Från ax till öl
Hur kommer det sig att ölen du precis hällde upp i glaset får sånt fast och fint skum? Och varför uppstod pilsnern i Pilsen och en mörk öl som Guinness blir extra bra med vatten från Dublin? Ölets smak, lukt, färg och känsla påverkas i hög grad av de ingående ingredienserna och denna kurs kommer att följa processen från Ax till Öl. Vad är viktigt för ett bra maltkorn? Hur påverkar vattenkvaliteten ölet? Vad är det för skillnad på bitterhumle och aromhumle och varför luktar en Hefeweizen skumbanan? För att ta reda på det kommer vi blanda föreläsningar, studiebesök och praktiska moment så att ni efter avslutad kurs kan välja rätt kvalitet på ingredienserna och brygga er alldeles egna perfekta IPA och förstå varför den smakar som den gör.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LB0115-10079 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan och övrig information
Kursplan
LB0115 Från ax till öl, 7,5 Hp
From spike to beerÄmnen
Lantbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Från ax till öl | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Svenska motsvarande kravet för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå.Mål
Kursen är en grundkurs som omfattar biologiska, teknologiska, ekonomiska och kvalitetsmässiga frågeställningar vid malt- och humleproduktion och deras förädling till öl.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Beskriva förutsättningar för produktion av maltkorn och humle
Beskriva och diskutera malt- och humleodlingens inverkan på miljön
Redogöra för humlens specifika krav i olika odlingssystem
Diskutera metodik för etablering, skötsel och skörd av humle
Redogöra för maltkornets och humlens egenskaper och hur de påverkar öltillverkningen
Redogöra för vattenkvalitetens inverkan på framställning av öl
Beskriva olika jästsorter och redogöra för hur de används i ölproduktionen
Brygga öl och redogöra för de produktionstekniska processerna
Bedöma kvalitet på öl och beskriva dess egenskaper
Uppvisa kunskap om ölstilar
Innehåll
För att kunna producera ett gott öl behövs kunskap om bryggprocessen, men även om produktion och förädling av råvarorna. Kursen tar därför fasta på odlingsbetingelserna och markens roll i produktion av maltkorn och humle, vattnets kvalitet samt jästens roll för slutprodukten. Den förenar odlingstekniska, biologiska och kemiska processer av betydelse för malt, humle och småskalig ölproduktion. I föreläsningar och övningar går vi igenom teoretiska och tillämpade studier om malt, humle samt ölets kemi och biologi med fokus på svenska förutsättningar. Kursen innehåller studiebesök och laborationer med fokus på tillverkning, processer och analyser som är aktuella vid framställning av malt, humle och öl. Studiebesök och övningar/laborationer är obligatoriska. Studenten kommer att tillverka öl och utvärdera resultatet. I kursen ingår även ölprovningsmetodik och en genomgång av olika ölstilar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga prov
Godkända redovisningar av övningar
Godkänt deltagande i obligatoriska moment
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ges på kvartsfart under 6 – 7 veckoslut (främst fredagar och lördagar). Flera studiebesök kommer att genomföras. Kursen kommer till stor del att använda lärplattformen Canvas för videoföreläsningar och quizzar. Studenten förväntas göra sig bekant med detta system före kursstart.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för mark och miljö
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Brygga öl från nybörjare till avancerad ölbryggare. Lind, Gustav.
The Oxford Companion to Beer av Garrett Oliver. Den finns som referenslitteratur via Biblioteket på SLU och behöver inte inköpas.