Organisationsteori II: förändring och resiliens
Information från kursledaren
Varmt välkommen till Sveriges Lantbruksuniversitet och kursen Organisationsteori II: förändring och resiliens!
Här kommer allmän information om studentkonto, registrering på kurs, samt annan praktisk information:
Studentkonto
Studentkonto behövs för att komma åt bl.a. Ladok, Canvas och mejl. För information om hur du skapar ett studentkonto, se här: https://student.slu.se/studieservice/it-stod1/support/ny-student-kom-igang/.
Registrering på kurs
Självregistrering till kurs görs i Ladok mellan 2023-10-17–2023-10-31. Kom ihåg att du måste vara antagen och registrerad för att gå kursen. Att du som student får tillgång till Canvas innebär inte att du är registrerad och utan registrering riskerar du att förlora din plats på kursen.
Har du antagits till kursen med villkor behöver du skicka din meritlista till kursledaren som avgör om du får registreras. Gör detta så snart som möjligt då granskning kan ta några dagar.
Särskilt studiestöd
Har du behov av särskilt stöd för undervisning ska du informera kursledaren om det redan vid kursstart så att eventuella särskilda arrangemang kan ordnas. Vid examination behöver du följa instruktionerna i anmälan i Ladok för att anmäla extra stöd. Anmälan för extra stöd inför salstentamen stänger 10 arbetsdagar före tentamensdagen.
Avbrott på kurs Om du avbryter kursen skall du meddela utbildningsadministrationen på econ-edu@slu.se som i sin tur meddelar kursledaren och lägger in ett avbrott i Ladok efter studentens godkännande. Du kan själv anmäla tidigt avbrott (inom 3 veckor efter kursstart) via Ladok Student på studentwebben.
Tentamina
Du behöver anmälda dig till tentamina i Ladok. Anmälan stänger 10 vardagar före tentamensdagen. Det är inte möjligt med efteranmälningar. Du finner din anonymitetskod i Ladok Student.
På onsdagar kl 12:30-14:30 har vi tentautlämning på institutionen (Ulls hus, plan 4). Du behöver ha med dig din legitimation för detta.
-
Tveka inte att höra av dig till econ-edu@slu.se vid frågor!
Hälsningar,
Utbildningsadministrationen
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
FÖ0487-20183 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för FÖ0487
Läsåret 2024/2025
Organisationsteori II: förändring och resiliens (FÖ0487-20136)
2024-11-01 - 2025-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0487 Organisationsteori II: förändring och resiliens, 7,5 Hp
Organizational theory II: change and resilianceÄmnen
FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Tentamen | 5,0 | 0001 |
Gruppuppgift | 2,5 | 0002 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande30 hp företagsekonomi
7,5 hp organisationsteori
Mål
Kursens syfte är att ge studenter fördjupad förståelse för organisationsteori som beskriver och förklarar hur organisationer utvecklas och omformas i en föränderlig omvärld. Kursen bygger vidare på en grundförståelse av organisationsteori för att analysera och tolka organisationers förändringsprocesser med hänsyn till omvärldens dynamik. Kursens upplägg ska dessutom bidra till utveckling av deltagarnas generiska akademiska färdigheter.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för och tillämpa teori som förklarar organisationer och deras förändringsprocesser,
- redogöra för och tillämpa teori som förklarar organisationers samspel med omvärlden,
- analysera organisationers förändringsprocesser och resiliens (motståndskraft) i empiriska fall, samt tolka och kritiskt diskutera olika handlingsalternativ vid omvärldsförändringar
- visa förmåga till kritiskt tänkande, diskussionsförmåga, muntlig såväl som skriftlig redovisning samt förmåga att samverka i grupp.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
Kursen innefattar teorier och modeller som förklarar hur organisationer är en del av sin omvärld, och därmed påverkar och påverkas av den struktur i vilka de befinner sig. Kursen använder olika teoretiska perspektiv för att belysa och förstå komplexiteten i organisationsutveckling – exempelvis organisatorisk förändring och resiliens, entreprenörskap, innovation och strategisk ledning. Kursen tydliggör hur organisationer påverkar och påverkas av den struktur i vilken de befinner sig och organisationers förmåga att stå emot och reagera på interna och externa förändringar. Kursen ger exempel på agrart, skogligt och hållbart företagande.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
Föreläsningar, seminarier och övningar. Undervisningsformerna genomförs både individuellt och i grupp.
Kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Kritiskt tänkande, diskussionsförmåga, muntlig och skriftlig redovisning, samt samverka i grupp,
Följande moment är obligatoriska:
Övningsuppgifter, seminarier och redovisningar.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom:
Cases
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen.
Godkända övningsuppgifter.
Godkänt deltagande i obligatoriska seminarier.
Godkänt deltagande i obligatoriska redovisningar.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Undervisning på engelska kan förekomma upp till 30%.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekonomi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Eriksson-Zetterquist, U., Hansson, M., & Nilsson, F. (2020), Theories and perspectives in business administration, Lund, Studnetlitteratur.
Artiklar