Faunistik - Artkunskap, ekologi och förvaltning
Syftet med kursen är att studenten ska erhålla en grundläggande kunskap om Sveriges däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, dess biologi och -förvaltning.
Information från kursledaren
Hej,
Välkomna på kursen ”Faunistik; artkunskap, ekologi och förvaltning” (BI1392)! Hoppas det ska bli en trevlig och lärorik tid.
Kursen erbjuder artkunskap om våra vilda ryggradsdjur, dess grundläggande ekologi samt förvaltning. Den huvudsakliga inriktningen är artkunskap och färdighet att i fält, via bilder, delar (ex horn) eller spår artbestämma våra däggdjur, fåglar och kräldjur. Kursen omfattar även utbredning, habitat, grundläggande ekologi (ekosystemfunktioner, artinteraktioner, trofinivåer) samt vilt- och naturförvaltning. Vi kommer även att beröra viltövervakning, sjukdomsövervakning och användandet av vilda djur inom forskning och som livsmedel.
Kursen genomförs på halvtidsfart under kväller och helger under vårterminen och består av föreläsningar, museibesök, exkursioner samt enskilda litteraturarbeten.
Information om kursen, schema, artlistor, litteraturtips, examenskriterier, föreläsningar mm hittar kommer att läggas ut på en kurshemsida i Canvas i början av januari 2024.
Hör gärna av er om frågor/funderingar, min epost carl-gustaf.thulin@slu.se
Varmt välkomna på kurs!
Carl-Gustaf Thulin, kursledare
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1392-30004 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1392
Läsåret 2022/2023
Faunistik - Artkunskap, ekologi och förvaltning (BI1392-30272)
2023-01-16 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Faunistik - Artkunskap, ekologi och förvaltning (BI1392-30263)
2022-01-17 - 2022-06-05
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1392 Faunistik - Artkunskap, ekologi och förvaltning, 15,0 Hp
Faunistics - Species identification, ecology and managementÄmnen
BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
GXX
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
60 hp på grundnivåMål
Syftet med kursen är att studenten ska erhålla en grundläggande kunskap om Sveriges däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, dess biologi och -förvaltning.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
identifiera våra vanligaste vilda däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur,
beskriva arternas övergripande utbredning i Sverige,
redogöra för arternas grundläggande biologi och ekologi,
redogöra för jakt, vilt- och naturförvaltning i Sverige,
redogöra för hanteringen av vilda djur i livsmedelskedjan, epidemiologi och zoonoser.
Innehåll
Kursen består av föreläsningar, studiebesök och exkursioner inriktade på artkunskap om våra vilda däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur samt deras utbredning, habitat och grundläggande biologi (föda, spår, läten, förflyttning och reproduktion). Kursen innehåller även föreläsningar om grundläggande ekologi (ekosystemfunktioner, artinteraktioner, trofinivåer), artskydd (statens vilt), vilt- och naturförvaltning i Sverige, vilda djur i livsmedelskedjan, viltövervakning, sjukdomsövervakning och regelverk för användandet av vilda djur inom forskning.
Kursen genomförs som salsundervisning, obligatoriska exkursioner och -studiebesök.
Inom kursen tränas studenten att i fält känna igen våra vanligaste däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur samt erhålla grundläggande kunskap om dess utbredning, biologi och förvaltning. Kursdeltagarna får även en övergripande kunskap om vilda djur i livsmedelskedjan samt hur dess sjukdomar påverkar såväl djur som människa.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen samt fältprov. Godkänd inlämningsuppgift. Exkursioner och studiebesök.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen genomförs på halvtidsfart under kvällar och helger. Kostnader för resor och boende i samband med exkursioner bekostas av kursdeltagarna. Kursen är ett samarbete mellan institutioner på VH-fakulteten samt Institutionen för ekologi vid NJ-fakulteten. Eventuellt kommer ytterligare lärare bjudas in från andra institutioner vid SLU eller externt.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi