Författaridentifikatorer

Senast ändrad: 29 maj 2024
Fingeravtryck i neonfärger, illustration.

För din synlighet som forskare är det viktigt att andra på ett enkelt, otvetydigt och bestående sätt kan identifiera vilka verk du har skapat eller medverkat till. Ett sätt att säkerställa detta är att knyta dina verk till en digital författaridentifikator.

ORCID

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) upprätthåller ett internationellt register av unika bestående identifierare för forskare. Dessa används vid ansökningar, publicering och arkivering, och det är därför betydelsefullt att ha ett väl uppdaterat ORCID. ORCID används i bl.a. Prisma, Vetenskapsrådets, Formas och Fortes gemensamma ansökningssystem. ORCID efterfrågas ofta av tidskrifter i samband med att manuskript skickas in.

ORCID och SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Genom SLUpub kan du få dina registrerade publikationer automatiskt överförda till ORCID.

ResearcherID

ResearcherID är en service från Clarivate Analytics, där man har möjlighet att samla sina publikationer, sökbart via Web of Science. Data från Web of Science används ofta för bibliometriska analyser så det är viktigt att vara korrekt representerad även där.

ResearcherID och ORCID kommunicerar med varandra och man kan använda sitt ResearcherID för att på ett snabbt och enkelt sätt registrera sina publikationer i ORCID.

Så här skapar du ID:n och knyter till dina publikationer 

  • Skapa ditt ResearcherID
  • Skapa ditt ORCID
  • Lägg till publikationer till ResearcherID. 
    Publikationer som finns i Web of Science överförs med en enkel markering. Publikationer som inte finns med i Web of Science kan skickas till ResearcherID via EndNote. Referenser i RIS format kan importeras direkt.
  • När du fyllt på ditt ResearcherID med alla publikationer som skall vara med, kan du skicka dem till ORCID genom att använda knappen Exchange data with ORCID.

Det är mycket viktigt att du kontinuerligt knyter dina nya publikationer till dessa författaridentifikatorer, så att din publicering blir korrekt presenterad.

Scopus Author Identifier

Scopus, som också används för bibliometriska ändamål, skapar automatiskt Scopus Author Identifiers med hjälp av en algoritm som tar hänsyn till namn, hemvist och ämnesområden som man publicerat inom. Detta är inte helt tillförlitligt. Vi rekommenderar att man kontrollerar sitt tilldelade ID i Scopus. Det finns möjlighet att själv korrigera biografiska detaljer och publikationslista under fliken Author Details/Request Author Detail Corrections.