Verksamhetsförlagd utbildning II
Information från kursledaren
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HO0142-20073 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HO0142
Läsåret 2024/2025
Verksamhetsförlagd utbildning II (HO0142-20127)
2024-11-01 - 2025-01-19
Läsåret 2024/2025
Verksamhetsförlagd utbildning II (HO0142-20163)
2024-11-01 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Verksamhetsförlagd utbildning II (HO0142-10189)
2023-10-31 - 2024-01-14
Kursplan och övrig information
Kursplan
HO0142 Verksamhetsförlagd utbildning II, 15,0 Hp
Horse business placement IIÄmnen
HippologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande90 hp hippologi
15 hp verksamhetsförlagd utbildning
alternativt
Hippologexamen, 120 hp
Mål
Kursen syftar till att ge insikt i förutsättningarna för professionell verksamhet inom hästnäringen samt till att möjliggöra träning av förvärvade kunskaper och realiserande av utvecklingsarbete i en autentisk miljö.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- planera och genomföra relevanta aktiviteter, självständigt och i samarbete med andra, utifrån en verksamhets behov och förutsättningar med ett affärsmässigt förhållningssätt,
- kommunicera, ta initiativ, vara flexibel, på ett pedagogiskt sätt utöva ledarskap och ta ansvar i en professionell miljö,
- diskutera arbetsmiljö och arbetsvillkor i ett enskilt företag eller organisation i ett svenskt och ett internationellt perspektiv,
- diskutera djurhållning och djurskydd med ett internationellt perspektiv samt, med ett hälsoperspektiv, analysera hur hästen som biologisk varelse påverkas i en verksamhet,
- diskutera miljö- och etikfrågor i ett företag eller organisation ur ett svenskt och ett internationellt perspektiv,
- genomföra ett utvecklingsarbete med syfte att dokumentera, utvärdera, analysera och ge förslag till förbättringar i en verksamhet med utgångspunkt i gällande regelverk,
- arbeta med hästar och människor på en fördjupad nivå.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
I kursen tillämpas kunskaper inom hippologi i en extern yrkesmässig verksamhet inom hästnäringen.
Genomförande
Studenten omsätter och vidareutvecklar sina kunskaper från utbildningen i en extern professionell verksamhet inom hästnäringen. Under huvuddelen av kurstiden deltar studenten i det dagliga arbetet och under övrig tid dokumenterar, utvärderar, analyserar, utreder och redovisar studenten sina erfarenheter, kunskaper och färdigheter. Studenten studerar verksamhetens rutiner med särskilt fokus på arbetsplanering och arbetsledning för verksamhetens personal samt, i förekommande fall, anläggningens skötsel. Studenten planerar och genomför ett utvecklingsarbete i den aktuella verksamheten. Studenten gör även ett temaarbete med fokus på ett ämne inom sin studieinriktning, samt deltar i gruppdiskussioner.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Muntlig och skriftlig kommunikation, samarbete, självständighet, tidsplanering.
Följande moment är obligatoriska:
Gruppdiskussioner
Samverkan med det omgivande samhället sker genom att kursen är praktiskt förlagd till en professionell verksamhet i nästnäringen.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig redovisning av inlämningsuppgifter och utvecklingsarbete.
Godkänd examination av temaarbete.
Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen innehåller en period av introduktion och uppföljning på ordinarie studieort.Studenten handleds på VFU-platsen av särskilt utsedd och utbildad handledare. Studenten har även en akademisk handledare från utbildningen som en resurs för förberedelser, frågor, diskussion, uppföljning och redovisning.
Kursen förläggs, förutom introduktion och uppföljning/avslut, hos externt företag eller organisation. Företaget eller organisationen kan ha sin verksamhet såväl inom som utanför Sverige. Placering och fördelning av platser för VFU sker i möjligaste mån efter respektive students eget önskemål.
*Avbruten praktik*
En student kan bli underkänd och får då avbryta den praktiska utbildningen med levande djur om det finns en påtaglig risk att studenten på grund av grov oskicklighet kan komma att skada djur, annan person, sig själv eller värdefull egendom om hen fortsätter att delta i den praktiska utbildningen. En individuell åtgärdsplan ska bestämmas för studenten och delges denne skriftligen. Planen ska upprättas av kursansvarig institution i samråd med studievägledare och berörd student. I denna plan, som beslutas av programstudierektor, ska anges vilka kunskaps- och färdighetsbrister som finns, vilket stöd studenten kan få från institutionen och när kontrollen av att dessa brister åtgärdats kan äga rum. Av planen ska också framgå hur kontrollen ska gå till. En student har rätt till maximalt två kontrolltillfällen, dock högst ett per år. Studenten får inte delta i den praktiska undervisningen med levande djur förrän programstudierektor har kontrollerat och godkänt att studenten har de kunskaper och färdigheter som krävs.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
OBLIGATORISK LITTERATUR
AFS 2008:17. Arbete med djur. Stockholm: Arbetsmiljöverket https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/foreskrifter/arbete-med-djur-foreskrifter-afs2008-17.pdf
Hellberg, A. (red) (2011) Arbetsmiljölagen: och dess förordning med kommentarer i lydelse den 21 april 2018. Sverige: Arbetsmiljöverket. Tillhandahålls av kursledning.
Lantbrukarnas riksförbund (2019). Miljöhusesyn. Tillhandahålls av kursledning.
UNDP (2019) Globala Målen. Tillgänglig: https://www.globalamalen.se/ [2022-08-25]
Wolframm, I.A., Douglas, J. & Pearson, G. (2023) Changing Hearts and Minds in the Equestrian World One Behaviour at a Time. Animals. 2023:13,748. https://doi.org/10.3390/ani13040748
Utifrån särskilda anvisningar i kursens olika uppgifter ska även ett urval av den obligatoriska litteratur som finns i övriga kurser inom programmet användas.