Johan Lindsjö

Presentation
Jag har arbetat kliniskt med lantbruks-, sällskaps- och vilda djur, både i Sverige och utomlands. Som kliniker på svenska djursjukhus och mindre kliniker har jag framför allt arbetat med hund och katt. Jag har erfarenhet som veterinär volontär inom projekt i Thailand, Indien, Kanada och Tanzania. Mina forskarstudier (MSc) i Kanada omfattade grizzlybjörnars hälsa.
Sedan 2018 är jag anställd som adjunkt vid Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (tidigare Institutionen för husdjurens miljö och hälsa). Jag har gjort ett residency inom Animal Welfare Science, Ethics and Law vid European College for Animal Welfare and Behavioural Medicine och är sedan 2020 deltidsdoktorand inom ämnet djurvälfärd för vilda djur. Mitt arbete inom SCAW inkluderar djurvälfärd och djurskydd för olika djurslag, främst sällskapsdjur och vilda djur. Jag har deltagit som expert i ett antal yttranden (rapporter) från SLU:s Vetenskapliga råd för djurskydd.
Som doktorand representerar jag VMF PhD Council i styrgruppen för SLU Future One Health.
Undervisning
Kursledare:
- Djurskydd, författningskunskap och epizootologi för veterinärstudenter (VM0122), 7 hp, 2017-2024
- Djurskydd, författningskunskap och epizootologi för veterinärer med examen från land utanför EU/EES och Schweiz, TUVET (VM0030), 7 hp, 2017-2025
- Djurvälfärd och djurskydd (HV0191), 7,5 hp, 2022
- Advanced animal welfare and animal protection (HV0196), Animal Science MSc-program, 15 hp, 2022-
- Djurhållning och djurvälfärd (VM0138) för veterinärstudenter, 9 hp, 2024-
Jag har föreläst/föreläser om djurvälfärd och djurskydd i ovan kurser samt i kurser inom etologi- och djurskyddsprogrammet och enstaka fristående kurser.
Jag handleder kandidat- och examensarbeten inom veterinär-, djursjukskötar-, etologi och djurskydds- samt agronomutbildningen.
Forskning
Mitt doktorandprojekt omfattar djurvälfärd i samband med fångst och hantering av vilda djur. Jag deltar även i annan forskning som rör vilda djurs välfärd, 3R och försöksdjur samt sambandet mellan våld mot djur och våld i nära relationer.
Bakgrund
Utbildning och examina
- Veterinärexamen, Sveriges Lantbruksuniversitet, 1996
- Specialist i hundens och kattens sjukdomar, 2004
- MSc, Department of Pathology, Western College of Veterinary Medicine, University of Saskatechwan, SK, Kanada, 2009
- EBVS Diplomate Animal Welfare Science, Ethics and Law, European College for Animal Welfare and Behavioural Medicine (Dip ECAWBM-AWSEL), 2021
Publikationslista:
