Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin
Information från kursledaren
A warm welcome to the Swedish University of Agricultural Sciences and the course Value Chains and Networks in the Bio-Economy!
Below, you will find general information about the student account, registration for the course and other practical information.
The student account
You will need your student account to access e.g. your e-mail, Ladok and Canvas. For information regarding how to create your student account, follow this link: https://student.slu.se/en/study-support/it-support/support/new-student---start/
Registration for the course
Self-registration for the course is done in Ladok between 2025-03-11–2025-03-25. Remember that you must be admitted and registered in Ladok to be able take the course. Having access to Canvas does not mean you are registered in the course and without registration, you are risking losing your place in the course. If you have been admitted to the course with conditions, you need to send your credit list to the course leader who will review it and decide if you can register. Do this as soon as possible as reviewing credits may take a few days due to the course start.
Educational support
If you are entitled extra educational support, please inform the course leader at the start of the course so that special arrangements can be made.
For educational support for an exam, see instructions in the exam registration in Ladok Student. You need to register for alternative exam arrangements no later than 15 workings days prior to the examination day. More information here: https://student.slu.se/en/study-support/study-support/funka/.
Discontinuation of a course
If you want to discontinue the course, you should immediately notify the educational administrators at econ-edu@slu.se, who in turn will inform the course leader and register a non-completion of the course in Ladok after your approval. You are also able to register an early non-completion of the course (within three weeks after course start) in Ladok yourself.
Exams
You need to register for exams in Ladok. The registration closes 10 workings days prior to the exam. You can find your anonymity code in Ladok Student. It's not possible to register for the exam after the deadline has passed.
On Wednesdays between 12:30-14:30 we have an exam hand out at the department (Ulls hus, 4th floor). Please remember to bring your ID-card.
- Do not hesitate to contact us at econ-edu@slu.se if you have any questions!
Kind regards,
The educational administrators
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-06-01 och 2025-06-22
Andra kursvärderingar för FÖ0454
Läsåret 2023/2024
Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin (FÖ0454-40162)
2024-03-20 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin (FÖ0454-30133)
2023-01-16 - 2023-03-21
Läsåret 2021/2022
Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin (FÖ0454-30207)
2022-01-17 - 2022-03-23
Läsåret 2020/2021
Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin (FÖ0454-30183)
2021-01-18 - 2021-03-23
Läsåret 2019/2020
Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin (FÖ0454-30169)
2020-01-20 - 2020-03-24
Läsåret 2018/2019
Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin (FÖ0454-30195)
2019-01-21 - 2019-03-25
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0454 Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin, 15,0 Hp
Value Chains and Networks in the Bio-EconomyÄmnen
FöretagsekonomiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Examination | 6,0 | 0302 |
Project work | 6,0 | 0303 |
Active participation | 3,0 | 0304 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 180 hp högskolestudier, varav minst 90 hp företagsekonomi. Engelska 6.Mål
Kursen syftar till att utveckla de analytiska kunskaper och färdigheter som krävs för att förstå värdekedjor och nätverk inom jordbruks- och livsmedelssektorn, och deras betydels i en biobaserad ekonomi. Avancerade kunskaper och färdigheter utvecklas genom att kombinera nyinstitutionell ekonomi, såsom transaktionskostnadsteori, kontraktteori och agentteori, med teorier kring strategiskt beslutsfattande. Kursen fokuserar på olika typer av system inom jordbruks- och livsmedelssektorn och innefattar lokal, korta, långa och globala värdekedjor, samt multinationella hierarkier, kooperativ och producentorganisationer inom olika institutionella kontext.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
analysera hur värdekedjor styrs och organiseras i jordbruks- och livsmedelssektorn i en biobaserad ekonomi,
analysera olika typer av organisationsformer och styrsystem för värdekedjor i jordbruks- och livsmedelssektorn,
tillämpa kvalitativa såväl som kvantitativa metoder för att analysera organisation och styre i värdekedjor,
kartlägga och analysera betydelsen av värdkedjor och organisationer inom jordbruks- och livsmedelssektorn inom olika institutionella miljöer i olika länder,
kartlägga och analysera nätverk mellan individer och organisationer i jordbruks- och livsmedelssektorns värdekedjor.
Innehåll
Kursen genomförs med hjälp av en uppsättning litteraturseminarier, gästföreläsningar med representanter från lantbrukssektorn och livsmedelsindustrin samt fallstudier värdekedjor.
Kursen använder empiriska exempel från bl a lantbrukssektorn, livsmedelsindustrin och bioekonomin, i Sverige, Europa och i utvecklingsländer. Olika teoretiska perspektiv och analytiska metoder används: industriell ekonomi, organisationsteori, transaktionskostnadsteori, agentteori, nyinstitutionell ekonomi, analys av sociala nätverk samt värdekedjans management.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen.
Godkända projektuppgifter.
Deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekonomi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Literature list, FÖ0454 Value Chains & Networks in the Bioeconomy
Spring semester 2025
Please note that there is no textbook for this course, but the articles and book chapters listed below will be found in Canvas.
Readings related to Karin’s lectures:
- Lewandowski, I. 2017.* Bioeconomy: Shaping the transition to a sustainable, biobased economy* (Ed.). Springer. Chapters 3, 5 and 8
- Priefer, C., Jörissen, J. and Frör, O., 2017. Pathways to shape the bioeconomy. Resources, 6(1), 10.
- Bennich, T. and Belyazid, S., 2017. The route to sustainability—prospects and challenges of the bio-based economy. Sustainability, 9(6), 887.
- Teräs, J., Johnsen, I.H., Lindberg, G., Perjo, L. and Giacometti, A., 2014. Bioeconomy in the Nordic region: Regional case studies. Nordic Centre for Spatial Development: Stockholm, Sweden
- Abu Hatab, A., Owusu-Sekyere, E., Esmat, A.R. and Lagerkvist, C.J. (2023). In the midst of the COVID-19 pandemic: Perceived risks, management strategies and emerging opportunities for small and medium agri-food enterprises in a developing country. International Journal of Disaster Risk Reduction, 97, 104045.
- Pakseresht, A; Yavari, A; Ahmadi Kaliji, S & Hakelius, K. 2023. The Intersection of Blockchain Technology and Circular Economy in the Agri-Food Sector. Sustainable Production and Consumption, 35, 260-274
- Bijman, J., Iliopoulos, C., Poppe, K.J., Gijselinckx, C., Hagedorn, K., Hanisch, M., Hendrikse, G.W., Kühl, R., Ollila, P., Pyykkönen, P. & van der Sangen, G. (2012). Support for farmers' cooperatives. Wageningen UR.
- Valentinov, V. (2007). Why are cooperatives important in agriculture? An organizational economics perspective. Journal of Institutional Economics. 3(1), 55-69.
- International Cooperative Alliance (ICA). 2024. World Cooperative Monitor. Exploring the Cooperative Economy. ICA.
**Readings related to Jens’ lectures:**
- Akerlof, G. A. (1970). The market for “lemons”: Quality uncertainty and the market mechanism. The Quarterly Journal of Economics, 84(3), 488-500.
- Anderson, J., Vadnjal, D. & Uhlin, H. E. (2000). Moral dimensions of the WTA–WTP disparity: An experimental examination. Ecological Economics, 32(1), 153-162.
- Banterle, A. and Stranieri, S., 2008. The consequences of voluntary traceability system for supply chain relationships. An application of transaction cost economics. Food Policy, 33(6), 560- 569.
- Bogetoft, P. and Olesen, H.B., 2002. Ten rules of thumb in contract design: lessons from Danish agriculture.* European Review of Agricultural Economics*, 29(2), 185-204.
- Borgatti, S.P. and Li, X., 2009. On social network analysis in a supply chain context. Journal of Supply Chain Management, 45(2), 5-22.
- Brousseau, E., and Glachant, J.M. 2004. The Economics of Contracts: Theory and Applications. Cambridge University Press. Chapter 1
- Crespo, J., Réquier-Desjardins, D. and Vicente, J., 2014. Why can collective action fail in local agri-food systems? A social network analysis of cheese producers in Aculco, Mexico. Food Policy, 46, pp.165-177.
- Furubotn, E.G., and Richter, R. 2005. Institutions and Economic Theory: The Contribution of New Institutional Economics. University of Michigan Press (Second Edition). Chapters 2 and 5
- Hanisch, M., Rommel, J. & Müller, M. (2013). The cooperative yardstick revisited: panel evidence from the European dairy sectors. Journal of Agricultural & Food Industrial Organization, 11(1), 151-162.
- Höhler, J. & Schreiner, J. A. (2020). Unfair milk prices? Lessons from a split-sample choice experiment. British Food Journal, 112(2), 515-530.
- Rommel, J., Sagebiel, J. & Müller, J.R. (2016). Quality uncertainty and the market for renewable energy: Evidence from German consumers. Renewable Energy, 94,106-113.
- Spence, M. (1973). Job Market Signaling. The Quarterly Journal of Economics, 87(3), 355-374.
- Stuckey, J. and White, D., 1993. When and when not to vertically integrate. MIT Sloan Management Review, 34(3), 71.