Trädbiblioteket i Alnarp

Senast ändrad: 04 mars 2024
Böcker ur trädbiblioteket i Alnarp uppställda på rad, foto.

Trädbiblioteket i Alnarp är en unik samling ”böcker”, där varje del beskriver en speciell art av träd eller buske. Samlingen består av 217 delar och är tillverkad i Nürnberg i Tyskland ca 1805-1810.

Xylothek

Trädbibliotek - eller xylothek, från det grekiska ordet för träd (xylon) och förvaringsplats (theke) - tillverkades under en kort period, ca 1780-1815, huvudsakligen i Tyskland. De var en utveckling av de naturaliekabinett som var vanliga under 1700-talet, och bestod av en samling av bitar av olika träslag som förvarades i något slags låda eller skåp. I sin mest sofistikerade form var den utformad som "böcker", med växtdelar och dylikt inuti och ordnade som ett "bibliotek".

Varje "bok" beskriver en specifik art och är tillverkat av just det träslaget ("pärmarna"). Ryggen är täckt av en bit av barken och klädd med mossor och lavar som växer på det beskrivna trädet. "Böcker" av buskar är täckta med mossa och kluvna grenar både på pärmen och på ryggen.

Inuti finns torkade blad, frukter, groddplantor, en bit av roten, kluvna grenar, frön - likadant ordnade i varje "bok". I ett fack i ryggen ligger en mycket vackert textad beskrivning av trädets biologi och dess praktiska användning.

Upphovsmännen

Fyra olika tillverkare av trädbibliotek är kända till namnet. Tre av dem erbjöd sina verk till försäljning, vilket trädbiblioteket i Alnarp är ett exempel på. Samlingen är tillverkad i Nürnberg i Tyskland under 1800-talets första decennium av Friedrich Alexander von Schlümbach och Johann Goller. Nio olika samlingar av samma upphovsmän är kända från Tyskland, Ungern, Nederländerna och Sverige (Alnarp). Samlingen i Alnarp är den överlägset största av dessa och den enda som innehåller över 200 arter.

Alnarpssamlingen

Samlingen kom till Alnarp 1952 genom en donation från trädgårdsmästare Per August Sandgren som gick en av de första trädgårdskurserna på Alnarpsinstitutet i början av 1880-talet. Han hade köpt samlingen i Tyskland på 1920-talet.