Naturvetenskaplig grundkurs - Sport- och sällskapsdjur
Information från kursledaren
Kursledningen har beslutat att nästa tillfälle att tentera modulen matematik och statistik blir den 29 januari -22. Tentamen kommer att ges på plats på Campus Ultuna klockan 9.00-13.00. Det är obligatoriskt att anmäla sig till tentamen via Ladok Student.
Anmälan öppnar i Ladok den 26 november. Sista dag för anmälan är 16 januari -22. Tentamenssal kommer att läggas in i anmälan ungefär en vecka innan tentan.
Har du problem med din anmälan eller andra praktiska frågor, kontakta us-husdjur@slu.se
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0174-10233 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0174 Naturvetenskaplig grundkurs - Sport- och sällskapsdjur, 15,0 Hp
Basic science – companion and sports animalsÄmnen
Husdjursvetenskap Biologi Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- Biologi 2
- Fysik 1a eller Fysik 1b1+1b2
- Kemi 2
- Matematik 4
Mål
Kursens syfte är att ge en introduktion till universitetsstudier, programmet och en framtida yrkesroll. Vidare behandlas djurvärldens systematik, evolution och anatomi med inriktning mot ryggradsdjur, med särskild tonvikt på de vanligaste husdjursarterna. En grund i för biologi relevant matematik och statistik ges.
Efter avslutad kurs skall studenten kunna
söka, granska och diskutera vetenskaplig litteratur inom sport- och sällskapsdjur (i huvudsak häst, hund och katt), i tal och skrift, under handledning,
använda relevanta matematiska metoder för att lösa biologiska och matematiska problem,
redogöra för biologisk data i diagram och tabeller genom att använda relevant statistisk programvara,
redogöra för och tillämpa grundläggande sannolikhetslära som är relevant inom det biologiska ämnesområdet,
redogöra för de vanligaste husdjurens anatomiska byggnad,
översiktligt redogöra för djurvärldens systematik och evolution med tonvikt på ryggradsdjur,
redogöra för domesticeringsprocessen,
översiktligt redogöra för hur och varför djur och människor påverkar varandra, ur ett evolutionärt perspektiv,
redogöra för sport- och sällskapsdjurens roller i dagens samhälle.
Innehåll
Kursen behandlar grundläggande evolutionsteori, evolutionära begrepp och domesticering, vävnaders och organs anatomi hos våra vanligaste husdjur samt grundläggande matematik och statistik. Kursen ger en introduktion till sport- och sällskapsdjurens (i huvudsak häst, hund och katt) roller i samhället, etisk argumentation och hållbart naturresursutnyttjande.
Anatomiundervisningen sker i form av föreläsningar, demonstrationer, dissektionsövningar och gruppövningar med djurmaterial.
I kursen ingår föreläsningar, studiebesök, studentaktiverande undervisning, presentationsövning och projektarbete.
Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. övningar, seminarium, grupparbeten och studiebesök.
Inom kursen tränas följande generella kompetenser: skriftlig och muntlig kommunikation, analys, problemlösning och kritiskt förhållningssätt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övergångsbestämmelser
• Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. • Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Vissa föreläsningar genomförs på engelska. Kostnader för studiebesök kan tillkomma.Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Litteraturlista
- Naturlig matematik Författare: Staffan Rodhe, inger Sigstam ISBN: 9789144020303 1) Biometri: grundläggande biologisk statistik Författare: Ulf Olsson, Jan-Eric Englund, Ulla Engstrand ISBN: ISBN: 9789144045771 1) Kompendium i husdjurens anatomi Kommentar: Kompendiet kostar c:a 150 kr och kommer finnas tillgängligt att köpa vid kursstart.
- From wild animals to domestic pets, an evolutionary view of domestication Författare: Driscoll, et al. Kommentar: Artikel, delas ut under kursen.
- Kompletterande litteratur delas ut under kursen. Har du frågor om litteraturen, kontakta kursledningen. 1) Introduction to Darwinian Evolution Författare: Solomon, E.P. Kommentar: Kapitel ur Biology, upplaga 8, delas ut under kursen.