Human nutrition och fysiologi
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0114-20174 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0114
Läsåret 2023/2024
Human nutrition och fysiologi (LV0114-20147)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Human nutrition och fysiologi (LV0114-20040)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Human nutrition och fysiologi (LV0114-20096)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Human nutrition och fysiologi (LV0114-20157)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Human nutrition och fysiologi (LV0114-20037)
2019-11-01 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0114 Human nutrition och fysiologi, 15,0 Hp
Human Nutrition and PhysiologyÄmnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0201 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp på grundläggande nivå, varav 60 hp livsmedelsvetenskap.Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Förklara och tillämpa begrepp inom området nutrition.
Specificera och definiera näringsämnen samt beskriva deras klassificering och fysiologiska funktion såväl som förekomst i maten.
Ge omfattande beskrivningar av svenska och internationella näringsrekommendationer
Beskriva kostvanor på nationell och global nivå.
Förbereda och utvärdera kostregistreringar.
Beräkna en persons energibehov och ange vilka faktorer som påverkar detta samt ge exempel på mätmetoder och deras tillämpningar.
Beskriva fysiologiska processer vid intag, matsmältning och upptag av näringsämnen samt beskriva hur de fysiologiska processerna regleras på olika nivåer.
Innehåll
Kursen tar upp förekomst, upptag och omsättning av de viktigaste näringsämnena i maten. Vidare behandlas de fysiologiska processer som sker vid i intag, matsmältning och upptag av
Näringsämnena. Vidare beskrivs hur de fysiologiska processerna regleras. Sambandet
mellan kostvanor och de vanligaste folkhälsoproblemen i Sverige diskuteras och jämförs med andra industriländer såväl som utvecklingsländer. Studenterna beräkna sitt eget kost- och energiintag och utvärderar dem mot kostrekommendationer. Kursen ger också en översikt av trender och nya metoder i den senaste forskningen inom nutrition och fysiologi.
Kursen består av föreläsningar, övningar såväl som grupp- och projektarbete inom följande ämnen:
Nutrition
Humanfysiologi
Svenska och internationella näringsrekommendationer
Nationella och globala kostvanor
Energibalans och näringsstatus
Kostregistrering
Kost- och hälsosamband
Näringsbehov hos barn, äldre och gravida
I ett projektarbete kommer studenten att kunna fördjupa sig i valda delar av kursens
innehåll.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skrivning, godkänd muntlig och skriftlig presentation av projektarbete, godkända seminarier och övningar, samt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kunskaper motsvarande 5 hp djurfysiologi, 5 hp cellbiologi och 10 hp biokemi rekommenderas.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Litteraturlista
- Introduction to Human Nutrition second edition Författare: Michael J. Gibney ISBN: 9781405168076 Kommentar: It is a recommended. However the lectures are not just limited to this book. The book is available on line (google it, otherwise it will be on canvas later).
- Textbook of Medical Physiology 13th edition Författare: Guyton and Hall ISBN: 9781455770052 Kommentar: It is recommended. However the lectures are not just limited to this book.