New search
MV0221

Viticulture

Kursen behandlar vinodling och -framställning rent allmänt. Genom exempel från olika vinproducerande områden diskuteras förutsättningarna för vinodling. Förutsättningar för vinproduktion och dess miljöinteraktioner diskuteras liksom odlings- och vinframställningsteknik. Olika odlingssystem och produktionsmetoders inflytande på vinets kvalitet och kvantitet exemplifieras. Ekonomiska och sociala aspekterna av hållbarheten inom vinodlingen presenteras. Kursen består av föreläsningar, litteraturstudier, individuell uppsats baserat på ett personligt val, bedömningar av vinkvalitet och ett studiebesök. Följande områden ingår:

- vinodlingens geologiska, biologiska, klimatologiska och ekonomiska förhållanden

- Vinodlingens miljöpåverkan

- vinproduktion globalt med fokus på Europa

- vinodlingens historia

- vinframställning

- kvalitetsbedömning av vin

Course evaluation

The course evaluation is now closed

MV0221-10112 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for MV0221

Academic year 2021/2022

Viticulture (MV0221-10318)

2021-08-30 - 2021-11-01

Academic year 2020/2021

Viticulture (MV0221-10299)

2020-08-31 - 2020-11-01

Syllabus and other information

Litterature list

Note that the literature listed does not fully cover all learning objectives.

Conditions I

Skelton, S. 2020. Viticulture. An introduction to commercial grape growing for wine production. 2nd edition. Published by the author, Great Britain. 2020. ISBN 9780993123559 Chapter 1, 4, 13. Handouts

Conditions II

Skelton, S. 2020. Viticulture. An introduction to commercial grape growing for wine production. 2nd edition. Published by the author, Great Britain. 2020. ISBN 9780993123559 Chapter 2, 3.

Cultivation measures

Skelton, S. 2020. Viticulture. An introduction to commercial grape growing for wine production. 2nd edition. Published by the author, Great Britain. 2020. ISBN 9780993123559 Chapter 5, 6, 14.

Protection measures

Skelton, S. 2020. Viticulture. An introduction to commercial grape growing for wine production. 2nd edition. Published by the author, Great Britain. 2020. ISBN 9780993123559 Chapter 11, 12.

The annual cycle, harvest

Skelton, S. 2020. Viticulture. An introduction to commercial grape growing for wine production. 2nd edition. Published by the author, Great Britain. 2020. ISBN 9780993123559 Chapter 8.

Winemaking

Handouts

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 19030 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1N)
Subject: Soil Science Biology Soil science Biology
Course code: MV0221 Application code: SLU-10112 Location: Uppsala Distance course: No Language: English Responsible department: Department of Soil and Environment Pace: 50%