • Parasiter hos får
  • Klövvård och klövsjukdomar
  • Några hälsonyckeltal

2020-11-03
Zoom länk onsdag - tar det denna vägen också
Meeting URL: https://slu-se.zoom.us/j/61229171131 Passcode: 915857

2020-11-03
Schemaändring december -
Detta gäller 7 december 13-16 9 december 9-12 Beklagar förändningen

2020-11-03
Gårdagens material finns utlagt på Canvas
Och vidare instruktioner om vad ni skall göra! Nu hoppas vi på att vi slipper strul vid uppkopplingen på onsdag. Ny Zoom-länk finns på Canvas. Vi ses då!

2020-11-01
Zoom-länk Måndag 1300 - anslut gärna lite tidigare
zoom länk och ringa in kod Phone one-tap: Sweden: +46850163827,,68046379721# or +46850500828,,68046379721# Kopiera denna och klistra in i webläsare https://slu-se.zoom.us/j/68046379721 Meeting ID: 680 4637 9721 Ange denna Passcode: 047303 MVH Anders Herlin

2020-10-01
Schema finns upplagt


2020-09-03
Välkomna till kursen - nytt upplägg
Upplägget kommer i år förändras så att lektionerna som ges första och tredje träffen kommer ges via Zoom. Det blir max 3 h schemalagt dessa dagar med 2-3 lektioner per tillfälle. Det blir då förlagt över flera dagar än vid tidigare tillfällen då det var heldagsträffar. Andra träffen brukar vara studiebesök. Det är ännu inte bestämt om besöken kommer ske på plats eller om de genomförs "virtuellt". Senast i slutet på september kommer besked om detta. (Hela schemat kommer publiceras då också men så fort tillfällen är bestämda kommer dessa läggas ut.

Course evaluation

The course evaluation is now closed

LB0093-20092 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for LB0093

Academic year 2023/2024

Sheep production and landscape management (LB0093-20107)

2023-10-31 - 2024-01-14

Academic year 2022/2023

Sheep production and landscape management (LB0093-20139)

2022-11-01 - 2023-01-15

Academic year 2021/2022

Sheep production and landscape management (LB0093-20163)

2021-11-02 - 2022-01-16

Academic year 2019/2020

Sheep production and landscape management (LB0093-20148)

2019-11-01 - 2020-01-19

Academic year 2018/2019

Sheep production and landscape management (LB0093-20038)

2018-11-05 - 2019-01-20

Academic year 2017/2018

Sheep production and landscape management (LB0093-20098)

2017-10-30 - 2018-01-14

Syllabus and other information

Grading criteria

Lärandemål

Ingående delmoment

1

vara bekant med olika produktionsformer inom den svenska lammproduktionen

Delmoment: 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7

2

kunna fårens näringsfysiologi och foderstatsberäkning, inhysning och inomgårdsmekanisering och stängsel samt om fårproduktionens ekonomi och

företagande

Delmoment: 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7

3

djurhälsa, förekommande sjukdomar och förebyggande åtgärder, olika skötselfaktorer som foderstyrning, betesplanering, avelsplanering och produktionsstyrning

Delmoment: 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7

4

kunna bedöma vilken produktionsform som lämpar sig bäst för aktuella förhållanden på olika driftsenheter.

Delmoment: 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7

5

kunna identifiera, analysera och bedöma problem inom lammproduktionen, samt ge konkreta förslag på lösningar av dessa.

Delmoment: 4, 5, 6 och 7

6

kunna bedöma effekter av förändringar i produktionen både med avseende på påverkan på djuren, arbetsbehov och -miljö och ekonomi.

Delmoment: 6, 7

7

kunna hantera frågor om fårproduktionens ekonomi och företagande

Delmoment: 6, 7

8

landskapsvård: fårens roll i landskapsvård, främjande av biologisk mångfald och miljöpåverkan.

Delmoment: 1/2/3, 4, 5, 6 och 7

Kurs Bi 1104 Fårproduktion och företagande

Delmoment 1

Delmoment 2

Delmoment 3

Delmoment 4 Reflektioner på föreläsningar

Delmoment 5 Fördjupningsuppgift

Delmoment 6 Projektarbete

Delmoment 7 Tentamen

Betyg

Lärandemål: 1, 2, 3

Lärandemål: 1, 2, 3

Lärandemål: 1, 2, 3

Lärandemål: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Lärandemål: 1, 2, 3, 4, 5, 7

Lärandemål: 1,2, 3, 4, 5, 6, 7

Lärandemål: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

5

Studenten visar i uppgiften på goda insikter i

ämnet, självständigt tänkade och reflekterande, texten är lättläst och felfri samt att det inte behövs några kompletteringar eller ändringar i texten. Uppgiften är inlämnad före angiven sluttid

Minst 80 % rätt på den

skriftliga tentamen (visar kunskaper på en mycket god nivå)

4

Studenten visar på viss grad av fördjupad kunskap i ämnet och på en godtagbar nivå, studenten visar hur kunskapen kan tillämpas i praktiskt samt att det kan behövas mindre kompletteringar och ändringar i texten.

Uppgiften är inlämnad före angiven sluttid.

Studenten visar goda kunskaper och integrerar kunskaper från olika delområden och relaterar dessa kunskaper till en optimering av lammproduktionens ekonomiska, tekniska, djuromsorgs-och arbetsmiljömässiga förhållanden. Studenten presenterar och formulerar sina kunskaper på ett tydligt sätt för relevanta avnämare. Arbetet kännetecknas också av en god

Minst 70 % rätt på den skriftliga tentamen (visar kunskaper på en god nivå)

3

Uppgiften godkänd.

Uppgiften godkänd.

Uppgiften godkänd.

Skrivit reflektioner på föreläsningarna

Studenten visar i uppgiften på en godtagbar fördjupning i ämnet, texten är nästan felfri men det kan behövas en del kompletteringar.

Uppgiften godkänd på en godtagbar nivå och uppfyller de krav som gavs i uppgiften.

Minst 60 % rätt på den skriftliga tentamen (visar kunskaper på en godtagbar nivå)

U

Ej fått uppgiften godkänd.

Ej fått uppgiften godkänd.

Ej fått uppgiften godkänd.

Ej skrivit någon reflektion.

Ej fått uppgiften godkänd.

Ej fått uppgiften godkänd.

Mindre än 60 % rätt på den skriftliga tentamen. (visar ej kunskaper på en godtagbar nivå)

Kurs Bi0890 Hästhållning i landsbygdsföretag

hel kurs/ helt moment

5

Minst betyg 5 på delmoment 5, 7, betyg 4 på moment 6 och betyg 3 på delmoment 1, 2, 3, 4

4

Minst betyg 4 på delmoment 5, 6 och 7 och betyg 3 på delmoment 1, 2, 3, 4

3

Minst betyg 3 på samtliga delmoment.

U

Betyg U på något delmoment.

Litterature list

  1. Får Författare: Sjödin, E. Eggertsen, J., Hammarberg K.-E., Danell, Ö., Näsholm, A., Barck, S., Green, D. Waller, A., Hansson, I. & Persson, S. ISBN: 9789127117860

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 19027 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1N)
Subject: Agricultural Science Animal Science Agricultural science Animal science
Course code: LB0093 Application code: SLU-20092 Location: Alnarp Distance course: Yes Language: Swedish Responsible department: Department of Biosystems and Technology Pace: 50%