Besättningsutredning inklusive försöksdjursvetenskap
Kursen avser att ge fördjupade kunskaper i att ur flera synvinklar granska driften i en djurbesättning inom lantbruket. I kursen ingår lagar och förordningar som rör animalieproduktion och nyttjandet av djur för vetenskapliga ändamål. Studenten tränar sig i att identifiera möjliga förbättringar i djurhållningen och att arbeta fram lösningar på dessa.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0172-20007 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0172
Läsåret 2023/2024
Besättningsutredning inklusive försöksdjursvetenskap (HV0172-10054)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Besättningsutredning inklusive försöksdjursvetenskap (HV0172-20147)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Besättningsutredning inklusive försöksdjursvetenskap (HV0172-20010)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Besättningsutredning inklusive försöksdjursvetenskap (HV0172-20039)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Besättningsutredning inklusive försöksdjursvetenskap (HV0172-20128)
2019-11-01 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0172 Besättningsutredning inklusive försöksdjursvetenskap, 15,0 Hp
Herd analysis including laboratory animal scienceÄmnen
Lantbruksvetenskap Husdjursvetenskap LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Besättningsstudie | 13,5 | 0102 |
Försöksdjursvetenskap | 1,5 | 0103 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- 120 hp, varav 90 hp inom husdjursvetenskap
- svenska motsvarande kravet för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå
Mål
Kursen avser att ge fördjupade kunskaper i att ur flera synvinklar granska driften i en djurbesättning inom lantbruket. I kursen ingår lagar och förordningar som rör animalieproduktion och nyttjandet av djur för vetenskapliga ändamål. Studenten tränar sig i att identifiera möjliga förbättringar i djurhållningen och att arbeta fram lösningar på dessa.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
redogöra för lagar och regelverk samt etiska frågeställningar gällande användning av djur för vetenskapliga ändamål,
förklara hur de 3 R:en (Replace, Reduce och Refine) kan tillämpas vid användning av djur i forskning och vad som menas med en omsorgskultur,
redogöra för hur inhysning, vård och försöksmetodik kan påverka försöksdjur och forskningsresultat,
beskriva och diskutera driften av en kommersiell djurbesättning med hänsyn till dess förutsättningar,
identifiera möjlighet till förbättringar inom skötsel, utfodring, inhysning, avel, hälsa och välfärd samt föreslå relevanta åtgärder för dessa,
självständigt analysera och diskutera faktorer som påverkar det biologiska resultatet i en djurbesättning samt dess ekonomiska konsekvenser med hänsyn till produktkvalitet och hållbarhet,
planera och genomföra ett utvecklings- och utredningsprojekt samt presentera resultaten på ett sätt som är anpassat till en preciserad målgrupp.
Innehåll
I kursen deltar den studerande i utvecklings- och utredningsprojekt inom någon av produktionsgrenarna inom animalisk livsmedelsproduktion. Den studerande skall kartlägga och beskriva sådana utfodrings-, skötsel-, avels-, hälso-, inhysnings- och djurvälfärdsfaktorer som är möjliga att bestämma genom t.ex. gårdsspecifika data, egna mätningar och samtal med djurägaren. Möjlighet till förbättringar identifieras och lösningar på dessa presenteras såväl muntligt som skriftligt. I presentationen ingår att beskriva driftsformen, de förbättringsmöjligheter man identifierat, ange förslag till lösningar samt redogöra för biologiska-, ekonomiska- och hållbarhetsaspekter av valda lösningar.
Kursen ger även studenterna grundläggande kunskaper gällande lagstiftning och regelverk vid nyttjande av försöksdjur. I kursen ingår hanteringsövningar av levande djur.
Studiebesök kan förekomma.
Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. redovisningar, gruppdiskussioner, projekt och studiebesök.
I kursen tränas följande generella kompetenser: Populärvetenskaplig presentation, analysförmåga samt rådgivning
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Aktivt deltagande i, samt godkänd skriftlig och muntlig redovisning av projektarbetet. Godkänt deltagande i kursens obligatoriska moment. Godkänd examination i försöksdjursvetenskap.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övergångsbestämmelser
Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Det förväntas att studenten har goda kunskaper i nutrition, avel, hälsa, etologi, djurvälfärd, inhysning och skötsel av det djurslag man önskar arbeta med i kursen. Det förväntas även att studenten har minst grundläggande kunskaper inom företagsekonomisk kalkylering.Kursen kan inte ingå i examen samtidigt som kursen HV0086 eller HV0138.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Ingen specifik kurslitteratur. Litteratur utgår från relevanta vetenskapliga texter och litteratur.