Val av VA-system
Kursens syfte är att ge god helhetssyn och analysförmåga av samhällets vatten- och avloppssystem och därigenom en god grund för en framtida verksamhet som ingenjör inom området. Kursen utgör en sammanhållande del i terminsblocket ”Uthålliga vatten- och avloppssystem” och går under hela terminen. I kursen ingår ett större projektarbete.
Kursplan och övrig information
Kursplan
TN0372 Val av VA-system, 10,0 Hp
Selection of water and sanitation systemsÄmnen
TeknologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
\- 120 hp\- 70 hp inom teknik/teknologi,
\- 15 hp kemi,
\- 10 hp biologi och
\- 15 hp markvetenskap eller 15 hp geovetenskap
Kunskaper på avancerad nivå motsvarande 20 hp inom ledningsnät och dricksvattenberedning, reglerteknik, kommunal och industriell avloppsvattenrening, samt små avloppssystem, näringsåterföring och slambehandling (se även Övrig information).
Engelska 6.
Svenska motsvarande kravet för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå.
Mål
Kursen ger studenten en god helhetssyn och analysförmåga över val av samhällets vatten- och avloppsystem (VA-system) med särskilt hänsyn till hållbara lösningar.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- Kritiskt granska och analysera uppbyggnaden av samhällets VA-system, dvs deras flöden av vatten, växtnäring och föroreningar, hälsorelaterade risker, tillgänglighet samt deras påverkan på resurser och miljö
- Utveckla en strategi för lokal hållbarhetsanpassning av ett VA-system och utvärdera konsekvenserna av föreslagna lösningar utifrån olika hållbarhetsperspektiv - miljömässiga, ekonomiska och sociala
- Samarbeta i grupp för att definiera målet i ett eget VA-projekt, planera detta med hjälp av relevanta verktyg och vetenskaplig litteratur samt genomföra projektet inom en given tidsplan
- Presentera skriftligt och muntligt på ett målgruppsanpassat sätt hur projektets huvudsakliga resultat kan främja hållbar utveckling
- Reflektera över hur ens egna handlingar, kunskaper och värderingar i olika roller påverkar beslutsfattande i samhällets VA-system.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Genom föreläsningar, litteratur och projektarbete behandlas följande moment i kursen:
- VA-systemets påverkan på hälsa, miljö och resurser samt grundläggande riskbedömning
- Kriterier för utvärdering av hållbara VA-system, inklusive påverkan på miljömässiga, ekonomiska och sociala aspekter, där sociala aspekter inbegriper jämställdhet, lika villkor och tillgänglighet
- Metoder för analys av VA-system, t.ex. substansflödesanalys, livscykelanalys och multikriterieanalys
- Verktyg för planering och genomförande av VA-projekt i samarbete med andra
- Relevant lagstiftning i Sverige och EU
- Metoder för beräkning av kostnader för VA-system
- Hållbar vattenförsörjning och avloppsvattenrening – utmaningar i Sverige och internationellt
- Reflektioner över hur nya lösningar främjar hållbar utveckling på kort och lång sikt.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom
- Schemalagda aktiviteter: föreläsningar, workshop baserad på studentdeltagande, handledningstillfällen och redovisning av projektarbete samt examination och utvärdering
- Gruppaktiviteter utanför schemalagd tid: projektarbete i grupp
- Självstudier utanför schemalagd tid: litteraturstudier.
Genomförande, rapportering och presentation av ett VA-projekt ingår som en viktig del av kursen. Projektuppgiften kan exempelvis handla om att ta fram förslag till:
- VA-system för ett omvandlingsområde eller enskilt hushåll
- förbättrad funktion hos reningsverk eller ledningsnät,
- ökad resursåtervinning i ett VA-system, reglerteknisk optimering av en aktiv slamprocess, ellerutvärdering av framtida VA-lösningar
Kursen fokuserar på följande generella kompetenser:
- Kritiskt tänkande
- Problemlösning
- Vetenskapliga metoder
- Skriftlig och muntlig kommunikation
- Samarbete
Följande moment är obligatoriska:
- deltagande i ett antal workshops (se betygskriterier)
- redovisning av projektarbete
Samverkan med det omgivande samhället sker genom
- Gästföreläsare från VA-branschen
- VA-projekt kopplade till verkliga fall, ibland med uppdragsgivare från samhällsaktörer
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen, godkänt genomförande samt muntlig och skriftlig redovisning av projektuppgift, samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen utförs i samarbete med institutionerna för informationsteknologi och geovetenskaper, Uppsala universitet. Kursen ingår i terminsblocket "Uthålliga vatten- och avloppssystem" för Civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik och är avsedd att läsas endast med övriga kurser i detta block.Kravet på kunskaper på avancerad nivå kan uppfyllas genom att läsa kurserna 1TV447 Dricksvattenberedning och ledningsnät, 1RT002 Processreglering, 1TV451 Kommunal och industriell avloppsvattenrening samt TN0363 Enskilda avlopp och resursåtervinning under aktuell termin.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för energi och teknik