Ridkonst och hästhantering - islandshäst IV
Kursen syftar till att, på en fördjupad nivå och med en stor grad av självständighet, ge färdighet i och förståelse för att rida, hantera och sköta hästar i verksamhet i islandshästsektorn. Kursen syftar även till att, på en fördjupad nivå, ge förmåga till problematisering, analys och syntes kring häst, ryttare och hästhållning i ett prestationssammanhang.
Information från kursledaren
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HO0146-30148 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan och övrig information
Kursplan
HO0146 Ridkonst och hästhantering - islandshäst IV, 5,0 Hp
Equestrian riding and horse management - Icelandic horse IVÄmnen
HippologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 5,0 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande60 hp hippologi
42 hp ridkonst
alternativt
Hippologexamen, 120 hp
Mål
Kursen syftar till att, på en fördjupad nivå och med en stor grad av självständighet, ge färdighet i och förståelse för att rida, hantera och sköta hästar i verksamhet i islandshästsektorn. Kursen syftar även till att, på en fördjupad nivå, ge förmåga till problematisering, analys och syntes kring häst, ryttare och hästhållning i ett prestationssammanhang.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- analysera och tillämpa principerna för hästens inlärning vid grund- och vidareutbildning samt i ett prestationssammanhang med mål att med hästen uppnå en bra kommunikation, ändamålsenlig grundform och utveckling av gångarterna i kombination med långsiktig hållbarhet,
- rida islandshäst på fördjupad nivå med tävling som målsättning i tölt och grundgångarterna med ändamålsenlig sits, inverkan och balans som främjar hästens långsiktiga hållbarhet och gångarternas utveckling samt analysera och korrigera grundläggande taktproblem,
- rida islandshäst på grundläggande nivå i pass med ändamålsenlig sits, inverkan och balans samt analysera taktproblem och korrigering av dessa
- analysera sin egen sits och inverkan och hur denna påverkar hästens gångarter samt utvärdera sin egen prestation med stöd av grundläggande idrottspsykologiska och fysiologiska teorier,
- redogöra för olika typer av hovbeslag och dessas effekt på hov och prestation samt kunna beskriva principer för balansering på fördjupad nivå,
- tillämpa sina kunskaper inom det hippologiska området och med stor grad av självständighet arbeta mot uppsatta mål med hästar, utrustning, stall och kringområden med hänsyn taget till hållbarhet, säkerhet, god arbetsmiljö, djurskydd, smittskydd, hygien samt etik.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Ridkonst
Genomförande
Kursen innehåller föreläsningar och övningar. Studenten studerar rid- och gångartslära och tillämpar densamma i praktisk ridning med tonvikt på hästens inlärning i olika utbildningsstadier samt i ett prestationssammanhang. Pass studeras och tillämpas i praktisk ridning på en grundläggande nivå.
Studenten analyserar, i skriftlig och muntlig form, olika hästars utbildning och gångartskapacitet. Studenten genomför ett projekt kring praktisk tillämpning av balansering på fördjupad nivå och analyserar balanseringens påverkan på gångarterna.
Studenten analyserar och utvärderar sin egen prestation med stöd av grundläggande idrottspsykologiska och fysiologiska teorier.
Med stor grad av självständighet sköter och vårdar studenten dagligen hästar, utrustning och tillhörande anläggning med ett problematiserande förhållningssätt till olika skötselrutiner.
Hållbarhetsaspekter beaktas i allt arbete med och av hästar samt dessas närmiljö.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Kritiskt tänkande, problemlösning, muntlig och skriftlig kommunikation, samarbete, självständighet.
Följande moment är obligatoriska:
Projektarbete i praktisk tillämpning av balansering.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom demonstrationer av utbildning av islandshäst för gymnasie- och folkhögskoleelever, gästföreläsare med internationellt perspektiv samt förevisning för hästägare av privatägd träningshäst efter avslutad träningsperiod.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända praktiska prov.
Godkända muntliga och skriftliga redovisningar.
Godkänt deltagande i obligatoriskt moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Utbildningsanordnaren tillhandahåller de hästar som är en förutsättning för utbildningens genomförande. Studenten är ansvarig för skötseln av tilldelad skolhäst.**Avbruten praktik**
En student kan bli underkänd och får då avbryta den praktiska utbildningen med levande djur om det finns en påtaglig risk att studenten på grund av grov oskicklighet kan komma att skada djur, annan person, sig själv eller värdefull egendom om hen fortsätter att delta i den praktiska utbildningen. En individuell åtgärdsplan ska bestämmas för studenten och delges denne skriftligen. Planen ska upprättas av kursansvarig institution i samråd med studievägledare och berörd student. I denna plan, som beslutas av programstudierektor, ska anges vilka kunskaps- och färdighetsbrister som finns, vilket stöd studenten kan få från institutionen och när kontrollen av att dessa brister åtgärdats kan äga rum. Av planen ska också framgå hur kontrollen ska gå till. En student har rätt till maximalt två kontrolltillfällen, dock högst ett per år. Studenten får inte delta i den praktiska undervisningen med levande djur förrän programstudierektor har kontrollerat och godkänt att studenten har de kunskaper och färdigheter som krävs.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
LITTERATURLISTA FÖR KURS INOM HIPPOLOG – KANDIDATPROGRAM
Definitioner:
***Obligatorisk litteratur *****- **kurslitteratur som alla studenter förväntas ta del av (benämns inom SLU även "gemensam litteratur").
Referenslitteratur** **- frivillig litteratur för vidare fördjupning (benämns inom SLU även "breddnings- och fördjupningslitteratur").
LÄSÅR
2023-2024
ÅRSKURS
3
INRIKTNING/INRIKTNINGAR
Islandshäst
KURS
Ridkonst och hästhantering IV – Islandhäst 10 hp
KURSKOD
HO 0146
OBLIGATORISK LITTERATUR
Harris S (2016) Horse gates, balance and movements Turner ISBN 9781681626376
Åkedotter, C mfl Idrottens träning (2023) SISU förlag ISBN978-91-7727-019-5
McGreavy P & McLean A. (2011) Equitation Science. Wiley – Blackwell, ISBN 9781405189057
Miesner, S. (2020) Ridhandboken I – grundutbildning av ryttare och häst. Sisu Idrottsböcker, ISBN 978-91-519-5686
Miesner, S. (2022) Ridhandboken II – vidareutbildning av ryttare och häst. Sisu Idrottsböcker, ISBN: 978-91-527-4866-4
Miller R M (2011) The ancients secret of the horses mind Robert M Miller Communications ISBN 9780984462087
Plate J, & Hassmén N & Hassmén P. (2010) Idrottspsykologi. Stockholm: Bokförlagen Natur och kultur Akademisk, ISBN 9789127091498
Rachen – Schoneich G & Schoneich K. (2021) Straightening the Crooked Horse E-bok. Trafalgar Square Books, ISBN 9781646011001
Tävlingsreglemente för islandshäst Microsoft Word - General2021_final (feiffengur.com) (2021-06-22)
FEIFs hemsida – internationella islandshästorganisationen FEIF unites people in their passion for the Icelandic Horse (2021-06-22)
Wolframm, I (2015) Perfect mind, perfect ride Kenilworth Press Ltd ISBN 9781910016046
Idrottens träning SISU förlag ISBN978-91-7727-019-5
REFERENSLITTERATUR
British Horse Society (BHS). (2008) BHS Complete manual of stable management. Shrewsbury: Kenilworth Press, ISBN 9781905693184
Brown Houghton, J&Pilliner, S & Davies, Z. (2003) Horse & Stable Management. Kent: Gray Publishing, ISBN 1405100079
Dietze, S v. (2008) Balans till häst: Ryttarens sits. Stockholm: Bokförlaget Natur och kultur, ISBN 9789127115965 (sid 1-77 PDF tillhandahållen av kursledningen)
Eriksson, Å & Frey, R & Lennartsson, L. (2004) Islandshästar. Natur och Kultur/Fakta etc, ISBN 9127355527
Gustafsson, H & Hassmén, P & Kenttä, G. Praktisk Idrottspsykologi. SISU Idrottsböcker, ISBN 9789185433742
Hassler-Scoop, J. (2002) The riding experience & beyond: Personal Development for Riders. Obs! Tillhandahålls av kursledningen.
Heuschmann, G. (2012) Balancing Act. J.A. Allen Co LTD, ISBN 9781908809032
Johansson, U. (2013) Ryttare är idrottare. SISU Idrottsböcker, ISBN 9789186323820
Lindal, B. Harmony. Uppheimar ehf, ISBN 9789979659037
Markne, P. (2014) Hästens Grundarbete. Massolit Förlag, ISBN 9789187785672
Wolframm, I. (2014) The science of Equestrian Sports. Rootledge, ISBN 9781138860391
DVD: Heuschmann, G. If Horses Could Speak: How incorrect modern riding negatively affects horses health
DVD: Isólfsson, E. On Horseback 1, 2 &3
DVD: Lindal, B. Starting Horses & Training
Kyrklund, K. (2013) Dressyr med Kyra – rid med system, logik och konsekvens. Västerås: Ica Bokförlag, ISBN 9789153439448
Artiklar tillhandahållna av lärare
TIPS
Tips – frivillig litteratur av skiftande slag som kan vara bra att ha tillgång till som informationskälla.