Trädgårdsföretaget
Information från kursledaren
Välkommen till kursen Trädgårdsföretaget
Kursen startar tisdagen den 31 oktober då vi börjar med en kursintroduktion klockan 10.15-11.00 i Terra Nova. Därefter följer en föreläsning av Venture Lab. Klockan 13.15 fortsätter sedan dagen med en introduktion till företagsekonomi i Art 1. Schema för kursen hittar ni på kurshemsidan och på lärplattformen Canvas.
Observera att kursen hålls på campus Alnarp och att det inte är möjligt att delta i kursen på distans. Fr.o.m. 15 december t.o.m. 8 januari är ingen undervisning förlagd på campus och det är upp till varje grupp om de vill arbeta på campus eller på distans under tiden 15-22 december. Det kan dock vara bra att gruppen träffas för föreberedelser någon dag före redovisningen i januari. Likasinnade placeras i samma grupp i den mån det är möjligt utfrån övriga aspekter.
Jag, som är kursledare, heter Boel Rönnblom och är lärare i marknadsföring och företagsekonomi på institutionen för Människa och Samhälle (IMS).Mitt rum finns på 4:e våningen på slottet och jag kan nås på email boel.ronnblom@slu.se.
Hälsningar
Boel Rönnblom
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
FÖ0465-20123 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för FÖ0465
Läsåret 2022/2023
Trädgårdsföretaget (FÖ0465-20181)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Trädgårdsföretaget (FÖ0465-20083)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Trädgårdsföretaget (FÖ0465-20071)
2020-11-02 - 2021-01-17
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0465 Trädgårdsföretaget, 15,0 Hp
The Horticultural firmÄmnen
Trädgårdsvetenskap FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Tentamen | 9,0 | 0100 |
Affärsplan | 6,0 | 0200 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
- Naturkunskap 2
- Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1
Mål
Kursen syftar till att ge förståelse för företagande och företagsledning inom den gröna sektorn, med särskilt fokus på företag i trädgårdsnäringen. Kursen ger studenterna kunskap om och förståelse för grundläggande företagsekonomi, företagsledning och företagsstyrning.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
upprätta och bedöma en affärsplan med utgångspunkt i affärsidé, ett marknadsorienterat synsätt, grundläggande strategiska perspektiv och företagsekonomiska modeller.
beskriva, förklara och tillämpa olika verktyg inom ekonomistyrning: produktkalkylering, investeringskalkylering, extern redovisning, likviditetsbudget och ekonomiska nyckeltal.
redogöra för och tillämpa grundläggande teorier om ledarskap och organisation med tyngdpunkt på gruppers sätt att fungera.
Känna till och förklara grundläggande affärsrättsliga begrepp och regler med tyngdpunkt på avtal.
Innehåll
Kursen fokuserar på upprättande av affärsplan och grundläggande företagsekonomi med tillämpning inom trädgårdsföretaget samt strategier för hållbart företagande:
organisation och ledarskap
ekonomistyrning, likviditetsplanering, kostnads- och intäktsanalys, produktkalkylering och prissättning, investeringskalkylering och finansiering
-externredovisning, bokslut och beskattning
-rättsliga begrepp och regler inom företagande med fokus på avtal
Schemalagda övningar, seminarier och studiebesök är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs fordras godkända skriftliga och muntliga uppgifter samt närvaro vid obligatoriska kursmoment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övergångsbestämmelser
• Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning.• Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ges i Trädgårdsingenjör: odling-kandidatprogrammet. Vissa kursmoment samläses med studenter på andra program.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle
Litteraturlista
Titel:
Företagsekonomi: Från begrepp tilll beslut
Författare :
Jeanette Berggård
ISBN :
9789152362341
Läsanvisningarna utgår från 8.e upplagan, men det går även bra att använda äldre versioner.