Hoppa till huvudinnehåll

Bli medborgarforskare

Vill du hjälpa både forskning och naturvård? Rapportera in dina observationer om växter, djur och andra naturfenomen. Här kan du nå rapportsystem för frivilligövervakning som SLU driver i samarbete med ideella krafter och andra myndigheter.

Följer du också naturens kalender?

Rapportera vårtecken, försommartecken, hösttecken och allt däremellan i Naturens kalender. Då bidrar du till kunskap om hur klimatförändringen påverkar naturen.

Har vi flest arter i Europa på campus?

22 maj–30 juni gäller det att hitta och rapportera de arter som förekommer på SLU:s campusområden tillArtportalen. Utmaningen är ett samarbete och en tävling mellan 17 europeiska universitet.

Nyfiken på skogsskador?

Använd Skogsskada. Lär dig mer om skador och sjukdomar på träd och dela dina observationer så bidrar du till att öka kunskapen.

Hittat märkt fisk?

Rapportera ditt fynd så hjälper du forskning och fiskevård med information om vandringsmönster, tillväxt, överlevnad, spridning och beståndsstorlek.

Fiskmärkning. Foto: Tomas Loreth

Artengagera dig

Till Artportalen kan du rapportera alla fynd av arter. I Artfakta hittar du fakta om främst ovanliga och rödlistade arter och för vissa artgrupper digitala nycklar. Läs om olika sätt att rapportera.

Har du sett en mus i huset?

Berätta för oss! Bidra till forskning om smittorisk för sjukdomar som sprids mellan gnagare och människor. Rapportera in fynd av möss, sorkar eller andra gnagare som du stöter på i ditt hus, garage, vedbod eller annat uthus.

Gnagare i naturen. Foto.
Man med håv

Redo att fördjupa dig? Bli naturväktare.

Stöd forskning och naturvård genom att bidra med mer omfattande observationer. Bli naturväktare inom det område som intresserar dig mest.

Publicerad: 05 juni 2023 - Sidansvarig: fomaredaktion@slu.se
Loading…