Jens Malmkvist

Forskning
Jens Malmkvists forskning handlar om husdjurens beteenden, och kopplingar till stress och välfärd. Han har bland annat undersökt hur avel, inhysning och skötsel påverkar djurens välbefinnande och produktionsprestanda. Han har även studerat utvecklingen av onormala beteenden som kan utlösas när djur inte får utlopp för starkt motiverade beteenden. Syftet är att skapa en ny förståelse för djurens sinnen och att hitta lösningar som minskar djurens stress. Ett annat intresse är modersbeteenden och det finstämda samspelet mellan mor och avkomma, som är avgörande för överlevnad och vitalitet i det tidiga livet.
WelBredPOrg - Breeding for natural behaviour in organic pig production for the benefit of animal welfare, climate, and environment
EUPAHW - European Partnership of Animal Health and Welfare
Bakgrund
Masterexamen i biologi 1995 från Syddansk Universitet. Efter att ha arbetat med välfärd hos lantbruksdjur vid Danmarks JordbrugsForskning under några år inledde han forskarstudier vid Köpenhamns universitet. Han tog ut en doktorsexamen i etologi (studien av djurens beteende) 2001. Ämnet för avhandlingen var möjligheten att avla fram en tryggare, mindre rädd mink och de associerede förändringar i beteende, reproduction och stress responses, including neurotransmittere (serotonin) och hormoner.
Jens Malmkvist fortsatte med forskning om lantbruksdjurens beteende, stress och välfärd vid Aarhus Universitet i Danmark, först som forskare (2001) och sedan som seniorforskare (2006). Hans studier har omfattat en rad olika arter, bland annat gris, mink och häst.