Ny sökning
LV0131

Animaliska livsmedel

I kursen lär du dig om animaliska livsmedelsprodukter. Vi studerar kvalitetsaspekter och egenskaper hos olika produkter i relation till sammansättning och egenskaper hos livsmedelsråvarorna mjölk, kött och fisk. Kursen bygger på föreläsningar, laborationer och seminarier, och vi besöker ett mejeri och ett slakteri.



Kursen ges för livsmedelsstudenter men är också öppen för andra studenter som är intresserade av ämnet. Eftersom kursen ges på avancerad nivå och fokuserar på kemiska, biokemiska och mikrobiologiska förändringar under hantering, lagring och bearbetning av animaliska livsmedelsråvaror, behöver du en bred kunskap i livsmedelsvetenskap eller biologi, samt baskunskaper i djurfysiologi och mikrobiologi.



Kursen ger dig kunskap om olika kvalitetsaspekter relaterade till livsmedelsråvarorna mjölk, kött, fisk och ägg. Du lär dig om hur ost och korv produceras, samt om faktorer i process och hantering med avgörande betydelse för produkternas kvalitet. Exempel på frågor som kommer att belysas är: Vad händer under ostlagringen? Hur får korv den fina rosa färgen?



I kursens praktiska delar får du tillverka ost, jämföra hur textur och smak hos animaliska livsmedelsprodukter påverkas av variation i processen, lära dig utvärdera kvalitet hos olika fiskarter och mäta kvalitetsegenskaper som färg och textur på köttprodukter. Du får också besöka ett slakteri och ett mejeri.



Aktuell forskning inom området presenteras av och diskuteras i grupper.


Information från kursledaren

Dear student,

the time for the course Animal Food Science (LV0131) is approaching! A preliminary schedule will be available on the course homepage in the end of February. The schedule might be upgraded until the course start!

Detailed information about the course structure and its different activities will be given during the Roll call Tuesday March 25 at 13.15 in Sal, in Undervisningshuset building. This part is mandatory!

Course literature can be found on the course homepage. If you have changed your plans and decided not to participate in the course, please inform me ASAP by sending an e-mail to monika.johansson@slu.se. This facilitates the final planning of the course and makes room for additional students.

Important!! If you are not already SLU student you must sign up for your campus account on time. Information about how to do this can be found here:

https://student.slu.se/en/studies/new-student/check-list-spring/?epslanguage=en

It is important that you register yourself to the course and you can do this via the student web (Ladok Student). However, to do this, you must have enabled your campus account.

We look forward to seeing you March 25!!
Again, a warm welcome to the course!
Course leaders

Monika Johansson and Galia Zamaratskaia

Kursvärdering

Kursvärderingen är ännu inte aktiverad

Kursvärderingen är öppen mellan 2025-06-01 och 2025-06-22

Andra kursvärderingar för LV0131

Läsåret 2023/2024

Animaliska livsmedel (LV0131-40201)

2024-03-20 - 2024-06-02

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

**Dairy science and technology part

**

Dairy science and technology (2nd edition, 2005)

Walstra, Wouters and Geurts

ISBN: 9780824727635

**Meat science part

**

Meat science. An introductory text (2nd edition, 2010)

Warris

ISBN: 9781845935931

Fish quality

http://www.fao.org/docrep/V7180E/V7180E00.HTM

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Agronom livsmedel Agronomprogrammet - livsmedel Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38060 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1N)
Ämne: Livsmedelsvetenskap
Kurskod: LV0131 Anmälningskod: SLU-40121 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%