Läs- och skrivstöd

Senast ändrad: 10 oktober 2023
Mobiltelefon och hörlurar på ett träbord

SLU-biblioteket erbjuder stöd till dig med läs- och skrivsvårigheter. Har du dyslexi, synskada, rörelsehinder eller annan funktionsnedsättning kan vi hjälpa dig att få tillgång till talböcker och visa dig vilka datorprogram som kan vara till hjälp.

Talböcker

Talböcker produceras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Böckerna finns tillgängliga för nedladdning eller att streamas i deras katalog Legimus. Har du en läsnedsättning som gör det svårt att läsa fysiska böcker kan biblioteket skapa ett användarkonto till dig i Legimus. Kontakta biblioteket för att komma igång med Legimus!

Legimus på MTM:s hemsida

Legimus-appen

Du som har ett användarkonto i Legimus kan använda dig av appen Legimus för att läsa böcker. Appen finns för både Android och iPhone/iPad.

Legimus-appen

När du saknar en kursbok i Legimus

Som student med läs- och skrivnedsättning har du rätt att få din kurslitteratur anpassad till det format som fungerar för dig. Finns en kursbok inte som talbok eller e-bok i Legimus kan biblioteket beställa nyproduktion av den. Detta gäller endast för obligatorisk kurslitteratur. Tänk på att vara ute i god tid eftersom leveranstiden för en nyproduktion är ca 8 veckor. Kontakta biblioteket om du inte hittar din kursbok i Legimus.

Vår talsyntes TorTalk

På SLU har du som student och anställd tillgång till talsyntesprogrammet TorTalk. Du behöver inte ha en läsnedsättning för att få använda TorTalk.

Med TorTalk kan du lyssna på alla typer av text, i din mobil och i din dator. Du kan välja röst, språk och talhastighet. TorTalk finns för PC och Mac, och även som app för iPhone/iPad och Android-mobiler.

TorTalk finns installerat på alla studentdatorer. Vill du installera till din egna dator gör du det via SLU:s mjukvarunedladdning där du loggar in med ditt studentkonto.

Program på datorer

Alla studentdatorer på SLU är utrustade med många användbara program och en del av dem kan du ladda ner till din egna dator. Funka på SLU har samlat tips på datorprogram och appar som du själv kan ladda ner till din dator. Det finns datorprogram för dig som föredrar att lyssna på text och även program som kan ge hjälp med stavning och skrivande. 

Funkas webbsida för datorprogram och appar  

Smartpen

Med en smartpen kan du skriva anteckningar samtidigt som du spelar in ljudet på det som sägs på till exempel mötet eller föreläsningen. Du kan sedan lyssna på det exakt ljud som spelades in när du skrev en specifik del. Är du intresserad av att testa en smartpen ska du kontakta Funka. De kan ge dig en remiss till biblioteket som sedan introducerar och lånar ut en penna.

funka@slu.se