Fakta
Ort: Skepparslöv
Lokal: Helgegården
Arrangör: HIR Skåne
Helgegården, Skepparslöv
På Helgegården i Skepparslöv tävlar fem olika lag i konsten att odla vall av en sådan kvalitet att inköpt koncentrat i ekologisk mjölkproduktion blir överflödigt. Målet är minst 175 gram råprotein och 11 MJ energi i genomsnitt över fyra skördar. Kom och se tävlingsrutorna och träffa några av de tävlande lagen! Vi börjar i tävlingsfältet för att sedan bege oss några kilometer till Nöbbelöv där tre av lagens vallfröblandningar testas på i större skala på lättare jord.
På eftermiddagen blir det en kurs i vallodling och foderkvalitet med fokus på lusern. Flera av de tävlande har hög andel lusern i blandningarna. Vilka för- och nackdelar har det från odling till utfodring? Rolf Spörndly, Margareta Dahlberg och danske Carsten Marcussen föreläser. Carsten Marcussen deltar själv i tävlingen och Rolf Spörndly och Margareta Dahlberg ingår i tävlingsledningen. Alla är mycket erfarna i ämnet!