Företagsledning inom skog och landskap
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
FÖ0485-20148 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för FÖ0485
Läsåret 2024/2025
Företagsledning inom skog och landskap (FÖ0485-20068)
2024-11-01 - 2025-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0485 Företagsledning inom skog och landskap , 15,0 Hp
Business management in forest and landscapeÄmnen
FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | ENDA |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
- Naturkunskap 2
- Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1
- Engelska 6
Undantag medges från kravet på grundläggande behörighet i svenska.
Mål
Kursen syftar till att ge förståelse för företagande och företagsledning inom den gröna sektorn, med särskilt fokus på skogs- och landskapsinriktade företag. Kursen ger studenterna kunskap om och förståelse för grundläggande marknadsföring, företagsekonomi, företagsledning och företagsstyrning.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för och tillämpa grundläggande teorier om småföretagande i relation till hållbara utveckling
- upprätta och bedöma en affärsplan med utgångspunkt i affärsidé, marknadsorienterat synsätt, grundläggande strategiska perspektiv och företagsekonomiska modeller
- redogöra för skillnader mellan olika juridiska företagsformer
- beskriva och tillämpa olika verktyg inom ekonomistyrning
- redogöra för och tillämpa grundläggande teorier om ledarskap och organisation med tyngdpunkt på gruppers sätt att fungera, samt hur man planerar, leder och utvärderar projektverksamhet
- förklara grundläggande affärsrättsliga begrepp och regler med tyngdpunkt på avtal
- förklara centrala begrepp inom marknadsföring och kunna tillämpa grundläggande marknadsföringsverktyg.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen är en grundkurs i företagsekonomi med inriktning mot företagande inom skog och landskap. Ämnen som ingår är organisation och ledarskap, strategiska frågor, marknadsföring, ekonomisk planering och hållbar utveckling. Kursen bygger på olika fall där dessa aspekter behandlas – ett mindre företag (markägare, entreprenör), ett större bolag inom skogsbruks- eller landskapssektorn samt en icke vinstdrivande organisation (statlig myndighet, NGO, politiskt driven organisation). Kursen innehåller även en modul med skogsekonomi, där bland annat studeras hur skogsbestånd påverkas av ekonomiska faktorer och beslut. Kursen är indelad i fyra moduler, där begrepp och metoder successivt behandlas:
- Det lilla företaget
- Skogsekonomi
- Det stora företaget
- Den icke-vinstdrivande organisationen
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom: Föreläsningar litteraturstudier, övningar, inlämningsuppgifter, seminarier, studiebesök, samt muntliga och skriftliga redovisningar.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: Kritiskt tänkande, problemlösning, teknikanvändning, muntlig och skriftlig kommunikation, samarbete, tidsplanering.
Följande moment är obligatoriska: Övningar, seminarier, studiebesök, muntliga redovisningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga och muntliga uppgifter, godkänd tentamen samt fullgjorda obligatoriska kursmoment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle