Produktion och förädling av frukt, bär och vin
Trots sina unika biologiska förutsättningar har frukt, bär och vin som fleråriga kulturer även många gemensamma beröringspunkter. Att producera dem i nordiskt klimat, som utgör en gränsståndort för många fruktslag och vin, medför en utmaning och ställer särskilda krav på odling och odlingstekniskt kunnande. Denna kurs utgår från produkten och dess användning, t.ex. färskkonsumtion eller råvara för processindustrin och belyser på ett fördjupat sätt de olika odlingstekniska metoder som leder fram till avsedd produkt.
Information från kursledaren
Välkommen till årets kurs som kommer att vara både campusförlagd med studentprojekt med tunnelodling av bär. I projekten som dels tar upp växtnäring dels tar upp plantkvalité kommer ni att få driva dessa projekt under kursen, de planteras under sommaren för att plantorna ska nå skördestadie att mäta på skörd och skördekvalité mm under kursperioden. Pomolgin kommer också att ges på campus.
Beroende på tillgång av lokaler och corna resriktioner kommer föreläsningar gå via zoom samt på campus.
Kursen kommer att examineras med skriflig tentamen, skrifliga och muntlig redovisning av seminarie, produktionsplanering, projekt och pomologi.
Vi ser framemot att se er i zoom och mer på campus.
Schema kommer att läggas upp inom några veckor.
Har ni frågor så hör av er, vi svarar så fort vi har möjlighet.
Mvh, Lotta Nordmark
Lotta.nordmark@slu.se
Kursledare
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1306-10150 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1306
Läsåret 2024/2025
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10008)
2024-09-02 - 2024-10-31
Läsåret 2023/2024
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10269)
2023-08-28 - 2023-10-30
Läsåret 2022/2023
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10310)
2022-08-29 - 2022-10-31
Läsåret 2020/2021
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10146)
2020-08-31 - 2020-11-01
Läsåret 2019/2020
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10292)
2019-09-02 - 2019-10-31
Läsåret 2018/2019
Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10133)
2018-09-03 - 2018-11-11
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1306 Produktion och förädling av frukt, bär och vin, 15,0 Hp
Production and processing of fruits, berries and grapevineÄmnen
Trädgårdsvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Pomologi, laborationer, studiebesök | 6,0 | 0302 |
Individuella inlämningsarbete | 6,0 | 0303 |
Tentamen | 3,0 | 0304 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 60 hp biologi eller 60 hp trädgårdsvetenskapMål
Kursen är en påbyggnadskurs som omfattar biologiska, teknologiska, ekonomiska och kvalitetsmässiga frågeställningar vid frukt-, bär- och vinproduktion samt förädling. Kursen innehåller kulturernas produktionskrav och inverkan på miljö, odlingsteknik och kvalitetsaspekter i olika odlingssystem. De fysiologiska och teknologiska grunderna samt skördereglerande åtgärder och prognos behandlas. Produktionen studeras även ur ett ekonomiskt och socialt hållbarhetsperspektiv.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
värdera odlingsplatsens och grödans specifika krav samt grödans inverkan på miljön.
redogöra för vinplantors, frukt- och bärväxters morfologiska och fysiologiska egenskaper och kunna sammankoppla dem med odlingssystemen och odlingstekniken.
redogöra för specifika krav i olika odlingssystem och kunna diskutera metodik för etablering, skötsel och skörd.
förstå och tillämpa hur plantornas tillväxt och avkastning samt produktkvalitet kan påverkas genom åtgärder i odlingen, samt visa förståelse för skördereglerande åtgärder och skördeprognos.
redogöra för metoder för lagring av frukt och bär
förstå ekonomiska förutsättningar för produktionsplanering av fleråriga hortikulturella grödor
ha översiktligt förståelse för kvalitetskriterier och livsmedelshygien vid vidareförädling av frukt och bär.
Innehåll
Förutsättningar, ur ett ekonomiskt och socialt uthålligt perspektiv, för produktion av vindruvor, frukt och bär på friland, i tunnel och i växthus vid kallare klimat.
Odlingsbetingelser (klimat samt växtmaterial) som lämpar sig för produktion av vindruvor, frukt och bär samt hur betingelserna kan modifieras med odlingsteknik.
Pomologi över de vanligaste producerade frukterna i Sverige.
Genomgång av olika produktionsinriktningar.
Produktionsplanering för frukt-, bär- och vinproduktion samt analys av produktionsplanen, riskbedömning och åtgärder.
Seminarier över viktiga frågeställningar ur hållbarhets, ekonomiskt och socialt perspektiv inom frukt-, bär- och vinproduktion.
Tillämpad vidareförädling av frukt, bär och vindruvor.
Schemalagda övningar, exkursioner och seminarier är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen består av muntlig och skriftlig examinering. För godkänd kurs fordras godkänd examination och närvaro vid obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biosystem och teknologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Principles of Modern Fruit Science Författare: Silviero Sansavini, Guglielmo Costa, Riccardo Gucci, Paolo Ingelese, Angelo Ramina, Cristos Xiloyannis Yves Desjardins ISBN: 978-94-6261-204-4 1) The science of Grapevines Författare: Keller, Markus. 2020 [The science of Grapevines] (https://www.sciencedirect.com/book/9780128163658/the-science-of-grapevines)1) An introduction to commercial grape growing for wine production Författare: Skelton Stephen. 2009 ISBN: 9780951470329 1) Fruktodling och efterskördbehandling Författare: Ibrahim Tahir ISBN: 978-91-86417-88-8 [Fruktodling och efterskördbehandling] (http://www2.jordbruksverket.se/download/18.ac526c214a28250ac22dd94/1418032170638/ovr331.pdf)1) Grapes Författare: Glen L. Creasy and Leroy L. Creasy ISBN: 9781786391377 [Grapes] (https://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2018/20183233432.pdf)1) Commercial red raspberry production Författare: Danny L. Barney ISBN: PNW 598 October 2007 [Commercial red raspberry production] (https://catalog.extension.oregonstate.edu/sites/catalog/files/project/pdf/pnw598.pdf)1) Strawberries Författare: James F. Handcock ISBN: 0-85199-339-7 Kommentar: det finns en nyare upplaga av denna bok också från år 2020, men det är inte säkert att den kommer att finnas på biblioteket inför kursstart.
- Raspberries Författare: Richard C. Funt and Harvey K. Hall ISBN: 978-1-84593-791-1 [Raspberries] (https://www.cabdirect.org/cabdirect/FullTextPDF/2013/20133131748.pdf)1) Blueberries Författare: Jorge B. Retamales and James F. Hancock ISBN: 978-1-78064-726-5 [Blueberries] (https://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2018/20183218043.pdf)1) Strawberry - Growth, development and diseases Författare: Amjad M. Husaini and Davide Neri ISBN: 978-1-78064-633-3 [Strawberry - Growth, development and diseases] (https://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2016/20163346597.pdf) Kommentar: I denna bok är det främst kap 1, 7,8, 9 och 14 som ingår i kursen.
- Pomologi - äpple Författare: Nordiska museet [Pomologi - äpple] (http://appelappen.nordiskamuseet.se/start/#/tab/mer/429) Kommentar: Det finns även en app att lada ner på denna hemmasida.