Arbetsmiljön inom lantbruk och trädgårdsnäring
Inblickar ges i nationell och internationell arbetsvetenskaplig forskning.
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för TN0345
Läsåret 2022/2023
Arbetsmiljön inom lantbruk och trädgårdsnäring (TN0345-10255)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Arbetsmiljön inom lantbruk och trädgårdsnäring (TN0345-10320)
2021-08-30 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Arbetsmiljön inom lantbruk och trädgårdsnäring (TN0345-10173)
2020-08-31 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Arbetsmiljön inom lantbruk och trädgårdsnäring (TN0345-10275)
2019-09-02 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
TN0345 Arbetsmiljön inom lantbruk och trädgårdsnäring, 7,5 Hp
Work Science -Ämnen
Lantbruksvetenskap TeknologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Kursens syfte är att ge studenten arbetsvetenskapliga kunskaper inom lantbruks- och trädgårdsnäringen. Arbetsvetenskap är ett samlat begrepp för de kunskaper som behövs för att anpassa tekniken, miljön och arbetet till människans biologiska, fysiologiska, psykologiska, sociala och kulturella förutsättningar. Kursen ger grundläggande kunskaper inom arbetsmiljö, hälsa och säkerhet som ger förutsättningar för hållbara och sunda arbetsförhållande.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- förstå och förklara begreppet arbetsvetenskap
- uppvisa grundläggande kunskaper om viktiga arbetsmiljöfrågor inom lantbruks-/trädgårdsnäringen
- diskutera både fysiska och psykiska/organisatoriska faktorers inverkan på arbetsförhållandena
- ha kunskap om relevant lagstiftning
- diskutera och reflektera kring arbetsmiljöfrågor ur ett internationellt perspektiv
- identifiera och analysera arbetsrelaterade problem inom lantbruks-/trädgårdsnäringen och ge förslag till lösningar
Innehåll
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja såväl lärarledd kunskapsförmedling som studentaktivitet genom inläsning av litteratur, individuella uppgifter, seminarium och stöds av en interaktiv lärplattform. Undervisningen sker huvudsakligen på distans, med ett avslutande obligatoriskt seminarium förlagt till campus på SLU, Alnarp.Kursen innehåller följande områden:
Introduktion till Arbetsvetenskap
Arbetsskador och hälsorisker inom lantbruk/trädgårdsnäring
Maskiner och redskap – utformning och risker
Psykosociala och organisatoriska faktorer
Arbetsmiljö i praktiken – analys och åtgärd
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examination sker genom inlämningsuppgifter, samt deltagande i slutseminarium på Alnarp.För godkänt på kursen fodras att samtliga uppgifter är godkända och deltagande med godkänt resultat på slutseminarium på Alnarp. • Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
• Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
• Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
• För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
• Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.• Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ges som distanskurs på 25% fart. Kursen genomförs på hemorten genom inläsning av litteratur, besvarande av inlämningsuppgifter samt genomförande av en praktisk studie på valfri arbetsplats inom lantbruk/trädgård och redovisning av denna på ett slutseminarium på SLU, Alnarp.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Litteraturlista
Obligatorisk kurslitteratur är "Arbete och teknik på människans villkor". redaktörer: Bohgard, Mats m.fl. , Prevent. Boken kan t ex köpas via Prevents webbshop https://www.prevent.se/utbildningar-produkter/bocker/arbete-och-teknik-pa-manniskans-villkor-0435e8de/
eller läsas i engelsk version på nätet https://lms.onhumanterms.org/_onHumanTerms/login.aspx