New search
TD0015

Pomology - harvest, post harvest and plant breeding

This course targets those who want to learn more about fruit cultivation in Sweden, with a focus on cultivar identification, harvest, storage, market and plant breeding.



Fruit cultivation is important from a Swedish horticultural perspective and deeply rooted in our cultural history. During this course, you will get an introduction to the theoretical and practical aspects of fruit cultivation in Sweden. You will learn how to identify different fruit cultivars and how the development of cultivars is performed, as well as how fruit quality and nutritional content affect consumption and product processing. We will also discuss various factors that affect the quality of the fruit at harvest and during storage.



The subject of pomology is divided into two courses, one of which takes place in the autumn and the other in the spring. The idea is that you will be able to follow the value chain for Swedish-produced fruit during one year. However, the courses can be taken in an independent order. Both courses comprise online lectures and exercises.

Course evaluation

The course evaluation is now closed

TD0015-10327 - Course evaluation report

Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.

Additional course evaluations for TD0015

Academic year 2023/2024

Pomology - harvest, post harvest and plant breeding (TD0015-10259)

2023-08-28 - 2024-01-14

Academic year 2022/2023

Pomology - harvest, post harvest and plant breeding (TD0015-10335)

2022-08-29 - 2023-01-15

Syllabus and other information

Litterature list

  1. Släktforskning bland svenska äpplesorter - ny teknik avslöjar gamla släktband Författare: Skytte af Sätra, J., Hjalmarsson, I. och Garkava-Gustavsson, L. [Släktforskning bland svenska äpplesorter - ny teknik avslöjar gamla släktband] (https://pub.epsilon.slu.se/17879/1/skytte_af_satra_j_et_al_201026.pdf)1) Improving storability and quality of Swedish apples Författare: Sjöstrand J. [Improving storability and quality of Swedish apples] (https://pub.epsilon.slu.se/21779/1/sj%C3%B6strand_j_210128.pdf)1) Recent developments on dynamic controlled atmosphere storage of apples—A review Författare: Mditshwa A, Fawole OA, Opara UL [Recent developments on dynamic controlled atmosphere storage of apples—A review] (https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2018.01.011)1) Recent advances in controlled and modified atmosphere of fresh produce Författare: Falagán N and Terry LA. [Recent advances in controlled and modified atmosphere of fresh produce] (<https://doi.org/10.1595/205651318X696684 >)1) Breeding a new apple cultivar [Breeding a new apple cultivar] (https://www.sciencelearn.org.nz/resources/844-breeding-a-new-apple-cultivar)1) Fakta om musttillverkning: Råvara och råvarukvalitet Författare: Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Råvara och råvarukvalitet] (https://pub.epsilon.slu.se/12448/7/rumpunen_k_150723.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Enkla analyser Författare: Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Enkla analyser ] (https://pub.epsilon.slu.se/12444/7/rumpunen_k_150722.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Krossning Författare: Hagström, G. och Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Krossning ] (https://pub.epsilon.slu.se/12449/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150723.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Pressning Författare: Hagström, G. och Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Pressning ] (https://pub.epsilon.slu.se/12452/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150722.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Blandning och klarning Författare: Hagström, G. och Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Blandning och klarning] (https://pub.epsilon.slu.se/12455/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150724.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Fyllning Författare: Hagström, G. och Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Fyllning ] (https://pub.epsilon.slu.se/12454/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150721.pdf)1) Äldre frukt- och bärsorter – ett kulturarv värt att bevara. Författare: Hjalmarsson, I. [Äldre frukt- och bärsorter – ett kulturarv värt att bevara. ] (http://www.biodiverse.se/app/uploads/2019/09/Biodiverse_2019-2_webb_190927_low.pdf) Kommentar: sid 22-23
  2. Fakta om musttillverkning: Pastörisering Författare: Hagström, G. och Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Pastörisering ] (https://pub.epsilon.slu.se/12450/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150720.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Märkning Författare: Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Märkning ] (https://pub.epsilon.slu.se/12453/7/rumpunen_k_150724.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Egenkontroll och riskanalys Författare: Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Egenkontroll och riskanalys ] (https://pub.epsilon.slu.se/12451/7/rumpunen_k_150721.pdf)1) Lagringsförluster hos svensk frukt Författare: Tahir I. [Lagringsförluster hos svensk frukt] (https://pub.epsilon.slu.se/14685/13/tahir_i_171102_1.pdf)1) Vad är det som förtär äpple under lagring? Författare: Tahir I. [Vad är det som förtär äpple under lagring? ] (https://pub.epsilon.slu.se/11224/17/tahir_i_140605.pdf)1) The competitive advantage of nations Författare: Porter, ME [The competitive advantage of nations] (http://www.economie.ens.fr/IMG/pdf/porter_1990_-_the_competitive_advantage_of_nations.pdf)1) Här bevaras våra svenska fruktsorter Författare: POM – Programmet för odlad mångfald [Här bevaras våra svenska fruktsorter] (https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/har-bevaras-vara-svenska-fruktsorter.pdf)1) Genetic status of the Swedish central collection of heirloom apple cultivars Författare: Skytte af Sätra, J., Troggio M., Odilbekova, J., Sehic, J., Mattisson, H., Hjalmarsson, I., Ingvarsson, P. K., Garkava-Gustavsson L. [Genetic status of the Swedish central collection of heirloom apple cultivars] (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423820304271?via%3Dihub)1) Plum cultivars in Sweden: history and conservation for future use Författare: Hjalmarsson, I. [Plum cultivars in Sweden: history and conservation for future use] (https://www.sciendo.com/article/10.2478/prolas-2019-0033)1) Historiska berättelser om våra äpplesorter [Historiska berättelser om våra äpplesorter ] (https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/gk-historiska-berattelser-2015_12_18_low.pdf)1) Juläpplen [Juläpplen] (https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/julapplen/)1) ’Påskpäron’ och ’Gult Äggplommon’ [’Påskpäron’ och ’Gult Äggplommon’ ] (https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/paskparon-och-aggplommon/)1) Sannahedspäron [Sannahedspäron] (https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/sannahedsparon/)

Course facts

The course is offered as an independent course: Yes Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 19027 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1N)
Subject: Horticultural Science Horticultural science
Course code: TD0015 Application code: SLU-10327 Location: Alnarp Distance course: No Language: Swedish Responsible department: Department of Plant Breeding Pace: 25%