Hoppa till huvudinnehåll

Håll dig uppdaterad om miljöanalys

Här kan du hålla dig uppdaterad genom att ta del av resultat och ämneskunskap från SLU:s fortlöpande miljöanalys. Läs nyheter, prenumerera på Miljötrender nyhetsbrev och ta del av populärvetenskapligt skrivna inslag i kunskapsbanken.

Kraftsamling kring kunskap om radioaktivitet i naturen

Med både krig och diskussioner om ny kärnkraft i vår närhet bildas nu ett nytt nätverk för radioekologi på SLU.

Skogens tillväxt avtar

Efter nästan hundra år av snabbare tillväxt i den svenska skogen har en tydlig minskning noterats under det senaste årtiondet.

Skog

Älgstammen håller sig stabil

En ny rapport visar att nedgången i älgstammen kan ha planat ut. De viktigaste orsakerna till förändringen är mindre jakt och att färre älgkor skjuts.

Fler åtgärder behövs för att skydda ålen

Forskare har utvärderat den europeiska ålens status. I kustvatten har människans påverkan på ålen minskat, medan situationen i inlandsvatten ser bistrare ut.

Europeisk ål. Foto.

Läs nyheter om miljöanalys

Läs om miljöanalys i kunskapsbanken

Svampar- nödvändiga och spännande

SLU Artdatabanken arbetar långsiktigt med att analysera, sammanställa och tillgängliggöra information om svenska arter. Här ger de en ingång till Sveriges svampar.

Röd svamp på trädstam. Foto

Dagens natur

Ett artikelflöde från SLU Artdatabanken. Här hittar du analyser och nyheter om biologisk mångfald, arter och naturvård. Följ på sociala medier för att se när nya artiklar släpps.

Få havskunskap via Havet.nu

På Havet.nu samlas nyheter, forskning och fakta om havet. Sidan drivs gemensamt av flera universitet inklusive SLU.

Hitta öppna miljöanalysdata

Hitta öppna miljöanalysdata som producerats av SLU:s miljöanalys. Sök data om bland annat fiskar, träd, närsalter, markegenskaper och växthusgaser.

Två personer elfiskar i bäck.

Vatten är livsviktigt

SLU bidrar med kunskap för att nå de globala hållbarhetsmålen i frågor som rör vattenkvalitet, livet i vatten och människans användning av vattenresurser.

Lär känna naturen – hemifrån!

Vill du lära dig mer om den svenska naturen? Eller bara testa din kunskaper? Den digitala utbildningen Naturkunnig läser du hemifrån helt kostnadsfritt.

Vad gör SLU för klimatet?

Vi tar fram kunskap, beslutsunderlag och fakta om klimatlösningar. Vi klimatrustar våra studenter, som också hjälper oss att vässa vårt eget klimatarbete. Se några exempel här.

SLU jobbar med klimatet 52 veckor om året. Illustration: Michael Kvick, SLU

Besök Baltic Sea Science Center

På Baltic Sea Science Center kan du lära dig mer om hela Östersjön och hur havet påverkas av de 90 miljoner människor som lever runt havet. SLU bidrar stolt med kunskapsunderlaget.

Illustration med dykare

SLU:s seniora miljöanalysspecialister föreläser

Missade du Mattias Lundblads föreläsning om klimatrapportering för skog och mark den 6 december? Se den i efterhand.

Symbolbild - seniora miljöanalysspecialister föreläser. Illustration.
Värt att veta. Illustration: Michael Kvick, SLU

Vill du veta mer? Se öppna föreläsningar.

I föredragsserien Värt att veta presenterar forskare och miljöanalytiker vid, eller anknutna till, SLU samhällsrelevant forskning och miljöanalys i ett populärvetenskapligt format. Hitta fler event i SLU:s kalendarium.

Publicerad: 27 september 2024 - Sidansvarig: fomaredaktion@slu.se
Loading…