Ny sökning
LV0135

Livsmedelslagstiftning och kvalitetsledning

Ämnesmässigt innehåll:


Nyckelbegrepp inom livsmedelskvalitetsledning definieras och utforskas ur både tekniska perspektiv och ledarskapsperspektiv. Ämnen inkluderar kvalitetsstyrningssystem, certifiering, riskbedömning och riskhantering, och fokus på tillämpning av HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points; Faroanalys och kritiska styrpunkter) för livsmedelssäkerhet. Grunderna för lagstiftningen presenteras, särskilt utformningen av EU:s och svensk livsmedelslagstiftning, samt svensk förvaltningsrätt. Studenterna ska lära sig att integrera dessa begrepp i specifika livsmedelsproduktionsscenarier.


Hållbarhet diskuteras som en kvalitetsparameter, och "livsmedelssäkerhetskultur" blir en plattform för att utforska hur mångfald, jämlikhet och inkludering i en organisation kan påverka livsmedelssäkerheten. Ur internationella perspektiv tas upp globalisering av livsmedelsindustrin, hantering av säkerheten för importerade varor och EU-regler.


Genomförande:


Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:



  • föreläsningar

  • laborationer

  • gruppövningar

  • inlämningsuppgifter

  • seminarier


I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:



  • kritiskt tänkande

  • problemlösning

  • muntlig kommunikation

  • skriftlig kommunikation

  • samarbete

  • tidsplanering/hantera tidsramar


Följande moment är obligatoriska:



  • laborationer

  • gruppövningar

  • seminarier


Samverkan med det omgivande samhället sker genom gästföreläsningar från livsmedelsindustrin och tillsynsmyndigheter.


Kursplan och övrig information

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Agronom livsmedel Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1N)
Ämne: Livsmedelsvetenskap
Kurskod: LV0135 Anmälningskod: SLU-20131 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%