Livsmedelsteknologi
Denna kurs riktar sig till dig som vill lära dig mer om livsmedel och hur de tillverkas. I kursen varvas teori med praktiska övningar och studiebesök för att du ska få en bred överblick av teknologier i livsmedelsbranschen.
Förståelse för hur kvalitetsegenskaper hos livsmedel såsom sammansättning, hållbarhet och sensoriska egenskaper styrs av råvarans egenskaper och tillverkningsprocesser är en viktig aspekt i produktion av högkvalitativa livsmedel. Förutom ämneskunskap ger kursen dig verktyg för kritiskt tänkande, samarbete och utveckling av olika presentationstekniker.
Under kursens gång får du genom föreläsningar, grupparbeten, laborationer och problemlösning lära dig om framställning av både animaliska och vegetabiliska livsmedel. Förutom oss lärare och forskare får du dessutom träffa inbjudna experter från olika delar av livsmedelsindustrin.
Information från kursledaren
Welcome to the Food Technology course (LV0130, 15 hp) spring term 2024, starting by the Roll call Monday January 15 at 10:15-12:00 in C212, in Biocentrum This part is mandatory!
We plan for a campus-based course with hybrid elements meaning to have some activities in zoom or as recorded lectures. Therefore, it is important that you already now download and install Zoom; se more on Studentwebb page:
https://student.slu.se/en/study-support/it-support/support/computer-software/
The course will focus on foods and how they are produced. We will combine theory with problem-based learning, invited speakers and manufacture of homemade dairy products. There will be written examinations on Campus Ultuna in March. A preliminary schedule will be available on the course homepage. The schedule might be upgraded until the course start!
Detailed information about the course structure and its different activities will be given during the Roll call, January 15, 2024
Course literature can be found on the course homepage. If you have changed your plans and decided not to participate in the course, please inform me ASAP by sending an e-mail to monika.johansson@slu.se. This facilitates the final planning of the course and makes room for additional students.
Important!! If you are not already SLU student you must sign up for your campus account on time. Information about how to do this can be found here: https://student.slu.se/en/studies/new-student/check-list
It is important that you register yourself to the course and you can do this via the student web (Ladok Student). However, to do this, you must have enabled your campus account.
We look forward to seeing you January 15!!
Again, a warm welcome to the course!
Course leaders
Monika Johansson and Saeid Karkehabadi
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0130-30301 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0130
Läsåret 2024/2025
Livsmedelsteknologi (LV0130-30225)
2025-01-20 - 2025-03-24
Läsåret 2023/2024
Livsmedelsteknologi (LV0130-30287)
2024-01-15 - 2024-03-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0130 Livsmedelsteknologi, 15,0 Hp
Food TechnologyÄmnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Studentlektion | 2,0 | 0001 |
Faktablad | 2,0 | 0002 |
Skriftlig tentamen | 10,0 | 0003 |
Problembaserad lärande | 1,0 | 0004 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
- 60 hp livsmedelsvetenskap- Engelska 6
Mål
I kursen diskuteras livsmedlens kvalitetsegenskaper såsom lagringsstabilitet, sensorik och teknologi i termer av kemisk sammansättning och struktur.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- visa kunskap i de vanligaste livsmedlena och diskutera deras viktigaste kvalitetsegenskaper
- tillämpa kunskap i tillverkning av olika produkter och relatera till de tekniker som används vid olika livsmedelsprocesser
- visa kunskap och förklara hur dessa processer förändrar råvarans sammansättning och struktur och därmed hur livsmedlets kvalitet påverkas
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
I kursen diskuteras livsmedlens kvalitetsegenskaper såsom lagringsstabilitet, sensorik och teknologi i termer av kemisk och fysiologisk sammansättning och struktur och hur olika livsmedelsprocesser inverkar på dessa.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
- Föreläsningar
- Demonstrationer
- Grupparbeten
- Problembaserat lärande
- Självständiga reflektioner
- Praktiska övningar (tillverkning av mejeriprodukter)
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- Förmåga att tänka kritiskt
- Självständighet (Att självständigt lösa problem)
- Att betrakta en företeelse ur olika perspektiv
- Att analysera densamma med hjälp av en teori
- Att läsa och förstå texter med ett avancerat innehåll
- Att söka och värdera information i syfte att besvara en frågeställning
- Att formulera sig och argumentera klargörande i tal och skrift
- Presentationsteknik
- Digitalkompetens
- Samarbete
- Tidsplanering
- Att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling
Följande moment är obligatoriska:
- Tillverkning av mejeriprodukter
- Faktablad och presentationer av faktablad
- Studentlektioner
- Problembaserad lärande
- Föreläsningar med inbjudna talare
Samverkan med det omgivande samhället sker genom
- Inbjudna talare från industrin och andra lärosäten än SLU
- Direktkontakt med forskare/lärare från SLU
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkända övningsuppgifter samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
**The book ****Food Processing Technology - Principles and Practice (4th Edition); ISBN: **978-0-08-101907-8
Is available as an E-book via Knovel or Elsevire
https://www.sciencedirect.com/book/9780081019078/food-processing-technology