Animaliska livsmedel
I kursen lär du dig om animaliska livsmedelsprodukter. Vi studerar kvalitetsaspekter och egenskaper hos olika produkter i relation till sammansättning och egenskaper hos livsmedelsråvarorna mjölk, kött och fisk. Kursen bygger på föreläsningar, laborationer och seminarier, och vi besöker ett mejeri och ett slakteri.
Kursen ges för livsmedelsstudenter men är också öppen för andra studenter som är intresserade av ämnet. Eftersom kursen ges på avancerad nivå och fokuserar på kemiska, biokemiska och mikrobiologiska förändringar under hantering, lagring och bearbetning av animaliska livsmedelsråvaror, behöver du en bred kunskap i livsmedelsvetenskap eller biologi, samt baskunskaper i djurfysiologi och mikrobiologi.
Kursen ger dig kunskap om olika kvalitetsaspekter relaterade till livsmedelsråvarorna mjölk, kött, fisk och ägg. Du lär dig om hur ost och korv produceras, samt om faktorer i process och hantering med avgörande betydelse för produkternas kvalitet. Exempel på frågor som kommer att belysas är: Vad händer under ostlagringen? Hur får korv den fina rosa färgen?
I kursens praktiska delar får du tillverka ost, jämföra hur textur och smak hos animaliska livsmedelsprodukter påverkas av variation i processen, lära dig utvärdera kvalitet hos olika fiskarter och mäta kvalitetsegenskaper som färg och textur på köttprodukter. Du får också besöka ett slakteri och ett mejeri.
Aktuell forskning inom området presenteras av och diskuteras i grupper.
Information från kursledaren
Dear student,
the time for the course Animal Food Science (LV0131) is approaching! A preliminary schedule will be available on the course homepage in the end of February. The schedule might be upgraded until the course start!
Detailed information about the course structure and its different activities will be given during the Roll call Tuesday March 25 at 13.15 in Sal, in Undervisningshuset building. This part is mandatory!
Course literature can be found on the course homepage. If you have changed your plans and decided not to participate in the course, please inform me ASAP by sending an e-mail to monika.johansson@slu.se. This facilitates the final planning of the course and makes room for additional students.
Important!! If you are not already SLU student you must sign up for your campus account on time. Information about how to do this can be found here:
https://student.slu.se/en/studies/new-student/check-list-spring/?epslanguage=en
It is important that you register yourself to the course and you can do this via the student web (Ladok Student). However, to do this, you must have enabled your campus account.
We look forward to seeing you March 25!!
Again, a warm welcome to the course!
Course leaders
Monika Johansson and Galia Zamaratskaia
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-06-01 och 2025-06-22
Andra kursvärderingar för LV0131
Läsåret 2023/2024
Animaliska livsmedel (LV0131-40201)
2024-03-20 - 2024-06-02
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0131 Animaliska livsmedel, 15,0 Hp
Animal Food ScienceÄmnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Skriftlig tentamen i mejerivetenskap och -teknologi | 6,0 | 0001 |
Skriftlig tentamen i köttvetenskap och fiskkvalitet | 6,0 | 0002 |
Deltagande i övriga obligatoriska moment | 3,0 | 0003 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp varav 90 hp i biologi eller livsmedelsvetenskap, och 5 hp djurfysiologi och 5 hp mikrobiologi. Kunskaper motsvarande Engelska 6.Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- utförligt redogöra för sammansättning och egenskaper samt hur olika produktionsfaktorer påverkar användbarhet, processbarhet och den färdiga produktens kvalitet för mjölk, kött och fisk
- redogöra för industriella processer som omvandlar och vidareförädlar mjölk, kött och fisk till ätfärdiga produkter
- redogöra för de biokemiska, mikrobiella och hygieniska faktorernas betydelse för användbarheten av mjölk, kött och fisk och för de slutliga produktkvalitetsegenskaperna.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
Kursen behandlar olika produktionskedjor för animaliska livsmedel, inklusive mjölk, och kött från nötkreatur, gris, fjäderfä och fisk. Tyngdpunkten ligger på kemisk sammansättning och strukturer i animaliska livsmedelsråvaror, och hur dessa påverkas av externa faktorer i produktion och hantering. Viktiga processer för framställning av animaliska livsmedel, t.ex. för mjölk och fermenterade mjölkprodukter, smör, ost, nötkött, skinka, korv och fiskprodukter, kommer att beskrivas, varvid relationen mellan råvarans sammansättning och ätkvaliteten hos de resulterande produkterna kommer att betonas.
Genomförande:
Kursen består av föreläsningar, laborationer, litteraturstudier, gruppuppgifter, seminarier, redovisningar och studiebesök.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- informationskompetens
- muntlig kommunikation
- samarbete
- problemlösning
- kritiskt tänkande
- tidsplanering/hantera tidsramar
Följande moment är obligatoriska:
Alla seminarier, laborationer och presentationer
Samverkan med det omgivande samhället sker genom:
- Studiebesök
- Gästföreläsare
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
godkända skriftliga tentamina
godkänt deltagande i obligatoriska moment
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
**Dairy science and technology part
**
Dairy science and technology (2nd edition, 2005)
Walstra, Wouters and Geurts
ISBN: 9780824727635
**Meat science part
**
Meat science. An introductory text (2nd edition, 2010)
Warris
ISBN: 9781845935931