Elitidrott och studier – hur fungerar det?

Senast ändrad: 30 maj 2023
Sofie Bergman

SLU är från höstterminen 2022 ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL). Det innebär att du som student kan få stöd för att kombinera studier och elitidrott, så kallade dubbla karriärer (DK). Stödet består av karriärvägledning, karriärutveckling och viss studieanpassning.

En EVL-student är en potentiell eller aktuell landslagsidrottare som bedriver elitidrott i sådan omfattning att anpassade studier är nödvändiga. Du måste ha ett intyg från ditt specialidrottsförbund, t.ex. Svenska Ishockeyförbundet, för att räknas som elitidrottare.

Intyget ska du visa upp för DK-vägledaren på SLU. Möjligheten att anpassa studierna gäller endast i samband med landslagsträning och -tävlingar, andra internationella tävlingar samt nationella tävlingar och seriematcher.

Det är respektive specialidrottsförbund som bedömer om du uppfyller kraven för att kallas elitidrottare. Du behöver uppfylla följande kriterier:

  • Vara uttagen i svenskt junior- eller seniorlandslag.
  • Tävla på hög internationell nivå inom individuell idrott.
  • Spela lagbollidrott i högsta divisionen på nationell eller internationell seniornivå.
  • Vara identifierad av eller delta i landslagets utvecklingsverksamhet.
  • Bedömas på sikt kunna ta en plats i seniorlandslaget eller tävla på hög internationell nivå.

Hur ansöker jag om att bli EVL-student?

Du måste först ha sökt och blivit antagen till en utbildning (kurs eller program) vid SLU.
Sök här: www.slu.se/utbildning

Du behöver även skicka in ett studieintyg för RIU/EVL från ditt specialidrottsförbund. Intyget ska vara underskriven av ditt specialidrottsförbund innan den skickas in till SLU. Om du uppfyller kriterierna för EVL-studenter får du sedan en bekräftelse av EVL-koordinatorn.


Som EVL-student har du också möjlighet att:

SLU samarbetar med Idrottshögskolan vid Umeå universitet

Du som är elitidrottsstudent vid SLU:s campus i Umeå kan även skriva på ett elitidrottsavtal med Idrottshögskolan vid Umeå universitet. Då får du även tillgång till Idrottshögskolans Prestationsteam.

SLU är godkänt som elitidrottsvänligt lärosäte av Riksidrottsförbundet.

EVL logga